Országútis hírek külföldről: Peter Sagan győzelmi reményei a Strade Bianche egynaposán, Quick-Step Floors dominancia a Le Samyn klasszikusán, az UCI frusztrációja a tiltott kerékpárút használat miatt

E-mail  Nyomtatás
2018. február 28. szerda
  |   Szerző: m.norbi

A Bora-hansgrohe vezetősége megerősítette, hogy a regnáló világbajnok Peter Sagan ott lesz a Strade Bianche klasszikusán

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2018-as szezont Ausztráliában kezdő Peter Sagan csapata a német Bora-hansgrohe hivatalosan is megerősítette, hogy a háromszoros világbajnok kerekes is ott lesz a március 3-i Strade Bianche egynaposán. A fehér utak pokla a nagy, tradicionális, több mint száz éves múltra visszatekintő klasszikus versenyek árnyékában kezd feltörni pedig az idei még mindig csak a tizenkettedik kiadása. Sagan eddigi pályafutása során szinte minden évben ott volt a klasszikuson, de nyernie még sohasem sikerült, így nagy tervekkel áll rajthoz az idei viadalon. A német sor a Peter Sagan, Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, Gregor Mühlberger, Daniel Oss, Christoph Pfingsten és Aleksejs Saramotins alkotta hetessel vág neki a poros utaknak.
 

Quick-Step Floors dominancia a Le Samyn egynaposán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Quaregnon és Dour között egy pontosan kétszáz kilométeres versennyel folytatódott a belga, nagy tavaszi klasszikusok felvezetése. A Le Samyn keretein belül négy fal és tizenkét pavés rész igyekezett megnehezíteni a kerekesek dolgát. A rajtot követően egy nyolc fős sor lépett meg, ám a Quick-Step Floors csapata végig kontroll alatt tartotta őket, sőt idővel teljesen szétszedték a főmezőnyt, egy ponton mindössze tizen üldözték a szökevényeket, közte hat Quick-Step kerekessel. A körpályára beérve meg is fogták őket, majd egy tizenhat fős sor alakult a két csoport összevegyülésével, ahonnan a fáradtabb versenyzők szép lassan csorogtak vissza a körülbelül egy perc hátrányban tekerő nagy mezőnyhöz. Philippe Gilbert és Niki Terpstra (Quick-Step Floors) szép lassan mindenkit leszakított, a belga sor végül kettős győzelmet ünnepelhetett, Terpstra nyert Gilbert előtt, míg a harmadik a szintén kiválóan versenyző Damien Gaudin (Direct Energie) lett.


„Nagyon elégedettek vagyunk a verseny alakulásával, bár rengeteget szenvedtünk, a hideg azért rányomta a bélyegét erre a napra – mondta Terpstra a díjátadóra várva. – Tisztában voltunk azzal, hogy nagyon erős nevek mentek el a szökéssel, épp ezért igyekeztünk magunkra vállalni az irányítást. Olyan volt az egész, mint egy eliminációs pályaverseny, ahogy vittük tempót egyre többen és többen szakadtak le. Philippe borzasztóan erős volt a végén, örülök, hogy sikerült az első két helyet megszereznünk.”


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség illetékesei frusztráltan nyilatkoztak a belga nyitóhétvégét követően

 

Diavetítéshez kattints a képre


A tavaszi klasszikusok nyitánya az Omloop Het Nieuwsblad és a Kuurne-Brussel-Kuurne egynaposait követően elégedetlenségnek adtak hangot a verseny zsürielnökei, ugyanis a kerekesek folyamatosan szabályt szegtek. Mint ismeretes 2014. január 1-jén került bevezetésre az a cikkely miszerint az útvonaltól való legkisebb eltérés is büntetést von maga után. A leírtak értelmében pénzbüntetéssel, súlyosabb esetekben kizárással sújtják azokat a versenyzőket, akik letérnek a kijelölt útról és a járdára vagy a párhuzamosan futó kerékpárútra hajtanak. A cél egyértelmű, a jogosulatlan előnyszerzési lehetőség kiiktatása és a versenyzők biztonságának növelése. A szabályváltozások legnagyobb hatással a tavaszi klasszikusokra és az északi versenyekre kellene, hogy legyenek, ahol a szűk utak miatt jellemzően igénybe veszik a járdákat vagy a kerékpárutakat a versenyzők. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy az elmúlt lassan öt évben semmi sem változott.


„Nagyon dühös voltam – nyilatkozta a Kuurne-Brussel-Kuurne zsűrielnöke Jacky Botton a versenyt követően. – Úgy tűnik, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség bizonyos szabályai egyszerűen nem alkalmazhatók Belgiumban. Amikor a mezőny minden egyes tagja lemegy a járdára, azzal lehetetlen bármit is kezdeni. Zárjunk ki mindenkit? A sok körforgalom miatt két ízben is bukást okozott, hogy a kerekesek a járdát használták, annyit tanácsoltam a szervezőknek, hogy jövőre a körforgalom járdán megközelíthető szakaszát egyszerűen zárják le.”


Wout Van Aert feltette a Veranda’s Willems-Crelan csapatát a tavaszi klasszikusok térképére

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló cyclo-cross világbajnok által vezetett belga pro-kontinentális Veranda’s Willems-Crelan csapata az Omloop Het Nieuwsblad és a Kuurne-Brussel-Kuurne egynaposai után a Strade Bianche majd a Párizs-Roubaix klasszikusain is ott lesz. A meghívásokat elsősorban Wout Van Aert személyének köszönhetik, aki remekül szerepelt a belga szezonnyitón pedig mellette is számos remek név alkotja az egykori profi Nick Nuyens sorát. Sean De Bie szakaszt nyert az idei Etoille de Bésseges versenyen, de Huub Duijn, Aidis Kruopis és Zico Waeytens neveivel is találkozhattunk már korábban.


„Nem nagyon kell mellébeszélnünk, Wout miatt kap az eddigieknél is nagyobb figyelmet az országúti sorunk – így Nick Nuyens csapatvezető egy a minap adott interjújában. – Rengeteg munkánkba telt, hogy ott lehessünk a Strade Bianche egynaposán. Az RCS Sport először határozottan elutasított minket, ellenben Wout újabb cyclo-cross világbajnoki címe elgondolkodtatta őket.”


A holland Destil-Parkhotel Valkenburg csapatának versenyzői egyben a sor szerelői, sportigazgatói és masszőrei is

 

Diavetítéshez kattints a képre


Érdekes ötlettel állt elő a holland kontinentális Destil-Parkhotel Valkenburg csapata, ugyanis a versenyzők rotációs rendszerben egyben a sor sportigazgatói, szerelői és egyéb segítői is. Az egyelőre kísérleti fázisban lévő elképzelésnek nem pénzügyi okai vannak, a vezetők sokkal inkább szeretnék, ha a versenyzők több oldalról is átlátnák a csapat működését.


„A véleményünk, hogy ezzel egyrészt sokkal nagyobb kötődés alakul ki a versenyzőink között, másrészt pedig a kísérőautó hátsó ülésén ülve sokkal inkább átlátják a kerékpársport mindennapjait a srácok – nyilatkozta Frank Pennings csapatvezető. – Szeretnénk, ha tudatosulnának bennük azok a dolgok is, amiket ma még alapvetőnek tartanak. Meg kell tapasztalniuk, hogy mennyi munkával jár egy szerelő vagy egy segítő dolgainak az elvégzése is.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések