Országútis hírek külföldről: Remco Evenepoel duplázott, a világbajnokság legfontosabb magyar érdekeltségű versenye következik, elbukott a vicenzai pályázat, Svájcban rendezik a 2020-as vb-t (+videók)

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 28. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Remco Evenepoel: a valódi bajnokok a profik között versenyeznek

 

Diavetítéshez kattints a képre


A belga szupertehetség Remco Evenepoel magabiztosan szerezte meg az egyenkénti időfutam mellett a junior fiúk mezőnyversenyének világbajnoki címét is, nem tudott rajta kifogni az sem, hogy bukásba került, lassan kapott kereket, de még az sem, hogy a tizenhármas számmal állt rajthoz.


„Nem nevezném magam nagy bajnoknak, hisz még csak junior szinten tekerek, a valódi bajnokok a profik között versenyeznek – mondta Evenepeol, aki az utánpótlás Kuurne-Brussels-Kuurne versenyhez hasonlóan ezúttal is a feje fölé emelt kerékpárjával haladt át a célvonalon. – A kerékpársport igazi legendái az Eddy Merckx és Alberto Contador szintű kerékpárosok, nekem még sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy az ő általuk elért szint közelébe kerülhessek. Junior világbajnok vagyok, de továbbra se nevezzenek az új Eddy Merckx-nek, nem nyertem még profiként szivárványszínű trikót, de Tour de France győzelmem sincs. Vannak persze elvárásaim a jövőre nézve, első körben ezeket szeretném elérni, ha ez sikerül, akkor elégedett leszek. Még csak másfél éve kerékpározom, sokat kell még fejlődnöm ahhoz, hogy vérbeli versenyzővé válhassak. Meglátjuk, mit hoz a jövő. A Quick-Step Floors egy hatalmas lépés lesz számomra.”

 


A lányok versenyében a hazai Laura Stigger alig néhány hete szerezett újra junior XCO világbajnoki címét hegyikerékpározásban. Elmondása szerint ebben az évben mindössze második országúti versenyét abszolválta, melynek végén szivárványszínű trikót nyert.

 


„Nem gondoltam arra, hogy nyerhetek, azzal a céllal álltam rajthoz, hogy megpróbálom jól érezni magam a verseny során, hisz mindössze a második országúti versenyem volt ez idén – hitetlenkedett a viadalt követően Stigger. – Hihetetlen. Köszönettel tartozom mindazoknak az embereknek, akik segítettek és azoknak is, akik az út szélén bíztattak. Mountain Bike versenyző vagyok, el sem hiszem, hogy tényleg nyertem.”
 

A világbajnokság legfontosabb magyar érdekeltségű versenye következik

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világbajnokság az U23-as férfi mezőnyversennyel folytatódik, ahol nem lesz könnyű dolga a magyar triónak. Dina Márton, Peák Barnabás és Valter Attila hármasára 179,9 kilométer és közel 3000 méternyi szint vár Kufstein és Innsbruck között. A szlovén Tadej Pogacar és a kolumbiai Ivan Ramiro Sosa kettőse kiemelkedik a mezőnyből, a Tour de l’Avenírhez hasonlóan ezúttal is az ő csatájuk várható, de nem leírható mellettük a svájciak duója Marc Hirschi és Gino Mäder vagy éppen az amerikai Neilson Powless és az orosz Alexander Vlasov sem.


A 2020-as világbajnokságnak Svájc adhat otthont, míg 2021-ben Flandria rendezhet vb-t

 

Diavetítéshez kattints a képre


A vészforgatókönyv lépett életbe miután Luca Zaia Veneto régió kormányzója levélben kért támogatást az olasz kormánytól a 2020-as vicenzai világbajnokság megrendezéséhez. Az Olasz Kerékpáros Szövetség pénzügyi problémái kihatással voltak a 2020-as vicenzai pályázatára is, mivel az esemény állami támogatása ezzel bizonytalanná vált. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség feje is főhetett, mivel a másik pályázó Hollandia visszalépett. Drenthe és Groningen közösen rendezte volna meg a világbajnokságot, de a groningeni tanács nem szavazta meg a szükséges 5,8 millió Eurót.


Végül a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség égisze alatt, a szervezet központjának közelében Vaud és Valais kantonjaiban kerül megrendezésre a 2020-as országúti vb. 2021-ben viszont Flandria rendezheti meg a nagyszabású eseményt, a Flanders Classic és a Golazo versenyszervező cégek összefogásával, jelentős állami támogatással. A hírek szerint Antwerpen és Leuven városai lehetnek a a rajt és célterületek.


2019-ben egy vegyes váltóverseny kerülhet a csapatidőfutam helyére

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség bejelentése alapján a jövő évi Yorkshire-i világbajnokságon egy vegyes váltóverseny kerül lebonyolításra, melynek során egy három-három tagú női és férfi nemzeti sor abszolválja ugyanazt a tizennégy kilométeres pályát. A férfiak kezdenek, majd az első kör végén váltják őket a hölgyek. David Lappartient a szövetség regnáló elnöke a női és férfi kerékpározás egymáshoz való közeledését várja az új szám bevezetésétől, ellenben a bejelentést inkább szkeptikus vélemények fogadták, Patrick Lefevere a Quick-Step Floors csapatvezetője szerint a hagyományos csapatidőfutam megszűntetésével a nőktől éppen, hogy a legnagyobb megjelenési felületet veszik el.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.09.29. 20:57
De mit is várhatunk egy békaevő franciától....

2018.09.28. 08:45
Ez a Lappartient annyira fel van pörögve, hogy hirtelen felindulásból lassan megszünteti a komplett országúti kerékpársportot. Mi ez a baromság a csapat időfutam helyett??? Én még emlékszem a 100 km-es csapat időfutamra, amikor lezárt autópályán zajlott a verseny. A versenyzők biztos a pokolba kívánták, viszont nagyon látványos volt. Már látom a jövőt, amikor egy hetes lesz mindhárom nagy körverseny, három versenyből fog állni a világkupa és négy évente lesz világbajnokság...

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések