Országútis hírek külföldről: Jerome Cousin sikere a Párizs-Nizza ötödik szakaszán, Marcel Kittel diadala a Tirrenón, Chris Froome arra kéri az UCI elnökét, hogy ne a médián keresztül üzengessen (+videók)

E-mail  Nyomtatás
2018. március 09. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Újabb Direct Energie siker a Párizs-Nizza versenyén, méterekkel, de hazaért az elmenés

 

Diavetítéshez kattints a képre


Papíron egy újabb a sprintereknek kedvező etappal folytatódott az idei Párizs-Nizza. Az ötödik szakasz során Salon de Provence és Sisteron között 165 kilométer várt a mezőnyre négy kategorizált emelkedővel, melyből az utolsó alig bő tíz kilométerre a céltól nehezítette a kerekesek dolgát. A nap szökését Jerome Cousin (Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Nicolas Edet (Cofidis) és Julien El Fares (Delko Marseille Provence KTM) alkották. Cousin igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, ennek eredményeképpen a nap végére megszerezte a különverseny megkülönböztető trikóját. Az elmenés előnye négy és fél perc környékén tetőzött. Az utolsó tizenöt kilométerre fordulván Politt támadta be szökevénytársait, vele csak Jerome Cousin tudott menni. Két kilométerrel a vége előtt a duó előnye még mindig szűk fél perc körüli volt, így elkezdhettek bizakodni egy esetleges hazaérésben. Végül mindössze négy másodperc előnnyel értek célba, a szakaszt Cousin nyerte Politt előtt, míg a mezőnyhajrában Andre Greipel (Lotto-Soudal) bizonyult a leggyorsabbnak. Összetettben nem változott a sorrend továbbra is Luis Leon Sanchez (Astana) vezet. A verseny Sisteron és Vence között egy 188 kilométeres penzummal folytatódik.

 


„A végén már iszonyatosan görcsöltek a lábaim, hisz azzal a céllal mentem el a szökésbe, hogy rámegyek a hegyi pontokra – mondta a célba érkezést követően Cousin, aki már a Direct Energie csapatának második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Párizs-Nizzán. – Az utolsó kilométereken próbáltam egy kicsit taktikázni, nem egyszer vesztettem már hasonló szituációban, így inkább egy újfajta manőverrel próbálkoztam. Szerencsére bejött, így megnyertem a szakaszt.”
 

Megtört Patrick Lefevere átka, Marcel Kittel a Katusha-Alpecin csapatának színeiben győzött

 

Diavetítéshez kattints a képre


Camaiore és Follonica között egy 167 kilométeres szakasszal folytatódott a Tirreno-Adriatico, a penzum előzetesen a sprinterek csatáját vetítette elő. A rajtot követően Alexandr Foliforov (Gazprom-Rusvelo), Guy Sagiv (Israel Cycling Academy), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini) és Jacopo Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia) menekült előre. A szökés legnagyobb előnye hét percnél tetőzött, miközben a főmezőny élén az összetett elsőséget védő BMC csapata tempózott. Follonicába beérve még három 8,3 kilométeres kör várt a kerekesekre. Az utolsó gyorsasági részhajránál Mosca, Foliforov és Sagiv hagyta ott Bagiolit, de bő tíz kilométerrel a vége előtt őket is megfogta a sprintre készülő mezőny. Hét kilométerre a céltól legalább húsz kerékpáros találta magát a földön egy bukás következtében. A hajrát a Katusha-Alpecin tökéletes felvezetését követően Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) nyerte Peter Sagan (Bora-hansgrohe) és Giacomo Nizzolo (Trek-Sgeafredo) előtt. Összetettben a helyezési számoknak köszönhetően az új-zélandi Patrick Bevin (BMC) vette át az első helyet. A verseny Follonica és Trevi között egy 234 kilométeres szakasszal folytatódik.

 


„Nagyon régóta várok már erre a győzelemre – így Kittel a díjátadóra várva. – A szezon kezdete nem éppen úgy sikerült, ahogyan azt terveztük, de rengeteget dolgoztunk, és a csapat is kiváló munkát végzett, így végre összejött a győzelem. Köszönöm mindenkinek, aki bármit is hozzátett ehhez a sikerhez. Remélem, hogy ez a diadal lendületet ad a csapat számára is.”


Chris Froome arra kéri a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnökét, hogy ne a médián keresztül üzengessen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke David Lappartient sokáig csendben figyelte a Chris Froome körül történteket, majd többször is elégedetlenségének adott hangot az ügy vizsgálatát illetően. A minap felkérte a Kerékpáros Antidopping Ügynökséget (CADF), hogy indítson vizsgálatot a Sky csapatával szemben. Annak ismeretében, hogy a Brit Antidopping Ügynökség sem talált semmi kézzelfoghatót Lappartient szeretné, ha újfent kivizsgálásra kerülne az, hogy a brit csapat a múltban megfelelően betartotta-e a doppingellenes szabályokat? Egy a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy káros lenne a kerékpársport számára, ha Chris Froome rajthoz állna az idei Tour de France-on. Froome ezt nem vette jó néven és arra kérte az elnököt, hogy ne a médián keresztül üzengessen.


„A minap olvastam David Lappartient véleményét az ügyemet érintően – így Froome a Tirreno-Adriatico második szakaszát megelőzően. – Személy szerint minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy mihamarabb tisztázódjon a nevem. Jó lenne, ha véleményét nem a médián keresztül tenné közzé, hanem személyesen megkeresne.”


Magyarokkal a mezőnyben rajtolt az Istarsko Proljece azaz az Isztriai Körverseny

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Pannon Cycling Team – Dina Dániel, Dina Márton, Filutás Viktor, Kovács Máté, Simon Péter és Valter Attila – mellett a MyBike-Stevens csapatának színeiben Kusztor Péter is rajthoz állt a négynapos Isztriai Körversenyen mely egy mindössze két kilométeres prológgal kezdődött. A szakaszt a holland Nils Eekhoff (Development Team Sunweb) nyerte az ír Robert-Jon McCarthy (JLT-Condor) és a dán Alexander Kamp (Team Virtu Cycling) előtt. Legjobb magyarként Dina Márton nyolc másodperc hátránnyal a hatvanötödik helyen zárt, a többiek nyolc és húsz szekundum közötti különbséggel értek célba. A verseny Porec és Labin között egy 161 kilométeres mezőnyszakasszal folytatódik.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.03.10. 14:58
Azért az durva, hogy Cousin-nél meg sem lett említve, hogy mennyire sportszerűtlen volt, amit csinált. Aki a cikket olvassa, azt hiszi, hogy milyen tökös csávó. Valójában végig Politt kerekén utazott, nem működött együtt vele a végén meg lesprintelte. És ezt ő taktikának nevezi. Hát gratulálok!

2018.03.09. 08:36
Teljesen igaza van Fromenak, tök ciki (neki) ha nem lehet a dolgot altatni, színfalak mögött tartani, elmismásolni és a végén elmeszelik, mert dupla mennyiségű anyag volt benne. Még úgy járhat a végén mint korábban sokan, hogy azt mondják: szabály az szabály, szevasz két évre! Contador ügye jóval kissebb volt, mégis azt mondták, bocs, elveszünk két körverseny eredményt, kimaradsz egy darabig, stb!

Másik:
Nagyon szurkolok a Tour De France-ra készülő Pannon csapatnak! Remélhetőleg már akár 80-100 éven belül sikerül elérni a beharangozott célokat!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések