Országútis hírek külföldről: Pello Bilbao nyerte a Critérium du Dauphiné hatodik szakaszát, a BMC csapata győzött a Svájci Kör nyitányán, Peák Barnabás tizedik a Szerb Kör második napján (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. június 10.
  |   Szerző: m.norbi

Pello Bilbao bizonyult a legjobbnak a Critérium du Dauphiné hatodik szakaszán, Geraint Thomas tovább növelte összetettbeli előnyét

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Critérium du Dauphiné Frontenex és La Rosiére Espace San Bernardo között egy 110 kilométeres etappal folytatódott. A penzum két kiemelt, egy második és hegyi befutóként egy első kategóriás emelkedőt tartogatott. A rajtot követően szinte azonnal kialakult a nap szökése, melyben olyan nevek vállaltak főszerepet, mint a hegyi összetett elsőségért küzdő Dario Cataldo (Astana), Pello Bilbao (Astana), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vagy éppen Warren Barguil (Fortuneo-Samsic). Cataldo igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, így a szakasz végén megőrizhette a kék-fehér pöttyös trikót. Az utolsó előtti emelkedő lábához közelítve már csak hat-hét kerekes alkotta az elmenést, de a főmezőny létszáma is rendesen megfogyatkozott. Utóbbi sorban az AG2R La Mondiale csapata diktálta a tempót, sőt Pierre Latour a szökevények után eredt, bár felérnie nem sikerült.


A La Rosiére kaptatóján Pelleo Bilbao (Astana) hagyta magára szökevénytársait, akiket nem sokkal később az üldözők utol is értek. Az esélyesek csoportjától ezt követően a sárga trikós Geraint Thomas (Sky), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) kvartettje szakadt el.

 


A győzelmet végül Pello Bilbao (Astana) szerezte meg Geraint Thomas (Sky) és Daniel Martin (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben Thomas 1 perc 29 másodpercre növelte előnyét a második helyre előrelépő Adam Yates (Mitchelton-Scott) ellenében. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), a fiatalok összevetésében Marc Soler (Movistar), míg a csapatversenyben a brit Sky vezet.


„Azért a Giro d’Italia nehéz volt, kivette az energiáimat, amit az előző szakaszon rendesen megéreztem, lényegében teljesen elszálltam, egy ponton azt hittem, hogy vége a versenyemnek – mondta Bilbao a célba érkezést követően. – Ezúttal viszont sokkal jobban éreztem magam, próbálkozni akartam. Kiválóan dolgozott együtt a szökevénysor, az utolsó emelkedőn pedig egyszer csak egyedül maradtam. Nagyon nehéz volt az Olasz Körverseny, így még az utolsó öt kilométeren sem nagyon hittem abban, hogy hazaérhetek. Hihetetlen, hogy végül sikerült.”


A Critérium du Dauphiné Moutiers és Saint Gervais Mont Blanc között egy 129 kilométeres etappal zárul. A penzum négy első és egy harmadik kategóriás emelkedőt tartogat, természetesen hegyi befutóval.
 

A BMC csapata volt a leggyorsabb a Svájci Körverseny nyitányán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Frauenfeld környékén egy tizennyolc kilométeres csapatidőfutammal kezdődött a nyolcvankettedik Svájci Körverseny. A penzum első harmada két kisebb emelkedőt tartogatott, de ezt követően teljesen sík volt. A legjobb időt a BMC (Richie Porte, Simon Gerrans, Stefan Küng, Alessandro De Marchi, Michael Schar, Greg Van Avermaet és Tejay Van Garderen) sora repesztette, akik 20 perc és 18 másodperc alatt abszolválták a távot. A második a Sunweb, a harmadik pedig a Quick-Step Floors csapata lett. Elsőként a hazaiak nagy örömére Stefan Küng haladt át a célvonalon, így ő ölthette magára a sárga trikót.


„Ennél jobban nem is kezdhettük volna ezt a versenyt – így Richie Porte a díjátadót követően. – Egyértelműen Stefan volt a legerősebb közöttünk, így nem is kérdés, hogy neki kell viselnie a sárga trikót.”


A Svájci Körverseny mezőnye a viadal első mezőnyszakaszán négy kört tesz meg Frauenfeld körül, mindegyik körben egy emelkedőt leküzdve. A táv 155 kilométer.


Peák Barnabás tizedik a Szerb Körverseny második szakaszán, a Gemenc Nagydíjon is villogó Markus Wildauer nyerte a Baby Giro második etapját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Banja Vruijci és Pozarecac között 157 kilométer várt a versenyzőkre a Szerb Körverseny második szakaszán. A szinte teljesen sík penzum végén mezőnyhajrá döntött, amit a holland Maarten Van Trijp (Destil-Parkhotel Valkenburg) nyert meg az olasz Nicolas Marini (MS Tina-Focus) és az első szakasz győztese az argentin German Nicolas Tivani (Trevigiani Phonix-Hemus 1896) előtt. Peák Barnabás (Magyarország) az előkelő tizedik helyen zárta a napot, de Alberto Marengo és Móricz Dániel (mindketten Kőbánya Cycling Team) is az első húszban érkezett. Összetettben továbbra is Tivani vezet Peák Barnabás a nyolcadik helyről várja az utolsó szakaszt.


Eközben Nonantola és Sestola között egy 138 kilométeres penzummal folytatódott a Baby Giro. Az idei kiírás első olyan etapjának vágtak neki a kerekesek, amely megbomlasztotta a főmezőny egységét. A győzelmet az idei Gemenc Nagydíj fehér trikóját elnyerő osztrák Markus Wildauer (Tirol Cycling) szerezte meg bő fél perccel hazaérve az olasz Alessandro Covi (Team Colpac-Marchiol) és a szintén talján Michele Corradini (Mastromarco Sensi Nibali) előtt. Összetettben szintén Wildauer vette át a rózsaszín trikót. A verseny egyetlen magyar kerekese Karl Ádám (U.C Monaco) a 160. helyen érkezett, összetettben a 145.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések