Országútis hírek külföldről: Elia Viviani nyerte a Dubai körversenyt, Rigoberto Uran szakaszsikere Kolumbiában, Marcel Kittel bízik benne, hogy tanulnak a kudarcból, újra tárcsafék okozott súlyos sérülést (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. február 11.
  |   Szerző: m.norbi

Elia Viviani nyerte a 2018-as Dubai Körversenyt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Dubai belvárosában egy 129 kilométeres penzummal zárult az idei kiemelt kategóriás Dubai Kör. A nap szökését Daniel Pearson (Aqua Blue Sport), Sun Xiaolong (Mitchelton-BikeExchange), Quentin Valognes (Novo Nordisk) és Nasser Almemari (Egyesült Arab Emírségek) négyese alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye közel öt percnél tetőzött, ám az utolsó huszonöt kilométerre fordulván már csak alig egy perc volt a fórja a szökevényeknek. Pearson volt az utolsó, akit mintegy tíz kilométerrel a vége előtt fogtak meg. Ezt követően sem nyugodtak meg a kedélyek, Jacob Hennessy és Robert Stannard (mindketten Mitchelton-BikeExchange) duója próbálkozott, de a sprinterek vonatai ekkor már senkit sem engedtek el. Jöhetett a mezőnyhajrá, ám az utolsó kanyarban Nacer Bouhanni (Cofidis) bukott kettészakítva a sort. A hajrát végül Elia Viviani (Quick-Step Floors) nyerte Marco Haller (Katusha-Alpecin) és Adam Blythe (Aqua Blue Sport) előtt.

 


Összetettben Viviani szakaszgyőzelemmel zárva diadalmaskodott Magnus Cort (Astana) és Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ellenében. A pontversenyt szintén Viviani, a fiatalok összevetését Cort, míg a csapatversenyt az amerikai BMC sora nyerte.


„Az utolsó kilométereken nagy szükség volt a csapattársaimra – mondta Viviani a célba érkezést követően. – Sabatini újra káprázatos munkát végzett. Olyan ötven méterrel a vége előtt tudatosult bennem, hogy ezt a szakaszt akár meg is nyerhetem. Csodálatos érzés összetettben győzni egy ilyen rangos versenyen. Reggel még nem nagyon mertem elbízni magam, mivel két másodperc szinte semmi a kerékpársportban. Próbáltunk csak a saját feladatunkra összpontosítani, és ez meghozta az eredményét.”
 

Rigoberto Uran szakaszsikere Kolumbiában, Valverde és Luis Leon Sanchez újabb összecsapása ezúttal a Murciai Körön

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy újabb emelkedős befutóval záruló szakasszal folytatódott az első ízben kiírt Colombia Oro y Paz. Az ötödik etap során Pereira és Salento között 163,7 kilométer várt a karavánra. A penzum végén négyen maradtak az élen nevezetesen Egan Bernal (Sky), Sergio Henao (Sky), Nairo Quintana (Movistar) és Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac). Közülük a papírformának megfelelően Uran sprintelt a legjobban megnyerve így a szakaszt Quintana és Bernal előtt. Összetettben három másodperc előnnyel Quintana vette át az első helyet.


Eközben a Murciai Körversenyen, - amely nevével ellentétben egy egynapos viadal - újfent összecsapott Alejandro Valverde (Movistar) és Luis Leon Sanchez (Astana). A 208 kilométeres penzum végén a Valenciai Körrel ellentétben ezúttal Sanchez volt jobb erőben, így ő nyerte a viadalt Valverde és a belga Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) előtt.


Folytatja remek szezonkezdetét Daryl Impey. A Mitchelton-Scott kerekese azt követően, hogy megnyerte az év első World Tour versenyét a Tour Down Undert most hazájában brillírozott ugyanis a dél-afrikai nemzeti bajnokság időfutamán és mezőnyversenyén is ő bizonyult a legjobbnak.


Marcel Kittel bízik benne, hogy csapata tanult a Dubai Kör fiaskójából

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Katusha-Alpecin számára elég nagy csalódás volt a Dubai Kör, hisz Marcel Kittel címvédőként nem, hogy az összetettért nem volt harcban, de mindössze egyetlen dobogós helyet tud felmutatni.


„Mindenki csalódott volt a versenyt követőn, hisz nem ezért érkeztünk – nyilatkozta Kittel a Katusha-Alpecin szállásán. – Nem sikerült jó eredményt elérnünk, pedig az utolsó napban nagyon reménykedtünk. A bukás keresztülhúzta a számításaink, de ez része a kerékpársportnak. Hátul ragadtam miközben Marco Haller és Rick Zabel elől volt. Marco második lett, ami egy remek eredmény, de összességében nem egy második hely volt a célunk. Ellenben, ha másképp közelítjük meg a versenyt, akkor mindenféleképpen előnyt kovácsolhatunk belőle, hisz megtanultunk ezalatt az öt nap alatt csapatként gondolkodni. Vannak dolgok, amiket még át kell beszélnünk, de úgy hiszem sokkal erősebbek lettünk.”

 

Katherine Compton cyclo-cross szezonjának egy tárcsafék vetett véget

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló amerikai cyclo-cross bajnok Katerine Compton, aki a hollandiai világbajnokságon ezüstérmet szerzett egy hatalmas vágással a térdén zárta a DVV Trofee utolsó fordulóját, amelyet egy tárcsafék okozott. Mint arra emlékezhetünk a 2016-os Párizs-Roubaix során Fran Ventoso szenvedett hasonló sérülést, melyet követően a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a fékrendszer ideiglenes tiltását kezdeményezte. Mára azonban már újra jelen van a tárcsafék mind a cyclo-cross, mind pedig az országúti mezőnyben pedig szemlátomást a problémák koránt sem oldódtak meg.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések