Országútis hírek külföldről: Sonny Colbrelli nyerte a Svájci Kör harmadik szakaszát, az UCI betiltotta a Lotto-Soudal szuper-géljét, a BMC versenyzői nem vehetnek részt az idei Európa-bajnokságon

E-mail  Nyomtatás
2018. június 12. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Sonny Colbrelli nyerte a Svájci Körverseny harmadik szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Svájci Körverseny Oberstammheim és Gansingen között egy 182 kilométeres szakasszal folytatódott, az utolsó körpályán ötször is leküzdve a két, harmadik kategóriás emelkedőt. Eső, és az előző napokkal ellentétben viszonylag hűvös időjárás fogadta a kerekeseket a rajtnál. A szökésbe Calvin Watson (Aqua Blue Sort), Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini) és Fabien Grellier (Direct Energie) triója keveredett bele. Az elmenés legnagyobb előnye hat percnél tetőzött a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC valamint a Bora-hansgrohe csapatai vezették. Az utolsó ötven kilométerre fordulván már csak két perc körüli volt az elől tekerők fórja, ahová nem várt módon Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) próbált felugrani. Watson mintegy húsz kilométerre a céltól adta meg magát, helyét Juul-Jensen vette át az élbolyban. Az utolsó emelkedő előtt azonban megfogták a szökést.


Több kisebb próbálkozás ellenére mezőnyhajrá döntött, amit az olasz Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) nyert meg a kolumbiai Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) és a regnáló világbajnok szlovák Peter Sagan (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben Stefan Küng (BMC) továbbra is három másodperc előnnyel vezet, második csapattársa Greg Van Avermaet (BMC). A pontversenyben Calvin Watson (Aqua Blue Sport), a hegyi összetettben Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini), a fiatalok versenyében Sam Oomen (Team Sunweb), míg a csapatversenyben a BMC az első.


„Fantasztikus győzelmet arattam – mondta Colbrelli a célba érkezést követően. – Gaviria és Sagan legyőzése felértékeli ezt a sikert. Az előző etapon nem sikerült ott lennem a sprintben, így ezúttal nagyon készültem. Hosszút nyitottam, ami szerencsére bejött. Köszönöm a csapatomnak az egész napos kitartó munkát.”


A Svájci Körverseny Gansingen és Gstaad között egy 189 kilométeres etappal folytatódik. A penzum elején egy harmadik, míg nem sokkal a befutó előtt egy második kategóriás emelkedő magasodik.
 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség betiltotta a Lotto-Soudal csapatának szuper-géljét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Critérium du Dauphiné csapatidőfutamán szúrták ki, hogy a Lotto-Soudal kerekeseinek lábain furcsa fehér pöttyök csillognak. Mint később kiderült a kronót a harmadik helyen záró belga sor egy légellenállást csökkentő gélt használt, melyet már elég régóta tesztelgetnek, az eredmények alapján körülbelül három százalékos javulást eredményez, oly módon, hogy a cseppek gömbformája révén az áramlások hamarabb leválnak a testről. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség sem sokat habozott szinte azonnal vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, hisz a szabályzat egyértelműen kimondja, hogy nem lehet semmilyen a megengedettől eltérő módon csökkenteni a légellenállást, így betiltotta a gél használatát. Marc Sergeant csapatvezető a döntés követően felháborodásának adott hangot.


„Jean-Christophe Peraud hívott fel az UCI részéről, közölte, hogy nem engedélyezett a gél használata – panaszkodott egy belga lapnak Sergeant. – Én erre megkérdezetem, hogy akkor a Sky miért használhatja a különleges mezeit?”


A BMC csapata megtiltotta versenyzőinek, hogy részt vegyenek az Európa-bajnokságon

 

Diavetítéshez kattints a képre


A belga és az Európai Kerékpáros Szövetség is nemtetszésének adott hangot miután a BMC csapata nem engedélyezte versenyzői számára, hogy részt vegyenek az augusztus 2. és 12. között rendezendő glasgowi multisport Európa-bajnokságon. Jim Ochowicz csapatvezető úgy fogalmazott, hogy az esemény a lehető legrosszabb időpontban van, hisz a Tour zárását követően a Lengyel Körverseny és a Vuelta a Espana is sokkal nagyobb presztízzsel bír, a keret pedig ezekre a viadalokra helyezi a legfőbb hangsúlyt.


Kolumbiai főlény a Baby Giro első hegyi etapján

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mornico Al Serio és a Passo Manivia csúcsa között 127,9 kilométer várta a Baby Giro résztvevőit a viadal első hegyi befutós szakaszán. Az etapot a kolumbiai válogatott uralta, akik közül hárman is az első öt között zártak. A szakaszt Alejandro Osorio (Kolumbia) nyerte honfitársa Daniel Munoz (Kolumbia) előtt, harmadikként Gino Mader (Svájc) ért célba. Összetettben Osorio átvette a rózsaszín trikót is, négy szakaszt követően azonos idővel áll az eddigi éllovas osztrák Markus Wildauerrel (Tirol Cycling). A verseny egyetlen magyar résztvevője Karl Ádám (U. C. Monaco) a 132. helyen zárta a napot.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések