Országútis hírek külföldről: Dylan Groenewegen nyerte a Párizs-Nizza nyitányát, Bryan Coquard mentálisan kezd talpra állni, egy ideig még biztos, hogy nem lesz komoly kínai szponzoráció a kerékpársportban (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2019. március 11. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Dylan Groenewegen nyerte a Párizs-Nizza nyitányát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Saint Germain en Laye környékén egy dimbes-dombos 138 és fél kilométeres etappal vette kezdetét a Párizs-Nizza WorldTour versenye. A nyolc etapos viadal a Tirreno-Adriatico mellett a kora tavasz egyik fontos állomása. Az időjárás nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, az Európára jellemző heves szél itt is főszerepet játszott, ám a belga és holland kisebb egynaposokkal ellentétben itt legalább rajthoz tudtak állni a kerekesek. A nap szökését Damien Gaudin (Direct Energie), Amael Moinard (Team Arkea-Samsic) és Romain Combaud (Delko Marseille Provence) triója alkotta.


Mintegy hatvan kilométerre a céltól, amikor az elmenés fórja két perc alá csökkent Michael Matthews (Team Sunweb) került bukásba, aki sérülései miatt sajnos kénytelen volt feladni a viadalt. Mintegy bő tíz kilométer múlva befújt az oldalszél, pillanatok alatt darabjaira szedve a főmezőnyt. A különböző sorok próbáltak összezárni a kissé kaotikussá váló helyzetben. Az első néhány csoport összezárását követően a mezőnyhajrát a Jumbo-Visma csapata vezette fel a lehető legtökéletesebben, a munkát pedig sprinterük Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) be is fejezte milliméterekkel legyőzve Caleb Ewant (Lotto-Soudal). A harmadik Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) lett. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a sorrend. Az oldalszél vesztesei között van a címvédő Marc Soler (Movistar), aki Miguel Angel Lopez (Astana) társaságában egy perces hátránnyal ért célba, Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Louis Meintjes (Dimension Data) és Tejay Van Garderen (EF Education First) triója ellenben közel három percet kapott.

 


„Rövid volt ugyan a szakasz, de a szeles időjárás borzasztóan nehézzé változtatta a körülményeket – mondta Groenewegen röviddel a célba érkezést követően. – Remek sprinterek vannak a mezőnyben, nagy csatát vívtunk Caleb Ewannel, végül egyetlen milliméterrel, de nyertem, így enyém lett a sárga trikó is.”


A Párizs-Nizza Les Bréviaires és Bellegarde között egy 163 és fél kilométeres etappal folytatódik, amely ugyancsak a sprinterek csatáját vetíti elő.
 

Bryan Coquard: nem bíztam saját magamban, féltem a riválisaimtól

 

Diavetítéshez kattints a képre


Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Bryan Coquard karrierje 2016-ban megtört. Abban az évben még Marcel Kittellel vívott hatalmas csatákat a Francia Körversenyen, hat hónap alatt tizenhárom győzelmet szerezve, míg az azóta eltelt időszakban mindössze kilencszer emelhette magasba a kezeit. 2017-ben miután bejelentette, hogy elhagyja a Direct Energie csapatát a szakmai vezetés már nem nagyon adott számára lehetőséget, ám új munkaadója a Vital Concept színeiben sem hallunk túlságosan sokat róla. Édesanyja szerint Jean-Rene Bernaudeau 2017 végén mentálisan teljesen megtörte a fiát.


„Nem könnyű egy teljesen új csapatban eredményessé válni, pláne úgy, hogy köréd épül a keret – így Coquard egy a minap adott interjújában. – Próbáltam némi erőre szert tenni a klasszikusok miatt, de sajnos ennek a gyorsaságom látta a kárát. 2018-ban Ománban rögtön szereztem egy szakaszgyőzelmet, de utána semmi. Elvesztettem a bizalmam saját magammal szemben, féltem a riválisaimtól. Szeretnék újra a legjobb sprinterek között lenni, igyekszem mentálisan megerősödni. Jól érzem magam a másodosztályban, a 2020-as reformok megteremtik majd számunkra azt a lehetőséget, hogy folyamatosan a legjobbak között versenyezhessünk. Előre tekintek, bízom benne, hogy egyre jobb lehetek.”


Valószínűleg egy darabig még nem lesz komoly kínai szponzoráció a kerékpársportban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Időről-időre felüti a fejét egy-egy pletyka miszerint kínai nagyvállalatok szállhatnának be egy-egy komolyabb csapat, vagy verseny mögé, de egy frissen elkészült elemzés szerint az elkövetkezendő néhány évben még ne várjuk az ázsiai nagyhatalom pénzügyi beáramlását a sportágba. Az ok egyszerű, 2017 végén a kínai kormányzat hozott egy olyan döntést, amely korlátozza a tőke kiáramlását az országból, és csak azokat a projekteket támogatja, amelyek az ország határain belül zajlanak, maga a kerékpársport pedig pont, hogy nem ilyen.


Maximilian Schachmann volt a legerősebb a GP Industria & Artigianato egynaposán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Larciano környékén olasz mintára körpályák sokasága várta a kiemelt kategóriás GP Industria & Artigianato mezőnyét. Az utolsó emelkedőn Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) támadott, ám végül Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) és Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli-Sidermec) kettőse tudott ellépni, akik ebben a sorrendben haza is értek. A mezőnyhajrát Andrea Vandrame (Androni Giocattoli-Sidermec) nyerte, így ő lett a harmadik. A versenyen Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) is részt vett, ám végül helyezetlenül zárt.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések