Országútis hírek külföldről: Daryl Impey nyerte a Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát, Tom Dumoulin is rajthoz áll a 2018-as Francia Körversenyen, az ASO reformokkal készül az idei Tour legrövidebb szakaszán (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. június 05. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Daryl Impey nyerte a Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A prológot követően Valence és Saint Just Saint Rambert között egy 179 kilométeres szakasszal folytatódott a Critérium du Dauphiné. A penzum hét kategorizált emelkedőt tartogatott, de mivel a legtöbb csupán negyedik besorolású volt, így előzetesen még a sprinterek is reménykedhettek. A nap szökését Nicolas Edet (Cofidis), Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) és Lawson Craddock (EF-Education First-Drapac) triója alkotta, akik közül Feillu gyűjtötte a legtöbb pontot a hegyeken, így a szakaszt követően ő ölthette magára a hegyi összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót. Az elmenés előnye hat percnél tetőzött, a főmezőnyt nagy részt a sárga trikót védő Sky sora vezette, majd a Quick-Step Floors és a Vital Concept csapatai álltak az élre, akik szemlátomást mezőnyhajrát szerettek volna. A körpályára beérve kissé hektikussá vált a szituáció, több kisebb bukás is történt.

 


A szökevények megfogását követően az utolsó emelkedőn többen is akcióztak, ami a vérbeli sprinterek leszakadását eredményezte. Végül egy bő hatvan fős sor sprintelt a győzelemért, akik közül a regnáló dél-afrikai bajnok Daryl Impey (Mitchelton-Scott) bizonyult a leggyorsabbnak Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) és Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) előtt. Összetettben továbbra is Michal Kwiatkowski (Sky) az els, előnye mindössze két másodperc a második helyre előrelépő Impey ellenében. A pontversenyt szintén Kwiatkowski, míg a fiatalok összevetését csapattársa Gianni Moscon (Sky) vezeti.


A Critérium du Dauphiné Montbrison és Belleville en Beaujolais között egy 180 és fél kilométeres, az első mezőnyszakaszhoz kísértetiesen hasonlító etappal folytatódik.
 

Daryl Impey: igazából nem is éreztem magam túl jó erőben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Daryl Impey (Mitchelton-Scott) nyerte a Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát, összetettben továbbra is a prológ győztese Michal Kwiatkowski (Sky) vezet.
„Igazából nem is éreztem magam túl jó erőben, már a csapatbuszban is mondtam, hogy valami nincs velem rendben – így Impey a szakaszt követően. – Sőt, az etap során kérleltem Alex Edmondsont, hogy nyugodtan menjen magáért, ne foglalkozzon velem. Természetesen nagyon örülök a győzelmemnek, pláne a kritikák miatt, amit a Tour Down Under óta kaptam. Egy ilyen nagy kaliberű versenyen sohasem egyszerű győzni, ezúttal azonban még saját magam is sikerült meglepnem. Papíron a következő szakasz is feküdhet nekem, bár nem hiszem, hogy újra esélyem lehetne.”


„Nagyon hektikus volt az etap vége – tette hozzá az összetett éllovasa Michal Kwiatkowski. – Az elsődleges célunk az volt, hogy a mezőny elején helyezkedjünk, próbáltuk őrizni a sárga trikót. Amikor Alaphilippe megindult tudtam rá tenni a kereket, ami lényegében a vezető helyem megőrzését jelentette. Már nyolc kilométerre a céltól megkezdődött a tempó növelése, lényegében az utolsó emelkedő előtt már a helyezkedésé volt a főszerep. Impey nagyon impresszív volt a végén, de én sem lehetek elégedetlen.”


Tom Dumoulin is ott lesz az idei Francia Körversenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2017-es Giro d’Italia győztese Tom Dumoulin, aki idén az előkelő második helyen zárta az Olasz Körversenyt nagy valószínűséggel ott lesz a július 7-én rajtoló Tour de France-on. A mindig jól informált De Telegraaf ezt már tényként tálalta, ahogyan azt is, hogy Michael Matthews és Wilco Kelderman is helyet kap a Sunweb nyolc fős sorában. Hivatalos megerősítés továbbra sincs, várhatóan a holland sor hamarosan bejelenti bő Tour keretét.


Az ASO komoly reformokkal készül az idei Tour tizenhetedik szakaszán?

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mindössze egyetlen szakportál hozta eddig le tényként, miszerint az ASO megreformálja az idei Tour de France tizenhetedik szakaszának rajtját. A versenyzők húszas csoportokban rajtolhatnak el az összetettben elfoglalt helyezésüknek megfelelően. A dolog veleje, azaz hogy mennyi időkülönbség lesz az egyes csoportok között még nem tisztázott, ennek megfelelően a megkérdezett sportigazgatók is csak a vállukat vonogatják. A tizenhetedik etap a maga hatvanöt kilométerével az idei viadal egyik legjobban várt napja. Thierry Gouvenou a verseny technikai igazgatója személyesen is megerősítette a híreket, ellenben ez a fajta lebonyolítási rend egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések