Országútis hírek külföldről: Oscar Freire lehet a spanyol válogatott új szövetségi kapitánya, Erik Zabel nagy tervekkel érkezik a Katusha csapatához, súlyos visszaélések a Cervelo-Bigla soránál

E-mail  Nyomtatás
2018. december 09.
  |   Szerző: m.norbi

Oscar Freire lehet a spanyol nemzeti válogatott új szövetségi kapitánya

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Spanyol Kerékpáros Szövetség november közepén menesztette Javier Minguez szövetségi kapitányt, aki szeretett volna egy kis fizetésemelést. Minguez 2012 végén került az országúti szakág kapitányi posztjába, első két évében teljesen ingyen vállalta a munkát, sőt volt, hogy az ő pénzéből utaztak a világbajnokság helyszínére. 2018-ban már 35000 Eurós éves fizetése volt, ettől szeretett volna egy kicsit többet, miután Alejandro Valverde szivárványszínű trikót szerzett a nemzetnek. Köztudott, hogy a szövetség évek óta komoly adóságokkal bír. A Marca információ szerint a háromszoros világbajnok Oscar Freire lehet a legesélyesebb a megüresedő posztra. Freire háromszoros világbajnokként tapasztalatban nem szenved hiányt. Egyelőre koránt sem biztos azonban a kinevezése, hisz képben van Pascual Momparler is, aki évek óta dolgozik a válogatott mellett.


„Az a célom, hogy edző lehessek – mondta egy spanyol lap megkeresésére Freire. – Úgy gondolom, hogy nem lennék rossz a válogatott élén, hisz éppen a világbajnokságok voltak azok a versenyek, amelyek a pályafutásom megkoronázták. Sokszor látom, hogy egy versenyző remek erőben van, de mégsem sikerül győznie, mert rossz instrukciókkal látják el. Szeretnék ezen változtatni, szeretném, ha sikeresebbek lehetnénk. A sportigazgatói állás egy teljes munkaidős megbízatás. Egész évben távol vagy a családodtól, így inkább a nemzeti válogatott mellé tenném le a voksom.”
 

Erik Zabel nagy tervekkel vág bele új munkájába a Katusha-Alpecin csapatánál

 

Diavetítéshez kattints a képre


Elsőként a WorldTour sorok közül a svájci licenccel versenyző Katusha-Alpecin csapata tartotta meg hivatalos prezentációját a Canyon németországi központjában Koblenzben. Lehullt a lepel az új mezről, miközben bemutatták Dirk Demolt, mint újonnan érkező sportigazgatót valamint Erik Zabelt, aki szintén csatlakozott a szakmai stábhoz. Zabel számára létrehoztak egy új posztot a versenyzők teljesítményéért lesz felelős. Zabel korábban már dolgozott a csapatnál, ám miután bevallotta, hogy pályafutása során élt doppingszerrel, menesztették.


„Az új feladatkörömben az a legfőbb célunk, hogy segítsük a versenyzőket, és a lehető legjobban felkészítsük őket a soron következő megmérettetéseikre – így Zabel. – Sokkal koncentráltabban kell ahhoz dolgoznunk, hogy elérhessük a kitűzött céljainkat. A Mallorca-i edzőtáborban kiosztjuk a feladatokat. Minden sportigazgatóhoz négy vagy öt versenyző fog tartozni, akinek ő felel a munkájáért. Bízom benne, hogy egy eredményes idényt produkálhatunk.”


Bemutatták a 2019-es Tour of Yorkshire útvonalát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ASO hivatalosan is bemutatta a 2019-es női és férfi Tour of Yorkshire útvonalát. A hölgyek versenyére május 3. és 4., míg a férfiak megmérettetésére május 2. és 5. között kerül sor. Mindkét verseny útvonala megegyezik, a hölgyek két szakasza ugyanaz lesz, mint a férfiak négyszakaszos versenyének második és harmadik etapja. Mivel az év végén Yorkshire ad otthont az országúti kerékpáros világbajnokságnak, így a szervezők egy minden eddiginél komolyabb mezőny részvételében bíznak.


„Nagyon elégedettek vagyunk a 2019-es útvonallal, arra törekedtünk, hogy a verseny elvárásai mellett bemutassuk a megyénket – nyilatkozta Gary Verity a helyi szervezőbizottság elnöke. – A sprinterek, a klasszikus menők és a hegyen erős versenyzők is megtalálják a maguk kihívását. A világbajnokságot megelőzően ez lesz az egyetlen esélye a kerekeseknek, hogy éles körülmények között teszteljék a Harrogate környéki pályát és esélyük legyen a befutó helyszíneként szolgáló Parliament Streetre megérkezni lezárt körülmények között, épp ezért minden eddiginél komolyabb mezőny részvételében bízok. Büszke vagyok arra is, hogy továbbra is élen járunk a női kerékpársport előmozdításában. A hölgyekre a két nap alatt több mint ezer méternyi szint vár, így biztos, hogy egy egészen kiváló verseny elé nézünk.”


Szakaszok


Május 2., Csütörtök, 1. szakasz: Doncaster - Selby, 178.5 km
Május 3, Péntek, 2. szakasz: Barnsley - Bedale, 132 km
Május 4., Szombat, 3. szakasz: Bridlington - Scarborough, 132 km
Május 5., Vasárnap, 4. szakasz: Halifax - Leeds, 175 km


Áll a bál a Cervelo-Bigla csapatánál

 

Diavetítéshez kattints a képre


Jelentősen átalakult a Cervelo-Bigla csapata az átigazolási időszakban, jelen állás szerint a 2018-as keretből mindössze ketten maradnak Cecilie Uttrup Ludwig és Emma Norsgaard, míg az olyan húzónevek, mint Lotta Lepistö (Trek-Segafredo) vagy éppen Ashleigh Moolman-Pasio (CCC Liv) is távoztak. A dolog pikantériája, hogy a korábbi versenyzők közül többen is hangot emeltek Thomas Campana csapatvezető ellen, aki többször is zaklatta, megszégyenítette és megfélemlítette a versenyzőit. Campana természetesen tagadta az állításokat. Iris Slappendel és kilenc másik kerékpáros már 2016-ban beadvánnyal készült a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség irányába, de az utolsó pillanatban meggondolták magukat. 2018 novemberétől viszont névtelen jelentéseket is elfogad a szövetség, így azonnal panaszáradat érkezett Campanára. A Cervelo-Bigla sajtóközleményben tagadta a vádakat, és leszögezte, hogy az új etikai kódex elfogadása mellett olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek minden eddiginél jobban védik a versenyzőiket.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések