Országútis hírek külföldről: Kennaugh győzött az Alpe d’Huez emelkedőjén, Contador visszautasítja a kritikákat, Rohan Dennis volt a leggyorsabb Svájcban, a Madison is az olimpiai programjában

E-mail  Nyomtatás
2017. június 11.
  |   Szerző: velo.hu

Peter Kennaugh diadalmaskodott az Alpe d’Huez emelkedőjén

 

Diavetítéshez kattints a képre


Aoste és az Alpe d’Huez között pontosan 167 és fél kilométer várta a mezőnyt a Criterium du Dauphiné hetedik szakaszán. A penzum hat kategorizált emelkedőt tartogatott, de a legendás Alpe d’Huez kaptatóját nem a legmeredekebb oldaláról mászták meg. A rajtot követő első emelkedőn egy viszonylag nagy létszámú szökevénysor alakult, akik rövid idő alatt nagy különbségre tudtak szert tenni. Az utolsó előtti kaptatón a Col de Sarenne kiemelt kategóriás hegyén darabjaira hullott a csoport, Peter Kennaugh (Sky), Ben Swift (UAE Team Emirates), Jesus Herrada (Movistar) és Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) négyese maradt elől, míg a főmezőnyből az AG2R La Mondiale csapata próbálkozott, így Romain Bardet el tudott egy kissé lépni riválisaitól.


Elől Kennaugh és Swift bírta a legjobban, előbbi három kilométerrel a vége előtt támadott, mely akció sikeresnek bizonyult, így Peter Kennaugh (Sky) nyerte a szakaszt honfitársa Ben Swift (UAE Team Emirates) és Jesus Herrada (Movistar) előtt. Az esélyesek csoportjában Fabio Aru (Astana) váltott tempót, meglepetésre ezt az akciót Christopher Froome (Sky) és Alejandro Valverde (Movistar) sem tudta átvenni, így mindketten hátránnyal érkeztek célba a verseny éllovasával Richie Porte-al szemben. Összetettben továbbra is Porte vezet, akinek előnye immáron egy perc két másodperc Froome előtt.


„Ez valami hihetetlen, mindig nagyon nehéz megnyerni egy hegyi szakaszt, de nekem ez most sikerült – nyilatkozta a célba érkezést követően Kennaugh. – Elég sokáig tartott mire kialakult a nap szökése, de az utolsó két emelkedő előtt már tudtam, hogy hazaérhetünk. Érdekesen alakult a vége, gyerekkori barátommal Ben Swifttel maradtunk az élen. Kilenc éves korunk óta ismerjük egymást, tisztában voltam azzal, hogyha együtt érkezünk a célhoz, sprintben esélyem sincs ellene. Épp ezért támadtam. Szakaszt nyerni az Alpe d’Huez emelkedőjén talán csodálatosabb érzés, mint olimpia aranyérmet szerezni.”
 

Alberto Contador: pontosan ott tartok, ahol tartanom kell

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Trek-Segafredo kapitánya Alberto Contador jelen pillanatban az összetett hetedik helyéről várja a Criterium du Dauphiné folytatását. Contador hátránya az éllovas Richie Porte mögött több mint két perc. Természetesen az újságírók Christopher Froome mellett őt is megtalálták.


„Probléma nélkül tudtam tartani a tempót a legjobbakkal, amikor azonban megindultak az akciók nem akartam széthajtani magam – így Contador a szakaszt követően. – Porte sokkal jobb erőben van mindannyiunknál, nehéz lesz ellene a Touron. Valverdével együtt egyfajta edzésként fogjuk fel ezt a versenyt, mivel nem minden a győzelem. Pontosan ott tartok, ahol tartanom kell, elégedett vagyok a formámmal, és nem fogok azért felesleges kockázatot vállalni, hogy bukjak. Júliusban akarok majd profitálni az itt gyűjtött versenykilométerekből.”


Rohan Dennis volt a leggyorsabb a Svájci Körverseny nyitányán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Cham városkájában egy hat kilométeres egyenkénti időfutammal vette kezdetét a nyolcvanegyedik Svájci Körverseny. A szinte teljesen sík penzumot végül az ausztrál Rohan Dennis (BMC) abszolválta a leggyorsabban mindössze hat perc huszonnégy másodperc alatt. A második csapattársa Stefan Küng (BMC), míg a harmadik Matthias Brandle (Trek-Segafredo) lett. A Giro d’Italia újdonsült bajnoka Tom Dumoulin (Team Sunweb) az ötödik helyen zárta a napot.


„Nagyon különleges érzés számomra, hogy vezetem ezt a versenyt – mondta Dennis a díjátadót követően. – Feladni kényszerültem a Girót, ezt követően pedig volt egy két keserű napom, pont ezért nagyon örülök annak, hogy végre kijött a lépés, így megnyertem a kronót. Rengeteget dolgoztam azért, hogy jól szerepelhessek az Olasz Körversenyen, ez volt az elsődleges célom ebben az idényben, mentálisan megérintett, hogy fel kellett adnom. Örülök, hogy sikerült átlendülnöm a holtpontot, pláne elégedettséggel tölt el, hogy egy csapattársam végzett a második helyen.”


2020-tól a Madison is bekerül az olimpia programjába

 

Diavetítéshez kattints a képre


Hivatalosan is bejelentették, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékokon már Madisonban is osztanak érmeket pályakerékpárban.


„A Madison az egyik legtradicionálisabb száma a pályakerékpározásnak, így egyértelműen helye van az olimpia programjában – vélekedett Brian Cookson a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke. – A versenyzők is nagy örömmel fogadták a hírt, sokak számára ezzel megnyílt egy új út az olimpiai álom beteljesülése felé.”


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések