Országútis hírek külföldről: Primoz Roglic nyerte a Romandiai Körversenyt, Gasper Katrasnik a Belgrád-Banja Luka mindkét szakaszán győzött, továbbra is sok a kérdőjel a BMC csapatának jövőjét illetően (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 30. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Primoz Roglic nyerte a Romandiai Körversenyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hegyesebb etapokat követően a Romandiai Körverseny szervezői egy a sprintereknek kedvező szakasszal zárták a viadal 2018-as kiírását. Persze a Mont sur Rolle és Genf közötti 181,8 kilométeres penzum azért három kategorizált emelkedőt így is tartogatott. A nap szökését Pavel Sivakov (Team Sky), Winner Anacona (Movistar), Carlos Verona (Mitchelton-Scott), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) és Michael Storer (Team Sunweb) ötöse alkotta; legnagyobb előnyük három és fél perc környékén tetőzött. A főmezőnyt nagyrészt a Bora-hansgrohe, a Bahrain-Merida és a sárga trikót védő LottoNL-Jumbo sorai vezették. Az elmenést az utolsó tíz kilométerhez közeledve fogták meg, s bár William Clarke (EF Education First-Drapac) még próbálkozott végül mezőnyhajrá döntött.


A sprintben a német Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) bizonyult a leggyorsabbnak Michael Morkov (Quick-Step Floors) és Roberto Ferrari (UAE Team Emirates) kettősét maga mögé utasítva. Összetettben már nem változott a sorrend a Baszk Körversenyt követően a Tour de France-ra készülő szlovén Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) a Romandiai Kört is megnyerte Egan Bernal (Sky) és Richie Porte (BMC) előtt. A pontversenyben és a hegyi összetettben egyaránt Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), a fiatalok összevetésében Bernal, míg a csapatversenyben az UAE Team Emirates győzött.

 


„Elég nehezen jutok szóhoz – mondta kissé hitetlenkedve a díjátadóra várva az egykori síugró Roglic. – Végig nagyon optimista voltam, jó erőben érkeztem a Romandiai Körre. A csapat is rengeteget tett ezért a győzelemért, nélkülük esélyem sem lett volna, így érthető módon nagyon elégedettek vagyunk. Büszke vagyok arra, amit elértünk.”
 

Gasper Katrasnik a Belgrád–Banja Luka második szakaszán is tarthatatlan volt, ezzel összetettben is győzött, ecuadori dominanciai az Asztúriai Körön

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az idén már 2.1-es besorolású Belgrád – Banja Luka második napja merőben hasonlított az első szakaszhoz, így nem volt meglepő, hogy a Teslic és Banja Luka közötti 180 kilométer végén is a szlovén Gasper Katrasnik (Adria Mobil) győzött. Ezúttal az argentin German Nicolas Tivani (Trevigiani Phonix-Hemus 1896) lett a második, míg a lengyel Eryk Laton (Team Hurom) a harmadik. Legjobb magyarként Orosz Gergely (Pannon Cycling Team) a 19. helyen zárta a szakaszt. Összetettben Katrasnik magabiztos győzelmet aratott az orosz Roman Maikin (Gazprom-RusVelo) és Tivani kettőse előtt. A magyar versenyzők közül Simon Péter (Pannon Cycling Team) végzett a legelőkelőbb helyen, ő a 32. lett húsz másodperc hátránnyal.


Eközben a szintén 2.1-es besorolású Asztúriai Körverseny harmadik etapját a portugál Ricardo Mestre (W52-FC Porto) nyerte miután Alexander Evtushenko (Lokosphinx) társaságában elléptek az utolsó emelkedőn. A mezőnyhajrában Benjamin Prades (Team Ukyo) volt a leggyorsabb, így ő zárt a harmadik helyen. Az összetett állása már nem változott a királyszakasz győztese az ecuadori Richard Carapaz (Movistar) diadalmaskodott honfitársa Jonathan Klever Caicedo (Medellin) előtt. A zárószakaszt nyerő Mestre sikerével az összetett dobogó harmadik helyére is felállhatott.


Továbbra is sok a kérdőjel a BMC csapatának jövője körül

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sajnos az idei szezon egyik nagy kérdése, hogy talál-e új szponzort a BMC csapata? Jim Ochowicz a svájci 24 Heures lapjának adott nyilatkozatában kitért arra, hogy nem olyan fényes a helyzet, az amerikai sor pénzügyi kerete csak a 2018-as idény végéig biztosított. Sajnos az eddigi tulajdonos Andy Rihs halála még nagyobb kérdéseket vet fel a jövőt illetően. A keret egyik legnagyobb sztárja Richie Porte még februárban úgy nyilatkozott, hogy május 1-ig ad határidőt, ezt követően minden ajánlatra nyitott.


„Bízom benne, hogy a 2019-es idényben is a BMC színeiben versenyezhetek, de sajnos fel kell készülnünk minden eshetőségre – nyilatkozta egy a minap adott interjújában Porte. – Remélem, hogy sikerül egy olyan szponzort találnunk, aki végérvényesen a csapat mellé áll. Nem akarok hazudni, kissé stresszes azért ez a szituáció. Andy Rihs szenvedélyesen imádta ezt a csapatot, így harcolni fogunk azért, hogy életben maradhassunk.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések