Országútis hírek külföldről: Diego Ulissi nyerte a Svájci Kör ötödik szakaszát, Simone Consonni volt a leggyorsabb Szlovéniában, kezd elmérgesedni a helyzet Andre Greipel és a Lotto-Soudal vezetősége között

E-mail  Nyomtatás
2018. június 14. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Diego Ulissi sikere a Svájci Kör ötödik szakaszán, Richie Porte az új sárga trikós

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Svájci Körverseny Gstaad és Leukerbad között egy 155 kilométeres hegyi befutós penzummal folytatódott. Az ötödik szakasz során két első és egy kiemelt kategóriás emelkedő várt a kerekesekre. A viadal első komolyabbnak mondható hegyi etapja rögtön egy első kategóriás heggyel kezdődött melyre Romain Sicard (Direct Energie) ért fel elsőként. A nap szökése csak ezt követően állt össze, név szerint Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Sylvan Dillier (AG2R La Mondiale), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Willie Smit (Katusha-Alpecin) és Paul Ourselin (Direct Energie) tekert az élen. Az elmenés legnagyobb előnye három perc környékén tetőzött miközben a főmezőnyt a sárga trikót védő BMC csapata vezette. A második kaptató lábánál Lilian Calmejane, Romain Sicard (mindketten Direct Energie) és Omar Fraile (Astana) triója eredt a szökés után, ahonnan a regnáló amerikai bajnok Warbasse igyekezett továbbmenni. Őt egy ponton már csak Calmejane üldözte, de hét kilométerre a céltól a főmezőny őket is utolérte.

 

Több kisebb támadást követően végül tizenöten érkeztek együtt, akik közül az olasz Diego Ulissi (UAE Team Emirates) volt a leggyorsabb megnyerve a szakaszt a spanyol Enric Mas (Quick-Step Floors) és a holland Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) előtt. Összetettben Stefan Küng (BMC) több mint három percet kapott, így csapattársa Richie Porte (BMC) vette át az első helyet, előnye húsz másodperc a holland Wilco Kelderman (Team Sunweb) ellenében. A pontversenyt Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettet Romain Sicard (Direct Energie), a fiatalok különversenyét Sam Oomen (Team Sunweb), míg a csapatrangsort a spanyol Movistar vezeti.

 

„Mivel a Svájci Körverseny egy kiemelt viadal a csapatunk számára, így egy nagyon fontos győzelmet szereztünk – mondta Diego Ulissi a célba érkezést követően. – A Girót követően sem engedtem ki, a szakasz teljes egészében feküdt nekem, készültem rá, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem.”

 

A Svájci Kör Fiesch és Gommiswald között egy 186 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két kiemelt kategóriás emelkedőt követően egy harmadik kategóriás kaptatón zárul.

 

Simone Consonni nyerte a Szlovén Körverseny Magyarországot is érintő nyitányát

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Lendva és Muraszombat között egy 159 kilométeres szakasszal rajtolt el a jubileumi huszonötödik Szlovén Körverseny, mely átlátogatott Magyarországra is, a kerekesek Rédics és Lenti érintésével tekertek vissza Szlovéniába. A nap szökését Nik Čemažar (Szlovénia), Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum), Jon Božič (Adria Mobil), Juraj Bellan (Dukla Banska Bystrica) és Martin Haring (Dukla Banska Bystrica) ötöse alkotta. Közülük Bozic tűnt a legerősebbnek, a részhajrákat is megnyerve, ellenben a nap egyetlen emelkedőjére az ausztrál Hill ért fel elsőként. A szökevények megfogását követően a sprinterek csapatai álltak a főmezőny élére, a LottoNL-Jumbo és a Mitchelton-Scott sorai kontrollálták a történéseket, mindezek ellenére az utolsó kilométereken kissé hektikussá vált a hajrára való rákészülés, előbb Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) majd a verseny címvédője Rafal Majka (Bora-hansgrohe) került földere.

 

A sprintet végül az olasz Simone Consonni (UAE Team Emirates) nyerte honfitársai Matteo Pelucchi (Bora-hansgrohe) és Nicolo Bonifazio (Bahrain-Merida) előtt. Kusztor Péter (My Bike-Stevens) a főmezőnnyel érkezve a 62., míg Pelikán János (My Bike-Stevens) szűk egy perces hátránnyal a 125. pozícióban ért célba.

 

A Szlovén Körverseny Maribor és Rogaska Slatina között egy 152,7 kilométeres, az első naphoz kísértetiesen hasonlító szakasszal folytatódik.


Jolien d’Hoore volt a leggyorsabb a Woman’s Tour első etapján, újra gazdát cserélt a rózsaszín trikó a Baby Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Kezdetét vette a jelenkor egyik legfelkapottabb női szakaszversenye a brit OVO Energy Woman’s Tour, mely természetesen a hölgyek WorldTour sorozatának is része. Az első napon egy szinte teljesen sík 130 kilométeres szakasz várt a résztvevőkre. A mezőnyhajrát a regnáló belga bajnok Jolien d’Hoore (Mitchelton-Scott) nyerte az olasz Marta Bastianelli (Alé-Cipollini) és az amerikai Coryn Rivera (Team Sunweb) kettősét lesprintelve.

 

Papíron egy viszonylag könnyebb szakasszal folytatódott az U23-as Giro d’Italia, végül azonban egy négy fős sor bő két perc előnnyel hazaért, ami ismét felforgatta az összetettet. Az etapgyőzelmet az amerikai Sean Bennett (Hagens Berman-Axeon) szerezte meg az ausztrál Robert Stannard (Mitchelton-BikeExchange) és a brit Mark Donovan (Team Wiggins) előtt. A negyedik az összetettben is kiválóan álló, korábban a Maglia Rosát is viselő Alejandro Osorio (Kolumbia) lett, aki így összetettben is visszaszerezte a rózsaszín trikót.

 

Andre Greipel és a Lotto-Soudal vezetősége a médián keresztül üzenget egymásnak

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nagyon úgy tűnik, hogy kezd megromlani a kapcsolat Andre Greipel és jelenlegi csapata, a belga a Lotto-Soudal vezetősége között. Előbb Greipel nyilatkozta le, hogy egy nagyon tisztességtelen, mindössze egy éves ajánlatot kapott a jövő évre, amit aztán a csapatvezető Paul De Geyter cáfolt, miszerint nem is tettek ajánlatot a német sztársprinternek. Greipel persze ezt nem hagyta annyiban és lehazudtolta csapatfőnökét. A helyzet azután mérgesedett el, hogy a Lotto nyíltan ajánlatokkal bombázza a Mitchelton-Scott sprinterét Caleb Ewant.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések