Országútis hírek külföldről: Julian Alaphilippe nyerte a Strade Bianche klasszikusát, Annemiek van Vlauten volt a legjobb a női versenyen, Dina Márton kilencedikként zárta a Tour of Rhodes második szakaszát

E-mail  Nyomtatás
2019. március 10.
  |   Szerző: m.norbi

Julian Alaphilippe nyerte a Strade Bianche klasszikusát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ezúttal az időjárás megkímélte a kerekeseket, napos, száraz körülmények között vághattak neki a Siena környéki 184 kilométeres távnak, amely összesen 63 kilométernyi poros részt tartogatott, tizenegy szektorra elosztva. A nap szökését Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Nico Denz (AG2R La Mondiale), Diego Rosa (Team Sky) és Leo Vincent (Groupama-FDJ) kvartettje alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye négy percnél tetőzött. Diego Rosa (Team Sky) bírta legtovább az élen, ám mintegy ötven kilométerre a céltól őt is utolérték. A főmezőny élén egyre inkább fokozódott a tempó, az utolsó huszonöt kilométerre fordulván már csak alig tíz-tizenöt kerekes tekert az élen.


Huszonhárom kilométerrel a vége előtt Jakob Fuglsang (Astana) akciózott, minek következtében hárman maradtak a spiccen Fuglsang, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) és Wout van Aert (Jumbo-Visma). Utóbbi néhány kilométer múlva elvesztette a kontaktot Alaphilippe és Fuglsang kettősével, ekkor úgy tűnt két esélyessé válik a küzdelem, ám van Aert nem adta fel, hatalmasat küzdve, közel fél perces hátrányból ért vissza az utolsó kilométereken.

 


A Piazza del Campo meredekén Fuglsang indított elsőként, de Alaphilippe visszakontrázta, így 2019-ben Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) nyerte a Strade Bianche egynaposát Jakob Fuglsang (Astana) és Wout van Aert (Jumbo-Visma) előtt, ezzel az idei év negyedik tavaszi klasszikusán is a belga csapat ünnepelhetett.


„Nagyon boldog vagyok, célként tűztem ki ennek a versenynek a megnyerését magam elé ebben az évben – mondta Alaphilippe a díjátadóra várva. – Tudtam, hogy az útvonal kedvez nekem, szerettem volna az ardenneki egynaposok és a Tour de France mellé valami mást is betervezni. A lehető legjobb pillanatban kontráztam vissza Jakob támadását, nem követtem el hibákat, így elsőként értem célba.”
 

Jakob Fuglsang és Wout van Aert is reméli, hogy egy napon megnyerhetik a Strade Bianche-t

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Astana dán kiválósága Jakob Fuglsang szinte tökéletes versenyzést bemutatva ért másodikként célba a Strade Bianche befutója során, amit csalódásként élt meg.


„Minden tőlem telhetőt megtettem, nem hiszem, hogyha bármit másképp csinálok, akkor nyerhettem volna – így Fuglsang a célba érkezést követően. – Próbáltam meglepni a vetélytársaimat. Hatszáz méterre a céltól indítottam, ott, ahol vélhetőleg mindenki más is megpróbálta volna. Alaphilippe sokkal robbanékonyabb versenyző nálam, így a végén már nem volt esélyem ellene. Egyelőre még nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e vagy szomorkodjak? Egy biztos, visszatérek, és remélem, egy nap megnyerhetem ezt a fantasztikus versenyt.”


Wout van Aert újfent a dobogó legalsó fokát kaparintotta meg, remek versenyt csinálva, hisz fél perces hátrányból küzdötte vissza magát az utolsó kilométereken.


„Tavaly még nem nagyon számoltak velem, idén viszont már figyeltek rám – nyilatkozta van Aert a versenyt követően az újságírók gyűrűjében. – Amikor Fuglsang megindult tenni akartam rá a kereket, ám később nem tudtam tartani a tempójukat, így leszakadtam róluk. Az üldöző sor egy ponton nagyon közel került hozzám, így nem volt más választásom, össze kellett szorítanom a fogaim és megpróbálni visszaérni Alaphilippe és Fuglsang kettőséhez, ha legalább dobogóra szerettem volna állni. Második próbálkozásra is harmadik lettem, imádom ezt a versenyt, biztos vagyok benne, hogy egy nap meg is nyerem.”


Annemiek van Vlauten volt a legjobb a női versenyen, több mint ötezren álltak rajthoz a Grand Fondo Strade Bianche maratonon

 

Diavetítéshez kattints a képre


Természetesen a női WorldTour sorozat is a Strade Bianche egynaposával folytatódott. A hölgyekre 136 kilométer várt a poros utakon. Az utolsó húsz kilométeren belül már csak egy tizenegy fős csoport tekert az élen, ahonnan Annemiek van Vlauten (Mitchelton-Scott) ment tovább, akit már nem is tudtak utolérni, így a regnáló időfutam világbajnok nyerte a versenyt Annika Langvad (Boels-Dolmans) és Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) előtt.


Eközben az amatőr kerékpárosok sem maradtak program nélkül, több mint ötezren vehettek részt a Gran Fondo Strade Bianche maratonon, melynek útvonala nagyrészt megegyezett a női verseny penzumával. A rajtnál olyan hírességek is felsorakoztak, mint a Sky versenyzői Gianni Moscon és Leonardo Basso vagy éppen olyan egykori profik, mint Matteo Tosatto, Dario David Cioni, Paolo Bettini, Filippo Pozzato vagy éppen Ignazio Moser.


Dina Márton a top 10-ben zárt az International Tour of Rhodes második szakaszán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Rodosz és Koskinou között egy 156,1 kilométeres szakasszal folytatódott a 2.2-es besorolású Tour of Rhodos szakaszverseny. A második etap útvonala rendesen megrostálta a mezőnyt, végül a holland Martijn Budding (Beat Cycling Club) nyerte a szakaszt a norvég Markus Hoelgaard (Uno-X) és a ciprusi Andreas Miltiadis előtt. Dina Márton (Pannon Cycling Team) hat másodperc hátránnyal az előkelő kilencedik helyen zárt. Összetettben az utolsó szakaszt megelőzően szintén Budding vette át a vezetést Dina Marci tizenhat másodperc lemaradással a nyolcadik.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések