Országútis hírek külföldről: Jakob Fuglsang nyerte a Romandiai Körverseny királyszakaszát, Lieuwe Westra önéletrajzi könyve már a megjelenés előtt botrányt kavart, olasz siker a brooklyni Red Hook kritériumon (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 29.
  |   Szerző: m.norbi

Jakob Fuglsang nyerte a Romandiai Körverseny királyszakaszát, összetettben továbbra is Primoz Roglic vezet

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sion környékén egy mindössze 149,2 kilométeres szakasszal folytatódott a Romandiai Körverseny. A penzum két második és három első kategóriás emelkedőt tartogatott, s habár nem hegyi befutóval zárult mégis egyértelműen ez volt a viadal királyetapja. A nap szökését Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Tanel Kangert (Astana), Mathias Frank (AG2R La Mondiale) és Hugh Carthy (EF Education First-Drapac) alkották. Carthy igyekezett elsőként áthaladni a hegyi hajrákon, ám pontelőnye miatt a nap végén De Gendt vette át a vezetést ebben a különversenyben. Az elmenés utolérését követően több kisebb támadás is indult, majd Egan Bernal (Sky) akciózott folyamatosan, akivel csak az éllovas Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) tudott menni. Mintegy bő tizenöt kilométerrel a vége előtt többen is felértek hozzájuk, sőt Jakob Fuglsang (Astana) szinte azonnal tovább is ment.


A dán kerekes nagyon bátor volt lejtmenetben, ami végül szakaszgyőzelmet ért számára. A második Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), míg a harmadik Egan Bernal (Sky) lett. Összetettben az utolsó szakaszt megelőzően Roglic előnye nyolc másodperc Bernal ellenében. A Romandiai Körverseny Mont sur Rolle és Genf között egy 181,8 kilométeres szakasszal zárul.

 


„Egyértelmű, hogy nem én voltam ma a legerősebb versenyző, de előnyt kovácsoltam abból, hogy a többiek az összetettért küzdöttek – mondta Fuglsang a célba érkezést követően. – Bernal, Roglic és Costa is nagyon jó erőben voltak, amikor elléptek első sorban csak szerettem volna minimálisan eltávolodni tőlük. Az utolsó öt kilométert már bő fél perces előnnyel kezdhettem, ekkor már sejtettem, hogy esélyem lehet hazaérni.”
 

Lieuwe Westre önéletrajzi könyve már a megjelenés előtt botrányt kavart

 

Diavetítéshez kattints a képre


Körülbelül egy hét múlva kerül a könyvesboltok polcára az egykori profi Lieuwe Westra önéletrajzi könyve, melyben részletesen mesél arról, hogy pályafutása során folyamatosan kortizont használt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség TUE engedélyével, melyet térdfájdalmaival indokolt.


„Már első profi évemben egyértelművé vált, hogy csupán a kemény edzésekkel esélytelen győzelmeket szerezni – írja könyvében Westra. – Folyamatosan panaszkodtam a térdfájdalmaimra, így külön engedéllyel a fontosabb versenyeket megelőzően kortizont kaptam.”


Westra pályafutása során alkoholproblémákkal és depresszióval küzdött, mindezek ellenére örül, hogy csak az EPO korszak után lett profi. Véleménye szerint a mai bringások feszegetik a határokat, és minden lehetséges módszert megtalálnak ahhoz, hogy eredményesebbek lehessenek. Westra pályafutása során nagyrészt a Vacansoleil és az Astana csapataiban tekert.


Charlotte Becker nyerte Chongming Island Körversenyét, Movistar fölény az Asztúriai Körön, magyarokkal rajtolt az immáron 2.1-es besorolású Belgrád-Banja Luka

 

Diavetítéshez kattints a képre


A kínai Chongming Island Körversenyével folytatódott a női WorldTour sorozat. A háromszakaszos viadal a sprintereknek kedvezett tükörsima útvonalával. Az első etapot az olasz Giorgia Bronzini (Cyclance Pro) nyerte, a második szakasz során viszont egy öt fős sor ért haza, ami eldöntötte az összetett végkimenetelét is. Charlotte Becker (Hitec Products) sikerével papíron már ekkor megnyerte a versenyt. A záró etap Kirsten Wild (Wiggle-High5) sikerét hozta ez azonban az összetett végeredményén már nem változtatott Becker győzött Shannon Malseed (Tibco-SVB) és Anastasia Iakovenko (BTC City Ljubljana) előtt.


Eközben a férfiak Asztúriai Körversenyén már a királyszakaszt rendezték. Soto de Ribero és az Alto del Acebo csúcsa között 166 kilométer várt a kerekesekre. A brutális emelkedő rendesen megrostálta a mezőnyt, a szakaszt végül az ecuadori Richard Carapaz (Movistar) nyerte, aki ezzel összetettben is átvette a vezetést. A második honfitársa Jonathan Caicedo (Medellin) lett, míg harmadikként Ruben Fernandez (Movistar) ért célba.


Az eddig két különálló egynaposként rendezett Belgrád-Banja Luka viadal 2.1-es szakaszversenyként tért vissza a rajtvonalnál két kontinentális csapatunkkal a Kőbánya Cycling Team és a Pannon Cycling Team soraival valamint az osztrák MyBike-Stevens színeiben Kusztor Péterrel és Pelikán Jánossal. Az első Belgrád és Brcko közötti 175 kilométeres etap végén mezőnyhajrá döntött, amit a szlovén Gasper Katrasnik (Adria Mobil) nyert meg az orosz Roman Maikin (Gazprom-RusVelo) és a szintén szlovén Rok Korosec (MyBike-Stevens) előtt. A Kőbánya olasz idegenlégiósa Alberto Marengo az előkelő tizennegyedik, míg legjobb magyarként Lovassy Krisztián (Kőbánya Cycling Team) a 31. helyen zárt a győztessel azonos idővel.


Papírforma eredmények a brooklyni Red Hook kritériumon

 

Diavetítéshez kattints a képre


A papírformának megfelelően a korábban már az országutakon is bizonyított versenyzők harcoltak a brooklyni Red Hook kritérium bajnoki címéért. A férfiaknál a néhány napja még az Alpok Körversenyén tekerő olasz Filippo Fortin (Bauhumer CritLife) diadalmaskodott a hazai Justin Williams (Specialized Rocket Espresso) valamint a brit Alec Briggs (Specialized Rocket Espresso) előtt. A hölgyeknél a kanadai Raphaele Lemieux (Specialized Rocket Espresso) győzött két francia hölgy Melanie Guedon (T-Red Factory Racing) és Margaux Vigie (Santafixie BLB London) ellenében.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések