Országútis hírek külföldről: Mark Cavendish sikere a Dubai Kör harmadik szakaszán (+videó), Gaviria triplázott Kolumbiában, Groenewegen a szerelőjét kritizálta, hat ember őrizetben szisztematikus doppingolás vádjával

E-mail  Nyomtatás
2018. február 09. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Mark Cavendish nyerte a Dubai Kör harmadik szakaszát, Fernando Gaviria triplázott Kolumbiában

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Dubai Körverseny harmadik szakaszán 183 kilométert tett meg a karaván egészen Fujairah-ig. A nap szökését Simone Bevilacqua (Willier Triestina-Selle Italia), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Loic Vliegen (BMC Racing Team) és Quentin Valognes (Team Novo Nordisk) kvartettje alkotta. Mintegy hetven kilométerre a céltól az összetett éllovasának Dylan Groenewegennek (LottoNL-Jumbo) a lehető legrosszabbkor adódtak mechanikai gondjai, hisz a befújó oldalszél miatt ekkor több darabra szakadt a mezőny. Groenewegent visszahozták az összezáró főmezőnyhöz, ám később szabálytalanság miatt húsz másodperces büntetést kapott, amivel elvesztette a kék trikót. Az elmenés megfogását követően az utolsó harminc kilométeren belül Tom Bohli (BMC) próbálkozott, ám a sprinterek csapatai őt már nem engedték túlságosan messzire.


A mezőnyhajrát végül Mark Cavendish (Dimension Data) nyerte Nacer Bouhanni (Cofidis) és Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) előtt. Összetettben az ezúttal a hatodik helyen záró Elia Viviani (Quick-Step Floors) vette át az első helyet.

 


„Nagyon jó érzésekkel vágtam neki a mai szakasznak – mondta Cavendish a célba érkezést követően. – A csapat fantasztikus munkát végzett, próbáltam okosan taktikázni, mivel például egy Vivianit nem olyan egyszerű már megverni. Sokáig kivártam, csak az utolsó utáni pillanatban indítottam meg a sprintem. Megpróbálom megszerezni a kék trikót is az elkövetkezendő két napban.”


Eközben Kolumbiában az első ízben kiírt Colombia Oro y Paz szakaszversenyen Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) megállíthatatlannak bizonyul. A hazaiak üdvöskéje már a harmadik szakaszgyőzelmét szerezte, ezúttal az olasz Matteo Malucelli (Androni Giocattoli-Sidermac) lett a második, míg Sebastian Molano (Manzana Postobon) a harmadik. Összetettben Gaviria előnye a hegyek előtt mindössze tizenhét másodperc.
 

Dylan Groenewegen húsz másodperces büntetést kapott, ezzel elveszítve összetettbeli vezetését

 

Diavetítéshez kattints a képre


A LottoNL-Jumbo csapatának versenyzője mintegy hetven kilométerrel a Dubai Kör harmadik szakaszának vége előtt került gondba, melyet követően visszaért ugyan a főmezőnyhöz, ám a zsűri úgy vélte, hogy túlságosan is sok időt töltött el a csapatautója mögött, így végül húsz másodperces időbüntetést kapott, ami az összetett vezetésébe került. Groenewegen ezzel egészen a negyvenkettedik helyig zuhant vissza. A holland kerékpáros később a szerelőjét hibáztatta nem éppen irodalmi stílusban.


„Problémáim adódtak a kerékpárommal, amely a szerelőm számára nehézséget okozott – így Groenewegen a szakaszt követően. – Nem vitatom a zsűri döntését, de a szerelő hibája volt az egész. Azért jöttem ide, hogy megnyerjem ezt a versenyt, de ez most már egy lehetetlen küldetéssé változott. Beálltam a csapatautó mögé, hisz épp akkor szakadt két részre a mezőny, én pedig nem akartam a szélben a senki földjén találni magam.”


Razziát tartottak Linas Rumsas halála ügyében, az Altopack-Eppela csapatának tulajdonosát és csapatvezetőjét is őrizetbe vették

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az olasz csendőrség a minap razziát tartott az Altopack-Eppela utánpótláscsapatnál, melynek során összesen hat embert vettek őrizetbe Linas Rumsas halála ügyében. Az Olasz Antidopping Ügynökség alig két hete hozott döntésében Raimondas Rumsas másik fiát négy éves eltiltással sújtotta miután növekedési hormonokkal akadt fenn egy doppingellenőrzésen. Rumsas kisebbik fia Linas 2017 májusában vesztette életét egyelőre nem tisztázott okokból. A legfrissebb információk szerint az Altopack-Eppela csapatánál szisztematikus doppingolás folyt, a fiatal kerekesek folyamatosan növekedési hormonokat, EPO-t és opiát alapú fájdalomcsillapítókat kaptak. Ennek kapcsán a csendőrség többek között őrizetbe vette a tulajdonos Luca Franceschit, a csapatvezető Elso Fredianit és Andrea Bianchi csapatorvost is. A szintén a sor edzői stábjához tartozó Michele Viola házában pedig EPO-t és injekciós tűket foglaltak le. A Rumsas család nem először kerül be a hírekbe, hisz a 2002-es Tour de France összetettjének harmadik helyezettje Raimondas Rumsas egy évvel később a Giro d’Italián akadt fenn EPO-val, majd a feleségét is megfogták, akinek az autója telis-tele volt tiltott teljesítménynövelő szerekkel, melyekkel nagy valószínűséggel kereskedtek.


David Lappartient nem tartja lehetetlennek, hogy két hétre csökkentsék a nagy körversenyek időtartamát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Számunkra rajongók számára természetes, hogy a Giro-Tour-Vuelta hármas huszonegy szakaszból áll és időben három hétig tart. Nos, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke David Lappartient úgy gondolja, hogy nyitottnak kell lenni a változtatásokra a legnagyobb presztízzsel bíró kerékpáros versenyek kapcsán is.


„Amikor a reformokról beszélünk, azt mindig globális szemszögből kell néznünk – vélekedett a minap a nagy körversenyekről Lappartient. – Személy szerint én nem szeretném lecsökkenteni egy Tour de France időtartamát két hétre, de ha a versenyek gazdasági modelljét nézzük, és az arra mutat, hogy a csökkentéssel előnyösebb helyzetbe kerülhetünk, akkor igen is el kell gondolkozni ezen a lehetőségen is.”
 





Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:



Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.02.10. 22:03
Teljesen igaza van a csigazabálónak. De nem szabad megállni 2 hétnél, elég lenne, ha 3-4 napos lenne egy Tour, napi max. 17-58 km-el, mert az még jobb gazdasági modellt eredményezne. És indulhasson rajta kerekesszékes, meg szánkós is, mert az még több nézőt vonzana, még előnyösebb helyzetbe.





Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8






Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések