Országútis hírek külföldről: jönnek az ardenneki klasszikusok, ellopták a CCC Sprandi Polkowice kerékpárjait, Jason Kenny a visszavonulást fontolgatja, ígéretes mezőny az Alpok Körversenyén

E-mail  Nyomtatás
2017. április 15. szombat
  |   Szerző: velo.hu

Jönnek az ardenneki klasszikusok

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ardenneki klasszikusok (Amstel Gold Race, Le Fléche Wallone, Liege-Bastogne-Liege) múltja igencsak gazdag, habár első ízben mindössze 1966-ban rendezték meg egymás után a két belga valamint az egy holland versenyt. A történelem során mindössze két versenyző volt, akinek egyazon évben sikerült a triplázás. Az egyik Davide Rebellin (2004), míg a másik Philippe Gilbert (2011).


Amstel Gold Race (Április 16.)


A hollandok klasszikusa kissé eltér a többi egynapostól. Rengeteg kanyar, keskeny utak és rövid, de annál meredekebb kaptatók jellemzik. Ráadásul tele vannak az utak őrültebbnél őrültebb narancsszínben pompázó rajongóval. Az első ardenneki klasszikus egy viszonylag új viadal, hisz a 2017-es kiadás mindössze az 52. verseny lesz. Meghatározó emelkedője a Cauberg, amelyet három alkalommal is megmásznak, ráadásul ez hivatott eldönteni a verseny végkimenetelét is. A LottoNL-Jumbo csapatának illene már házigazdaként mutatnia valamit, hisz Erik Dekker 2001-es győzelme óta nem volt holland nyertese a megmérettetésnek. 2016-ban az olasz Enrico Gasparotto remek ütemben támadott a végén, így magabiztosan nyerte a versenyt Michael Valgren és Sonny Colbrelli előtt.


Fleche Wallone (Április 19.)


Viszonylag rövid mindössze 200 kilométeres távjával a mindig hét közben rendezendő Vallon Nyíl az egyik olyan egynapos, amely elmozdíthatatlanul hű a hagyományaihoz. Az útvonal-variálások helyett ragaszkodnak a Mur de Huy káprázatos befutójához. Az 1300 méteres mászás, átlag 9 %-os meredekségével, helyenként 25 %-al megspékelve, szinte mindig robbanásszerű befejezést ígér. A Mur-t kétszer másszák meg, először, amikor az utolsó kiskörbe érnek, majd a Côte de Peu d'Eau, a Côte de Haut-Bois, a Côte de Thon, a Côte de Bonneville, a Côte de Bohissau és Côte de Ahin előzi meg az utolsó meredeket, ahol egyeseknek a győzelem, másoknak ellenben csak a levegőkapkodás jut. Tavaly Alejandro Valverdre fantasztikusan indult, így zsinórban harmadszor nyerte meg a viadalt Julian Alaphilippe és Daniel Martin előtt.


Liege-Bastogne-Liege (Április 23.)


A Liege-Bastogne-Liege az északi klasszikusok utolsó darabja, amelynek végkifejletéről a 2,1 kilométeres La Redout dönt mintegy harmincöt kilométerre a befutótól. Persze a Sprimont (-29km), a Roche aux Faucons (-19.5km) és a Saint-Nicolas (-5.5km) is azért van ott, hogy az elől maradtak lószolgathassák vetélytársaikat. Az utolsó két kilométer is folyamatosan emelkedik, ám általában ekkor ez már nem oszt és nem szoroz. 2016-ban Wout Poels győzött Michael Albasini és Rui Costa előtt.
 

Ellopták az Amstel Gold Race-re készülő CCC Sprandi Polkowice csapatának összes kerékpárját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sajnos ez az év sem telik el kerékpárlopások nélkül, miután az Amstel Gold Race klasszikusára készülő lengyel CCC Sprandi Polkowice csapatának buszait rámolták ki Hollandiában. A történet már csak azért is érdekes mivel egy őrzött parkolóban álltak, a teherautó be volt riasztózva ráadásul még rá is parkoltak a raktér ajtajára. Tizennyolc kerékpárnak veszett nyoma valamint számos keréknek.


„Rossz híreink vannak, péntekre virradóra ugyanis feltörték a kisteherautónk ahonnan az össze kerékpárt valamint a kerékszetteket is meglovasították – szól a csapat sajtóközleménye. – Már úton van a segítség, így nem veszélyezteti semmi a rajthoz állásunk.”


Jason Kenny a visszavonulást fontolgatja

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hatszoros olimpiai bajnok pályakerékpáros Jason Kenny a visszavonulást fontolgatja, miután felesége a szintén pályasztár Laura Trott első gyermeküket várja.


„Jason még nem döntött – mondta Laura nemrégiben egy interjúban. – Időt hagy magának, az elkövetkezendő időszakot szeretné arra használni, hogy eldöntse mit is akar. Benne van a pakliban a visszavonulás, de a folytatás lehetősége is. Mint sportoló folytatni szeretné a pályafutását, de mint magánember már egészen más dolgok foglalkoztatják.”


Remek versenyt ígér a közelgő Giro egyik legfontosabb felkészülési eseménye az Alpok Körversenye

 

Diavetítéshez kattints a képre


Április 17-én rajtol az Alpok Körversenye, mely remek felkészülési terepet biztosít a közelgő jubileumi, századik Olasz Körversenyt megelőzően. Az ötszakaszos, kiemelt kategóriás viadalon ennek kapcsán olyan nevek állnak rajthoz, mint Mikel Landa (Sky), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Michele Scarponi (Astana), Rohan Dennis (BMC) vagy éppen Thibaut Pinot (FDJ).


„A Giro d’Italiára való felkészülés jegyében indulók az Alpok Körversenyén – így Rohan Dennis a BMC kerekese. – Remek formában voltam a Tirreno-Adriatico és a Katalán Körverseny párosán is, így bízom benne, hogy tovább építhetem az erőm.”


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések