Országútis hírek külföldről: hivatalos, hogy az UAE Team Emirates kivásárolja a Quick-Step csapatából Fernandó Gaviriát, Johan Bruyneel élete végéig szóló eltiltást kapott, Stefan Denifl a CCC színeiben folytatja

E-mail  Nyomtatás
2018. október 25. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Hivatalos: az UAE Team Emirates kivásárolja Fernando Gaviriát a Quick-Step csapatából

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Quick-Step Floors csapatvezetője Patrick Levefere maga erősítette meg a hetek óta tartó pletykát, miszerint sprinterüket Fernando Gaviriát kivásárolják a 2019 végégig tartó szerződéséből. Lefevere konkrét csapatot nem nevezett meg, de mindenki tisztában van azzal, hogy az UAE Team Emirates lesz az idei Tour de France-on két szakaszt is nyerő kerekes új otthona. Mint ismeretes a belga sor mindazok ellenére szponzorgondokkal küzdött, hogy hetvenhárom győzelmükkel a mezőny legeredményesebb társaságáról beszélünk, aminek eredményeképpen több nagy név is távozott, úgy mint Laurens De Plus, Maximilian Schachmann vagy éppen Niki Terpstra, ráadásként több maradó versenyzőjük kontraktusában faragtak a fizetésekből. Úgy tűnik, hogy az új támogató a Deceuninck sem menti meg Gaviriát, pletykák szerint a kolumbiai kiválóság ügynöke tizenhét százalékos jutalék fejében erőltette a távozást, míg képviseltje fizetési csekkére 500.000 Euróval íratott többet, mint amennyit a belga sornál keresett.


„Nem mondhatom azt, hogy a távozók ne akartak volna nálunk maradni, de amikor nem tudsz hosszú távon garanciát adni számukra, akkor érthető, hogy meghallgatják más csapatok ajánlatait is” – mondta Lefevere.
 

Johan Bruyneel élete végéig szóló eltiltást kapott a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma indított eljárást Lance Armstrong és egykori csapatvezetője Johan Bruyneel ellen. Mint ismeretes Armstrong még a US Postal kerékpárosaként tiltott teljesítményfokozó szerekkel élt, ezzel pedig kárt okozott az amerikai kormányzatnak. Mint arra emlékezhetünk az wfykori kerékőáros 2013 januárjában vallotta be a doppingolás tényét, melyet követően élete végéig eltiltották és mind a hét Tour de France elsőségétől megfosztották. Az eljárás egykori csapattársa Floyd Landis révén kezdődött, de igazán komollyá csak a 2013-as bejelentést követően vált. A kerékpáros ügye május 7-én zárult, a felek megegyeztek, Armstrong öt millió dollárt fizet a kormányzatnak, míg Landis 1,65 millió dollárt kap a perköltségekkel együtt.


Armstrongot követően a csapatvezető Johan Bruyneel ügyében is határozat született, a belga szakember 1,2 millió dollárt fizet a kormányzatnak, míg további 369.000 dollárt a civil érintetteknek. Mivel Bruyneel nem az Egyesült Államok állampolgára és nem is a tengerentúlon él, így ez az összeg lényegében behajthatatlan. Mivel Bruyneel 2012-ben csak tíz éves eltiltást kapott, így a WADA fellebbezést nyújtott be a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, amely súlyosbítva az időtartamot élete végégig eltiltotta a kerékpársportban való szerepvállalástól a belga szakembert. Bruyneel a CAS döntését elfogadta, ellenben hangsúlyozza, hogy az Amerikai Doppingellenes Ügynökség eredeti határozatát semmisnek veszi, hisz szerinte jogilag annak a szervezetnek semmilyen alapja nincs felette bíráskodni.


Nem találtak új szponzort, így megszűnik a UnitedHealthcare női és férfi csapata is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A pro-kontinentális UnitedHealthcare helyzete nem volt túl rózsás az idei szezonban, a csapatvezetés augusztus 30-ig tűzött ki maga elé határidőt annak érdekében, hogy új szponzorokat találjon, amely határidőt aztán október elejéig toltak ki. Mike Tamayo csapatvezető tavalyi távozása indította el a lavinát, hisz a pletykák szerint a támogatok nagy része vele állt kapcsolatban és nem Thierry Attias tulajdonossal. A legnagyobb gondot azonban az jelentette, hogy a csapatot szponzoráló konzorcium pénzeli a szintén pro-kontinentális Rally Cycling sorát is, amely ugyncsak női és férfi csapatot működtet, így a legfőbbképpen biztosításokkal és pénzügyi befektetésekkel foglalkozó vállalat a UnitedHealthcare csapatába már nem akart tovább invesztálni.


A csapat 2003-ban alakult HealthNet néven, számos kiemelkedő győzelmet szerezve olyan kerékpárosok által, mint Tyler Farrar, Greg Henderson, Ryder Hesjedal, Robert Förster, Rory Sutherland, Daniel Jaramillo, aki a 2017-es Tour de Hongrie-t nyerte vagy éppen Sergei Tvetsov.


Rövidhírek: Stefan Denifl a CCC csapatában folytatja, Lucas Carstensen nyerte a Hainani Körverseny második szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Aqua Blue Sport augusztusi váratlan megszűnését követően Stefan Denifl is csapat nélkül maradt, a harmincegy esztendős osztrák kerekes azonban a minap aláírt a CCC sorához ezzel az újjáalakult BMC jogutódjának huszonharmadik igazolt kerékpárosa lett.


Danzhou és Chengmai között egy 139,6 kilométeres etappal folytatódott a Hainani Körverseny. A penzum hasonlóan az első naphoz, ezúttal is a sprintereknek kedvezett. A mezőnyhajrát a német Lucas Carstensen (BikeAid) nyerte Dylan Page (Svájc) és Raymond Kreder (Team Ukyo) előtt. Összetettben Page vette át a sárga trikót.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések