Országútis hírek külföldről: Geniez nyerte a Tre Valli Varesine, míg Bennett a Münsterland egynaposát, Raimondas Rumsas fia doppinggal akadt fenn, megszólalt a rejtett motorral lebuktatott francia amatőr

E-mail  Nyomtatás
2017. október 04. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Alexandre Geniez nyerte a Tre Valli Varesine klasszikusát Pinot és Nibali előtt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Saronno és Varese között 192,9 kilométer várta a mezőnyt az egyik legszebb őszi klasszikuson a Tre Valli Varesine egynaposán. A szökevények utolsó talpon maradt tagját mintegy tíz kilométerrel a vége előtt fogták meg. Ezt követően Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) akciózott, akivel kezdetben csak Thibaut Pinot (FDJ) tudott menni. Az utolsó kilométeres kaput elérve Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale) és Diego Ulissi (UAE Team Emirates) is felért hozzájuk. A négy fős sprintet végül egy hajszállal Geniez nyerte, Nibali és Pinot előtt.


„Szerettem volna egy jó eredménnyel zárni az évet – mondta Geniez a célba érkezést követően. – A csapat kiváló munkát végzett Jan Bakelants és én jutottunk el a végjátékig, innen pedig már saját magunkra figyeltünk. Az volt az elsődleges célom, hogy utolérjem Pinot és Nibali kettősét. Nagyon boldog vagyok a győzelmem miatt, mivel két héttel ezelőtt csúnyát buktam egy edzésen, így még mindig fáj a térdem. Miután kihagytam a Vueltát ez egy nagyszerű elégtétel számomra.”
 

Sam Bennett győzött a Sparkassen Münsterland Girón, De Buyst volt a legjobb a Binche-Chimay-Binche egynaposán

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tre Valli Varesine egynaposához hasonlóan szintén kiemelt kategóriás versenyként rendezték meg a Sparkassen Münsterland Girót Németországban. A Wadersloh és Münsterland közötti 198,7 kilométeres táv a szokásoknak megfelelően ezúttal is a sprintereknek kedvezett. A napot egy négy fős szökés alakította, melyet Tony Martin (Katusha-Alpecin) vezetett, ennek ellenére a gyorslábúak csapatai három percnél messzebbre nem engedték el őket. Végül mezőnyhajrá döntött, amelyet a célfotót követően az ír Sam Bennett (Bora-hansgrohe) nyert meg. A második Phil Bauhaus (Team Sunweb), míg a harmadik Andre Greipel (Lotto-Soudal) lett.


„Nagyon különleges érzéseket kölcsönöz számomra ez a győzelem, pláne a bombaerős rajtlista ismeretében – így Bennett a díjátadóra várva, akinek az elmúlt időszaka nem sikerült valami jól, folyamatosan fáradságra panaszkodva több versenyt is kihagyott. – Az elmúlt időszak nehézségeit leküzdve természetesen hatalmas elégtétel számomra ez a siker. Köszönöm a csapatnak azt a fantasztikus munkát, mellyel ezen a napon előrukkoltak.”


Közben Belgiumban a Binche-Chimay-Binche egynaposán 195 kilométer volt a penzum. A nagy presztízsű verseny utolsó két órájában már támadás-támadást követett, az esélyesek csoportja viszonylag korán elszakadt a főmezőnytől. Az elmenés utolérését követően Matteo Trentin (Quick-Step Floors) vitte be a döntő csapást, akivel ketten is tudtak menni, így végül a remek formában lévő Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) nyerte a versenyt Trentin és Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert) előtt.


„A Binche-Chimay-Binche egy nagyon összetett és nehéz verseny – nyilatkozta a viadalt követően De Buyst. – Matteo Trentin volt a legerősebb közöttünk, így külön öröm számomra, hogy sikerült megelőznöm őt a hajrában.”


Szorul a hurok Raimondas Rumsas nyaka körül

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2002-es Tour de France összetettjének harmadik helyezettje Raimondas Rumsas egy évvel később a Giro d’Italián akadt fenn EPO-val, majd a feleségét is megfogták, akinek az autója telis-tele volt tiltott teljesítménynövelő szerekkel, melyekkel nagy valószínűséggel kereskedtek. A házaspár fiai tehetséges kerekesekként kerültek Olaszországba, ahol olyannyira jól ment nekik, hogy Linust már hírbe hozták a Trek-Segafredo csapatával, sajnos azonban ezév májusában eszméletlenül találtak rá, életét pedig már nem tudták megmenteni. A La Gazetta dello Sport információi szerint eljárás indult nem kevesebb öt ember ellen, köztük az apa Raimondas Rumsas ellen is, mivel a fiú halálát valószínűsíthetően tiltott teljesítményfokozó szerek használata okozhatta.


A minap még inkább gondba került a Rumsas család miután a másik fiú az ifjabbik Raimondas fennakadt egy doppingellenőrzésen. A huszonhárom esztendős kerekes szervezetében egy szeptember 4-i versenyt követően a GHRP-6 nevezetű szert találták. Az ifjú bringást természetesen azonnal felfüggesztették, míg az apa nyaka körül egyre inkább szorul az a bizonyos hurok.


Megszólalt a lebuktatott motoros rásegítést használó amatőr versenyző, aki nem érti a nagy felhajtást

 

Diavetítéshez kattints a képre


A francia média beszámolói szerint Dordogne délnyugati részén egy harmadik kategóriás francia amatőr versenyen bukott meg egy kerékpáros, miután rejtett motort találtak a bringájában. A kerekest már egy jó ideje figyelte a Francia Doppingellenes Ügynökség miután több versenyen is a realitásoknak ellentmondva teljesített emelkedőket. A férfi kerékpárját a Saint-Michel-de-Double Grand Prix során a helyi csendőrök lefoglalták, a csalás pedig beigazolódott.


Később azt is megszellőztették, hogy a negyvenhárom éves versenyzőt az egykori profi Christophe Bassons buktatta le, aki annak idején szembeszállt Lance Armstronggal, amire rá is ment a profi pályafutása. Bassons visszavonulása óta a doppingellenes harc egyik szószólója. Az ügyben végre-valahára megszólalt az érintett fél is.


„Nem értem ezt a nagy felhajtást – mondta az érintett egy rádióadónak adott interjújában. – Nem árulok drogokat, nem öltem gyerekeket, motort raktam a kerékpáromba. Egy francia weboldalon vettem a szerkezetet, amelyből havonta körülbelül húsz-harminc darabot adhat el a cég. Kínából rendeltem hozzá kiegészítőket, ennek a segítségével szereltem be a vázba. Miért csináltam? Március óta pajzsmirigy problémákkal küzdök, ami kihat a jobb lábamra, hónapokig nem is voltam képes kerékpárra ülni. Nem akartam én nagy bajnokká válni, csupán újra versenyezni szerettem volna. Egyébként is nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen motorokat használ, azokról nem is beszélve, akik kőkeményen doppingolnak.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.10.05. 22:40
Hat nem tudom, en elolvastam egy nagy hagyomannyal rendelkezo, komoly verseny kiirasat, es nem latom benne, hogy ez tiltott lenne... https://tourdepelso.hu/hu/versenykiiras/balaton-maraton-200km

2017.10.05. 08:56
Nem, szó sincs róla. Ki kell zárni, el kell tiltani pár évre ezektől a versenyektől, de a saját szintjén kell kezelni az ügyet, nem ágyúval verebekre lövöldözni, majd egymás vállát veregetni egy szerencsés találat után. Fókuszáljanak az érintett szervezetek a pár ligával feljebbi történésekre.

2017.10.04. 22:10
Szoval hagyni kene az ilyeneket, azt mondod? Vagy mit?

2017.10.04. 10:20
Ezt a nagy felhajtást más sem érti. Persze, tisztességtelen volt a versenytársaival szemben, de ez akkor is csak egy harmadosztályú francia amatőr verseny, nem egy tavaszi klasszikus, vagy egy országos bajnokság. De azért csak ráugrott a doppinellenes ügynökség, majd bevonta a rendőrséget, és a médiát se hagyta ki, világhír lett. Hát igen, valahogy prezentálni kell hogy léteznek, hogy dolgzonak. Egy tökamatőr szerencsétlenre rászálltak és néhány hónapos előkészület után sikeresen el is csípték a gazemebert. Ez igen!

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések