Országútis hírek külföldről: Lance Armstrong másfél millió ausztrál dollárért cserébe vett részt a 2009-es Tour Down Underen, a dobogósok elégedetten nyilatkoztak a Gent-Wevelgem után, Miguel Angel Lopez nyerte a Katalán Körversenyt

E-mail  Nyomtatás
2019. április 01. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Lance Armstrong másfél millió ausztrál dollárért cserébe vett részt a 2009-es Tour Down Underen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A dél-ausztrál kormány mintegy másfél millió ausztrál dollárt fizetett Lance Armstrongnak 2009-ben, hogy visszatérése évében ott legyen a Tour Down Under szakaszversenyén. Mint az már az unalomig ismert az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma indított eljárást Lance Armstrong ellen, aki még a US Postal kerékpárosaként tiltott teljesítményfokozó szerekkel élt, ezzel pedig kárt okozott az amerikai kormányzatnak. Mint arra emlékezhetünk Armstrong 2013 januárjában vallotta be a doppingolás tényét, melyet követően élete végéig eltiltották és mind a hét Tour de France elsőségétől megfosztották. Az eljárás Armstrong egykori csapattársa Floyd Landis révén kezdődött, de igazán komollyá csak a 2013-as bejelentést követően vált. Az ügy lezárása után, mint az várható is volt megindultak a különböző pénzügyi egyességek jussainak visszakövetelései.


Armstrong és az ausztrálok egy tíz éves titoktartási megállapodást írtak alá a szerződés részleteit illetően, ami a minap járt le, így immáron szabad betekintése lehet az illetékeseknek az egyességbe. Lance három Tour Down Underen szerepelt, a pénzösszegen kívül ingyen repülőjegyet és szállást kapott, ám a kontraktusba semmilyen doppinggal kapcsolatos dolog nem került belefoglalásra, így az ausztrálok nem is nagyon követelhetik vissza a pénzüket.


A 2009-es Tour Down Under bevételei Armstrong újbóli színre lépésével a becslések szerint mintegy huszonkét millió ausztrál dollárral nőttek.
 

A dobogósok elégedetten nyilatkoztak a Gent-Wevelgem sajtótájékoztatóján, Peter Sagan kihajtotta magát a szökésben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az idei Gent-Wevelgem győztesének sorsáról mezőnyhajrá döntött, amit Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) nyert meg John Degenkolb (Trek-Segafredo) és Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) előtt. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) közel 180 kilométert töltött szökésben, a nap végére érthető módon elfáradt.


„Fernando volt az első számú emberünk, de tíz kilométerrel a vége előtt mondta, hogy nem érzi magát túl jól, így nekem kell sprintelnem – mondta Kristoff. – Korábban próbáltam felugrani a szökésre, de igazából csak tesztelni akartam magam. Miután megfogtak próbáltam a lehető legtöbbet pihenni. Minden erőmet beleadtam a végén, így meglett a győzelem. A formámat tekintve bizakodó vagyok a Flandriai Kört illetően is, bár az azért ennél egy jóval nehezebb verseny.”


„Próbáltunk mindent kiadni magunkból, eleddig csalódásként éltük meg a 2019-es idényt – így a második helyezett John Degenkolb. – Nem volt könnyű verseny a szélirány folyamatosan változott, hol szemből, hol oldalról fújt. Az, hogy négyen voltunk ott a csapatból a szökésben előnyös szituációt kreált számunkra. Azt hiszem egy lépéssel mindig a Quick-Step előtt jártunk. Elégedettnek kell lennünk ezzel a második hellyel.”


„Nem voltam ott az első sorban, de nem estem pánikba – nyilatkozta Oliver Naesen. – Utólag pedig azt kell, hogy mondjam, hogy még jó is, hogy nem voltam ott. Ez egy 250 kilométeres verseny, lehetetlen végig jól teljesíteni. Próbáltam megülni a mezőnyben, de nem volt könnyű dolgom. Az idei Gent-Wevelgem egy olyan valódi tavaszi klasszikus volt. A végén addig vártam ameddig csak lehetett, ám ez ezúttal csak a harmadik helyre volt elegendő. Jó erőben érzem magam, de az az áttörő siker még mindig hiányzik. Talán majd a Flandriai Körversenyen.”


„180 kilométernyi szökés után már nem nagyon volt erő a lábaimban – ecsetelte a történteket Sagan. – Nem terveztem azt, hogy szökjek, de az időjárás megtréfált minket. Valószínűleg nem sokan akartak volna ténylegesen is az élen tekerni abból a csoportból. Amikor a Quick-Step rákapcsolt egyértelművé vált, hogy mezőnyhajrá dönt. Balszerencséjükre Kristoff elhappolta a győzelmet.”


Miguel Angel Lopez összetettbeli sikerét hozta a Katalán Körverseny

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahogyan az előzetesen várható volt izgalmas versenyt hozott a Katalán Kör utolsó barcelonai szakasza. A táv 143 kilométer volt, a Montjuic emelkedőjének nyolcszori megmászásával. A nap eleji szökésből ment tovább a győzelem reményében Davide Formolo (Bora-hansgrohe). Nem sokkal később a főmezőnyben egy hatalmas bukás történt minek következtében Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Simon Geschke (CCC Team) és Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias) is a kórházban végezte. Ezt követően megindultak a támadások előbb Nairo Quintana (Movistar), majd Adam Yates (Mitchelton-Scott) próbálkozott, s bár egy darabig úgy nézett ki, hogy Yates sikerrel járhat végül elfáradt, így az Astana csapata ledolgozta a hátrányt.


A szakaszt végül Davide Formolo (Bora-hansgrohe) nyerte Enric Mas (Deceuninck-Quick-Step) és Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) előtt, míg az összetett állása már nem változott Miguel Angel Lopez (Astana) diadalmaskodott, míg a dobogó másik két fokára Adam Yates (Mitchelton-Scott) és Egan Bernal (Team Sky) állhatott fel.


Valter Attila csapata legjobbjaként zárta a Coppi e Bartali szakaszversenyét

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az olasz Settimana Coppi e Bartali szakaszverseny utolsó 153 kilométeres etapját Mauro Finetto (Olaszország) nyerte, ám az összetett már nem változott a csapatidőfutam során brillírozó Mitchelton-Scott letarolta a dobogót, Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) diadalmaskodott Damien Howson (Mitchelton-Scott) és Nick Schultz (Mitchelton-Scott) előtt. Valter Attila (CCC Development Team) csapata legjobbjaként alig szűk öt perces hátránnyal a 38. helyen zárt.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések