Országútis hírek külföldről: nyilvános az UCI új, 2022-ig szóló terve, a Mitchelton-Scott kihagyta Caleb Ewant a Tour keretéből, szakaszgyőzelmekre készül a Lotto-Soudal, Elia Viviani újabb sikere

E-mail  Nyomtatás
2018. június 22. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Az UCI új, négyéves-tervében jóváhagyta a tárcsafékek használatát, igyekszik minimalizálni a nemek közötti differenciákat, 2023-tól pedig kerékpáros világjátékokat rendezne

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség irányító testülete a franciaországi Arzonban ülésezett, ahol jóváhagyták a sportág 2022-ig szóló négyéves tervét, melyben számos kulcsfontosságú újítás szerepel.


„Nagyon örülünk annak, hogy az irányítótestület jóváhagyta az új négyéves tervet, melyben olyan fontos változások szerepelnek, melyek garantálják férfiak és nők közötti egyenlőséget – mondta David Lappartient a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke. – Ez a koncepció egy teljesen új eseményt is említ, egy kombinált UCI-világbajnokságot, mely négyévente a sportág szinte valamennyi szakágát egy helyre vezeti.”


Számos változtatást eszközölnek a női kerékpárosok helyzetének javítása érdekében. 2019-től bevezetnek egy szigorú magatartási kódexet, melyet minden csapat versenyzője és alkalmazottja köteles aláírni. Az UCI mindemellett igyekszik lépéseket tenni a női versenyzők bérének felzárkóztatása ügyében is. A díjátadókon ezentúl a segítőknek csak olyan ruhát lehet viselni, melyet a nemzetközi szövetség előzetesen jóváhagy.


Elfogadták, hogy a 2018/2019-es cyclo-cross világkupában már egyenlő pénzdíjazásban részesülnek a nők és a férfiak, természetesen a távlati cél idővel minden szakágban elérni ugyanezt.


2023-tól tervben van egy négyévente megrendezendő kombinált világbajnokság, melyen szinte minden szakág képviseltetné magát. A rendre az olimpia éve előtti esztendőben tető alá hozott esemény legfőbb célja a szakágak egymás mellé való felzárkóztatása mellett, a kerékpársport média szerepének megnövelése.


Végül, de nem utolsóként pedig a hároméves tesztidőszakot követően végérvényesen engedélyezik a tárcsafékek használatát.
 

A Mitchelton-Scott teljes egészében Adam Yates köré építi Tour csapatát, Caleb Ewan sem kapott helyet a keretben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ausztrál Mitchelton-Scott sora is megnevezte azt a nyolc főt, aki ott lehet a július 7-én kezdődő Francia Körversenyen. A gárda teljes egészében az összetettre koncentrál, így Adam Yates köré épül a keret, ami egyben a sprinter Caleb Ewan kimaradását is eredményezte. Yates legfőbb segítői Mikel Nieve és Damien Howson lehetnek, de Luke Durbridge és Michael Hepburn személyében két nem akármilyen tempómenőt is kap maga mellé. A Tour de France debütálásra készülő Caleb Ewan érthető módon nagyon csalódott, kimaradása egy másféle megközelítésből megerősíti azon pletykákat miszerint az év végén várhatóan elhagyja az ausztrál sort, legfőbb kérője a belga Lotto-Soudal csapata.


„Aligha leírható az, amit most érzek – írta Ewan az egyik közösségi média oldalán. – Jó úton haladok, készen állok a Tour de France bemutatkozásra. Keményen dolgoztam, csak azért, hogy végre áteshessek a tűzkeresztségen.”


A Mitchelton-Scott Tour sora: Jack Bauer (új-zélandi), Luke Durbridge (ausztrál), Mat Hayman (ausztrál), Michael Hepburn (ausztrál), Damien Howson (ausztrál), Daryl Impey (dél-afrikai), Mikel Nieve (spanyol) és Adam Yates (brit).


Szakaszgyőzelmekre készül a Lotto-Soudal sora

 

Diavetítéshez kattints a képre


A belga Lotto-Soudal egyértelműen a szakaszgyőzelmekben bízva készül az idei legnagyobb presztízzsel bíró körversenyre, a Tourra. Ott lesz a keretben a szökések nagymestere Thomas De Gendt és a sprintekre fókuszáló Andre Greipel is. Mellettük Tomasz Marczynski, Tiesj Benoot és Jens Keukeleire triójára is érdemes lesz figyelni. A csapat New Lotto-Soudal néven ismét egy kissé más dizájnú szerelésben áll rajthoz a Francia Körversenyen.


A Lotto-Soudal Tour sora: Tiesj Benoot (belga), Jasper De Buyst (belga), Thomas De Gendt (belga), Andre Greipel (német), Jens Keukeleire (belga), Jelle Vanendert (belga), Tomasz Marczynski (lengyel) és Marcel Sieberg (német).


Elia Viviani nyerte az Adriatica Ionica első mezőnyszakaszát, megkezdődtek az időfutam nemzeti bajnokságok

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lido di Jesolo és Maser között egy 152 és fél kilométeres szakasszal folytatódott a 2.1-es besorolású Adriatica Ionica szakaszverseny. A sprintereknek kedvező etap végén természetesen mezőnyhajrá döntött, melyet az összetett éllovasa Elia Viviani (Quick-Step Floors) nyert meg Simone Consonni (UAE Team Emirates) és Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) előtt. Összetettben továbbra is Viviani vezet.


Eközben megkezdődtek a nemzeti időfutam bajnokságok. Norvégiában Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) bizonyult a leggyorsabbnak, Csehországban Josef Cerny (Elkov-Author) nyert, Szlovákiában Marek Canecky (Dukla Banska Bystrica) volt a legjobb, Belgiumban Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) tavalyi második helyét követően végre valahára győzni tudott, miközben a tengerentúlon az Egyesült Államok kronóját Joey Rosskopf (BMC), Kanada nemzeti bajnoki trióját pedig Sven Tuft (Mitchelton-Scott) kaparintotta meg immáron tizenegyedik alkalommal.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.06.25. 18:34
S a szponzoroknak is elő fogják írni, hogy ugyanannyit fizessenek, ha egy 30 másodperces reklámban megjelenik a női világbajnok, mint ha Peter Sagan árulná a páraelszívót?

2018.06.22. 22:42
Csadort és burkát, valamint fűzős kismamacipőt minden pódium lányra. Hol élünk? 2018, vagy kőkorszak.

2018.06.22. 07:35
Nem is tudom, van-e fontosabb kérdés most a sportban, mint hogy a nők egyenlőek a férfiakkal... Talán csak a díjátadók ruhája lényegesebb ennél.

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések