Országútis hírek külföldről: Rigoberto Uran a Tour Colombia első éllovasa, Adrien Costa kapott egy második esélyt az élettől, nem is 2400 méter hosszú az Arenberg, Francisco Mancebo nyerte a Fülöp-szigeteki Körversenyt

E-mail  Nyomtatás
2019. február 13. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Az EF Education First nyerte a Tour Colombia csapatidőfutamát, Rigoberto Uran az összetett első éllovasa

 

Diavetítéshez kattints a képre


Medellin környékén egy 14 kilométeres csapatidőfutammal vette kezdetét a 2.1-es Tour Colombia szakaszversenye, melyen igencsak erős mezőny gyűlt össze. A kontinentális Medellin sora volt az első, akik Oscar Sevilla vezetésével szignifikáns időt értek el, majd a Deceuninck-Quick-Step csapata vette át a vezetést 15 perc 13 másodperc alatt teljesítve a távot. Az EF Education First azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően remek időt tekert, s végül 15 perc 5 másodperc alatt célba érve megnyerték a szakaszt a Deceuninck-Quick-Step és az időközben a dobogóra felkapaszkodó Sky előtt. A verseny első éllovasa Rigoberto Uran.


„Nagy elégtétel számunkra ez a siker – mondta Uran a díjátadót követően. – Rengeteget készültünk erre az etapra, és az, hogy hazai környezetben magamra ölthetem a verseny éllovasának járó trikót nagy megtiszteltetés számomra.”


A Tour Colombia La Ceja környékén egy 150 és fél kilométeres mezőnyszakasszal folytatódik. A penzum előzetesesen a sprinterek csatáját vetíti elő.
 

Adrien Costa: kaptam egy második esélyt az élettől

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb tehetsége, a gyakornokként már a Quick-Step Floors színeiben is megfordult Adrien Costa 2018 februárjában kérte szerződése felbontását a Hagens Bermans-Axeon csapatától. A még mindig csak húsz esztendős kerékpáros már a 2017-es idényt is félbehagyta, egyrészt fáradságra hivatkozva, másrészt pedig csapattársa Chad Young halála miatt, amit egyszerűen nem tudott feldolgozni. Titkon sokan várták, hogy Costa, aki hegyikerékpározással és sziklamászással töltötte idejét, egy rövid szünet után visszatér. Sajnos a fiatal sportoló hegymászás közben súlyos balesetet szenvedett, egy leszakadó szikla olyannyira összezúzta a jobb lábát, hogy azt amputálni kellett. Adrien Costa azonban nem az a magát elhagyó ember. Alig három hónappal lába elvesztését követően már újra kerékpározott.


„Amikor 2017-ben abbahagytam a versenyszerű kerékpározást rájöttem, hogy mennyire is kiegyensúlyozatlan az életem – így egy a minap adott interjújában Costa. – Tudtam, hogyha folytatom, akkor semmi sem fog változni. A balesetet követően azonnal tisztába kerültem azzal, hogy kaptam egy második esélyt az élettől. Rájöttem, hogy közelebbi viszonyba kell kerülnöm az emberekkel. Az amputációt követően nem sokkal már kerékpároztam és sziklát is másztam, igaz csak teremben. Most a karjaimat erősítem, szeretnék ugyanis újra a hegyek között lenni. Igyekszem teljes életet élni, aminek természetesen a bringázás is része, de most leginkább az egyetemi tanulmányaimra összpontosítok.”


Lemérték az Arenberget, ami nem is 2400 méter hosszú

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2019-es Párizs-Roubaix útvonalában természetesen lesznek kisebb-nagyobb módosítások, már csak Michael Goolaerts halálesete, a fiatalon elhunyt kerékpáros előtti megemlékezés miatt is. A verseny távja várhatóan 259 kilométerre rúg huszonkilenc kockaköves szektorral. Az első rázató 2,2 kilométer helyett mindössze 900 méter lesz, a szektorok hosszának pontos lemérésekor derült fény egy érdekességre, miszerint a legendás Arenberg nem is 2400 méter hosszú csak 2300. Az egykori Chemin de Saint-Quinten szektort Michael Gooleartsről nevezik el, emléket állítva a fiatal versenyző előtt.


Rövidhírek: Francisco Mancebo nyerte a Fülöp-szigeteki Körversenyt, eladó a Tacx, a Mavic és az Enve is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világjáró Francisco Mancebo honfitársához Oscar Sevilla-hoz valamint Davide Rebellinhez hasonlóan nem nagyon akar visszavonulni, a 2019-es idényre a japán Matrix-Powertag csapatához írt alá. A 2.2-es Fülöp-szigeteki Körön olyannyira jól kezdett, hogy közel négy perces előnnyel hazaérve nyerte az első etapot, mellyel olyan összetettbeli előnyre tett szert, amit riválisai már nem is tudtak ledolgozni.


Nagyon úgy tűnik, hogy napokon belül számos változás történhet a kerékpársport technikai kiegészítőinek tulajdonjogaiban. A Garmin ugyanis közel áll ahhoz, hogy felvásárolja a Tacx céget, amely ugyebár elsősorban a görgőiről ismert. A Garmin célja nem más, minthogy a Tacx megszerzésével egyfajta árukapcsolást végrehajtva tegye ismertebbé komputereit.


Eközben az is napvilágot látott, hogy az Amer Sport árulja a Mavic és az Enve márkáit, ugyanis az elmúlt időszakban mintegy 18%-al csökkent a forgalmuk. A legérdekesebb pletyka viszont a Shimanót érinti, akik szeretnének megválni részvényeik 3%-ától.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések