Országútis hírek külföldről: Marcel Kittel nyerte a Tirreno hatodik szakaszát, Fernando Gaviria a kezét törte, Nizzából rajtolhat a 2020-as Tour, hivatalosan is csődbe ment a bergeni világbajnokságot szervező cég (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. március 13. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Marcel Kittel nyerte a Tirreno-Adriatico hatodik szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Numano és Fano között egy mindössze 153 kilométeres szakasszal folytatódott a Tirreno-Adriatico. A penzum előzetesen a sprintereknek kedvezett, bár az útvonal elején helyet kapott két kisebb emelkedő is. A nap szökését Marcus Burghardt (Bora-hansgrohe), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia) és Artem Nych (Gazprom-Rusvelo) négyese alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye három és fél percnél tetőzött, a sprinterek csapatai nem kockáztattak, végig szem előtt tartották az elől tekerőket. Mosca igyekezett megnyerni az első gyorsasági részhajrát, ezzel megőrizve a ponttrikót. Huszonöt kilométerrel a vége előtt már csak Burghardt volt elől, így a második gyorsasági részhajrá pontjaira a BMC csapata próbált meg rámenni. Öt kilométer múlva Burghardtot is megfogták, így jöhettek a sprinterek vonatai. Előbb Geraint Thomas (Sky) kapott a legrosszabbkor defektet, majd egy hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, melyben többek között Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) is a földre került, Peter Sagan (Bora-hansgrohe) pedig hátul ragadt, így csak hatalmas erőfeszítések által sikerült visszazárkóznia.

 


A hajrát a Quick-Step Floors sora vezette fel Maximiliano Richeze számára, ám a leggyorsabbnak Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) bizonyult, aki ezzel már a második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Tirrenón. A második Sagan, míg a harmadik Richeze lett. Összetettben nem változott az állás, az utolsó egyenkénti időfutam előtt továbbra is Michal Kwiatkowski (Sky) vezet.


„Éppen mellettem történt a bukás, szerencsésnek mondhatom magam, hogy nem kerültem bele – mondta a szakaszt követően Kittel. – Azt hiszem, hogy Gaviria esett el magával rántva számos kerekest. Nagyon büszke vagyok a csapatra, rengeteget dolgoztunk ezért a győzelemért, mindenki száztíz százalékot adott, irányítottuk a történteket és megnyertük a napot.”
 

Fernando Gaviria a kezét törte, így nem lehet ott a Milánó-SanRemón

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tirreno-Adriatico hatodik szakaszán történt tömegbukásban Fernando Gaviria került elsőként a földre, s habár a Quick-Step Floors kerékpárosa betekert a célba, később az orvosi vizsgálatok megállapították bal kézfejének spirális törését. A kolumbiai sprintert műteni kell, így biztos, hogy nem lehet ott a Milánó-SanRemó klasszikusán, melyre a tavaszi idényét építette.


„Nagyon csalódott vagyok, remek formában vártam a Milánó-SanRemót – így Gaviria, aki a tavalyi évben az előkelő hatodik helyen zárta a legendás olasz monumentumot. – Sajnálom a csapattársaimat, akik remek munkát végeztek. Győzni akartunk, de sajnos a bukás miatt ez nem sikerülhetett. Reménykedem a gyors felépülésben, nem szeretnék sokat kihagyni.”


Nizzából rajtolhat a 2020-as Tour de France

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körversenyt szervező ASO hivatalosan is bejelentette, hogy a francia Riviéra fővárosából Nizzából rajtol a 2020-as Tour de France. A város egyszer 1981-ben már helyet adott a Grand Departnak. A Tour eddig összesen harminchatszor érintette a települést elsőként 1906-ban, amikor René Pottier nyert itt szakaszt.


„Az idei Párizs-Nizza is megmutatta számunkra, hogy Nizza egy tökéletes választás a Tour de France rajtjához – nyilatkozta Christian Prudhomme versenyigazgató. – A táj jellege, és az útvonal garantálja az izgalmas rajtot, és pontosan ez az, amiért Nizzára esett a választásunk. A Tour a világ harmadik legnagyobb sporteseményeként számos érdeklődött vonz a rajtvárosokba, melyből a Cote d’Azur sem akar kimaradni.”


Hivatalosan is csődbe ment a bergeni világbajnokságot szervező cég

 

Diavetítéshez kattints a képre


Vitán felül az elmúlt évek egyik leglátványosabb világbajnokságát rendezték 2017-ben a norvégiai Bergenben. Mindezek ellenére mint arról korábban már beszámoltunk az előzetes 17 millió Eurós költségvetés végül 25 millióra rúgott, tehát mintegy ötven százalékkal lépték túl a kalkulált büdzsét. A pletykák szerint a szervezők nem találtak elég szponzort, ráadásul a norvég korona árfolyam esése sem jött túlságosan jól. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, mint az esemény jogtulajdonosa egy ideig csak futott a pénze után, mivel a szervezőség és a Norvég Szövetség is fizetésképtelenné vált.


A minap csődeljárás keretében ült össze a Bergeni Kerületi Bíróság, amely mindössze tizenhárom perc elteltével döntött a csőd kimondásáról. A szervezőcég vezetője dokumentumokkal igazolta, hogy végül mintegy 38 millió Koronás (3,8 millió Euro) veszteséggel zártak. Az szinte bizonyos, hogy a csődnek lesznek még utózöngéi, mivel több mint nyolcvan hitelező áll sorban.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések