Országútis hírek külföldről: Contador nem lepődött meg a formáján, Froome mindent a Tour harmadik hetére tesz fel, súlyos baleset az olasz Coppa dela Pace versenyén

E-mail  Nyomtatás
2016. június 06. hétfő
  |   Szerző: Mihály Norbert

Alberto Contador: nem lepődtem meg azon, hogy legyőztem Froome-ot

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Alberto Contador nyerte a Criterium du Dauphine négy kilométeres hegyi prológját, ezzel rögvest bizonyítva, hogy a Tinkoff kapitánya az idei Tour de France egyik legnagyobb esélyese. A helyenként húsz százalékos emelkedőn Contador végül hat másodperccel múlta felül a második helyen végző ausztrál Richie Porte-ot.

 

„Nagyon jó ütemben kezdtem. Ez volt az a nap, amikor rögtön felmérhettem az edzőtáborok sikerességét. A prológ viszonylag nehéznek bizonyult, de kedvezett a hozzám hasonló stílusú versenyzőknek. Tudtam, hogy jó időt fogok tekerni, de nem tudhattam, hogy ez végül mire lehet elég. A szívem majd kiugrott a helyéről, az utolsó előtti kilométer volt a legkeményebb, helyenként húsz százalékos részek nehezítették az útvonalat. Nem lepődtem meg azon, hogy legyőztem Froome-ot. Jó ritmusban tekertem, élveztem ezt a kronót” – nyilatkozta Contador.
 

Chris Froome: ebben az évben mindent a Tour harmadik hetére teszek fel

 

A prológ során a harmadik helyen záró Chris Froome sem volt csalódott, elmondása szerint bebizonyosodott, hogy a tenerifei edzőtábor megtette hatását, remek formában érkezett Franciaországba.

 

„Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Hosszú időt hagytam ki az utolsó verseny óta, Tenerifén készültem, az edzőtábor pedig úgy tűnik nagyon jól sikerült. Végig jó erőben éreztem magam, bebizonyosodott, hogy Alberto és Richie lesznek azok, akiket le kell győznöm a verseny során. A Dauphiné megteremti annak a lehetőségét, hogy lemodellezzük a közelgő Tour de France esélyeit, megnézzük, hogy a csapatból kik lesznek azok, akik segíteni tudnak majd engem a Francia Körverseny során. Ebben az évben egy kissé másképp gondolkodom, mint korábban, mindent a Tour harmadik hetére teszek fel” – mondta a Sky kapitánya Chris Froome.

 

A hétvége versenyeredményei

 

Számos magasan jegyzett verseny ért véget a mögöttünk hagyott hétvége során. Nagy érdeklődés várta a tengerentúlon a Philadelphia International Cycling Classic egynaposát, melyet a férfiaknál a spanyol Eduard Prades (Caja Rural) nyert meg, ezzel megvédve csapata tavalyi elsőségét. A második a hazai Travis McCabe (Holowesko-Citadel), míg a harmadik az olasz Marco Canola (UnitedHealthcare) lett.

 

A hölgyeknél ugyanez a viadal a női World Tour sorozat következő állomását jelentette. A 118 kilométeres penzum végén Megan Guarnier diadalmaskodott, ezzel újabb nagy győzelmet szerezve csapata a holland Boels-Dolmans számára – az eddigi kilenc World Tour viadalból hetet nyert meg a Boels-Dolmans valamelyik versenyzője -. A dobogó második fokára Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5), a harmadikra pedig Alena Amialiusik (Canyon-SRAM) állhatott fel.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A francia Boucles de la Mayenne utolsó 180 kilométeres szakaszának végén egy három fős sor ért haza másodpercekkel, akik közül az új-zélandi Thomas Scully (Drapac) győzedelmeskedett Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) és Aitor Gonzalez (Euskadi-Murias) előtt. Összetettben Bryan Coquard (Direct Energie) diadalmaskodott Delaplace és Thomas Boudat (Direct Energie) kettőse előtt. A pontversenyt szintén Coquard, a hegyi összetettet Joris Nieuwenhuis (Rabobank), a legjobb fiatalnak járó fehér trikót Boudat, míg a csapatversenyt a francia Direct Energie nyerte.

 

Véget ért a Japán Körverseny is, melynek utolsó szakaszát a baszk Jon Aberasturi (Ukyo) nyerte, a sprintben maga mögé utasítva Brenton Jones (Drapac) és Joon Yong Seo (KSPO) duóját. Összetettben a királyszakaszt elhódító spanyol Oscar Pujol (Ukyo) zárt az élen, honfitársa Marcos Garcia (Kinan) lett a második, míg az iráni Mirsamad Pourseyedigolakhour (Tabriz) a harmadik. A pontversenyt Pierpaolo De Negri (Nippo-Vini Fantini), a hegyi összetettet Pourseyedigolakhour, a fiatalok diszciplínáját Daniel Whitehouse (Terengganu), a csapatversenyt pedig az iráni Tabriz sora nyerte.

 

Súlyos baleset az olasz Coppa della Pace viadalán

 

A közelgő Tour de Hongrie során is rajthoz álló Dimension Data for Qhubeka – a Dimension Data utánpótláscsapata – sorának versenyzője a dél-afrikai Keagen Gridlestone szenvedett súlyos sérülést az olasz Coppa dela Pace versenyén. Gridlestone lejtmenetben bukott, majd a visszazárkózás közben szinte fékezés nélkül csapódott bele hátulról az egyik kísérőautóba sajnos komoly arc és fejsérülést szenvedve. Az első hírek a tizenkilenc esztendős kerekes halálhíréről szóltak, melyet szerencsére hamarosan cáfoltak.

 

„Keagen életben van, nagyon súlyos, de stabil az állapota” – írta az édesapja az egyik közösségi oldalon eloszlatva a pletykákat. A versenyt az eset következtében azonnal leállították. Keagan a Tour de Hongrie előzetes rajtlistáján is szerepelt. 
 





Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:



Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:





Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8






Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések