Országútis hírek külföldről: bombaerős sorral a Sky és a BMC csapatai a Touron, kiemelt nemzetek időfutam-bajnokai, fontos kérdésekben döntött az UCI Kerékpáros Tanácsa

E-mail  Nyomtatás
2017. június 23. péntek
  |   Szerző: velo.hu

Bombaerős sorral indul a Touron a Sky csapata, a BMC egyöntetűen Richie Porte köré épül

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nyilvánosságra hozta a közelgő Tour de France-on induló sorát a brit Sky. A címvédő Christopher Froome csapata készen áll arra, hogy pályafutása negyedik Tour győzelméhez segítse a kenyai születésű kerekest. A harminckét esztendős Froome 2012 óta első ízben vág úgy neki a Francia Körversenynek, hogy az idényben egyetlen összetettbeli győzelmet sem szerzett.


„A Tour de France a kerékpársport legkülönösebb versenye, hatalmas dolog lenne negyedik alkalommal is megnyerni – nyilatkozta Froome a minap. – Motivált vagyok, de minden egyes verseny egy másik forgatókönyvet tartogat. Erős csapattal érkezünk, alig várom már a Tour kezdetét. Az útvonal talán kevésbé fekszik nekem, mint korábban, viszonylag kevés lesz a hegyi befutó és az időfutam. Vélhetően sokkal kisebb különbségek alakulnak majd ki az esélyesek között, ami egy nyíltabb és látványosabb versenyt eredményezhet. Igyekszem a lehető legtöbbet kiadni magamból és harcban lenni az összetett elsőségért.”


A Sky sora: Christopher Froome (brit), Sergio Henao (kolumbiai), Vasil Kiryienka (fehérorosz), Christian Knees (német), Michal Kwiatkowski (lengyel), Mikel Landa (spanyol), Mikel Nieve (spanyol), Luke Rowe (brit) és Geraint Thomas (brit).


Közben a BMC is megnevezte azt a kilenc embert, aki július 1-jén nekivág az év legnagyobb presztízzsel bíró körversenyének. Az amerikai csapat egyértelműen Richie Porte köré szerveződik.


„Nem kérdés, hogy szeretnénk megnyerni a 2017-es Tour de France-t – így Fabio Baldato sportigazgató a keret bejelentését követően. – Mindent egy lapra teszünk fel, Richie Porte lesz a kapitányunk. Már a múlt év decemberében elkezdtük tervezgetni a Tour sorunkat, kijelenthető, hogy mind a kilenc versenyzőnk kiváló formában vág neki a Francia Körnek. Richie mellett persze nem mondunk le arról sem, hogy esetlegesen szakaszgyőzelmeket szerezzünk.”


A BMC sora: Damiano Caruso (olasz), Alessandro De Marchi (olasz), Stefan Küng (svájci), Amaël Moinard (francia), Richie Porte (ausztrál), Nicolas Roche (ír), Michael Schär (svájci), Greg Van Avermaet (belga) és Danilo Wyss (svájci).
 

Nairo Quintana: nyerni megyek a Tourra!

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro-Tour duplára készült, az Olasz Körversenyen azonban csak az összetett második helyén zárt, a Tour tekintetében pedig más most sokan leírták a Movistar kolumbiai kiválóságát Nairo Quintanát. Quintana hosszú hallgatást követően szólalt meg ismét.


„Továbbra is azt kell, hogy mondjam, a Girón elért eredményemre igencsak pozitívan tekintek – így Quintana. - A Movistar az egész verseny során kiemelkedő munkát végzett, ezért még motiváltabban várom a Francia Körverseny rajtját. Nem könnyű megvalósítani egy Giro-Tour duplát, ami teljes regenerációt igényel, így nagyon oda kellett figyelnem az Olasz Kört követően a pihenésre. Jó úton járok, bízom benne, hogy a formám elég lesz egy jó eredmény eléréséhez a Touron is. Egyértelműen Chris Froome a verseny első számú esélyese, de az elmúlt versenyek bebizonyították, hogy senkit sem szabad leírni. Egy biztos, nyerni megyek a Tourra!”


Időfutam-bajnokok a Föld minden tájáról

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elkövetkezendő rövid időszak a nemzeti bajnoki címek eldöntésére szolgál, így számos országban lezajlottak az egyenkénti időfutam küzdelmei. Svájcban közel negyven kilométer várt a résztvevőkre, amit a leggyorsabban Stefan Küng (BMC) abszolvált. Norvégiában Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) könnyűszerrel védte meg címét, több mint egy percet verve a második helyezettre. Franciaországban Pierre Latour (AG2R La Mondiale) bizonyult a leggyorsabbnak kissé felborítva a papírformát, miközben Belgiumban Yves Lampaert (Quick-Step Floors) ünnepelhetett. Kisebb meglepetésre Nagy-Britanniában a kihagyásából visszatérő Steven Cummings (Dimension Data) győzött, bár csak minimális előnnyel tudta legyőzni a nagy esélyes Alex Dowsettet (Movistar).


Ülésezett az UCI Kerékpáros Tanácsa, fontos döntések születtek

 

Diavetítéshez kattints a képre


A napokban ülésezett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Tanácsa, mely a 2018-as idény tekintetében fontos kérdésekben döntött. Talán az egyik leglényegesebb változás lehet, hogy a jövő évben kilenc helyett már csak nyolc kerekest indíthatnak a csapatok a három nagy körversenyen. Ebből vélhetően még lesznek viták, de mivel a többek között a Tour de France-t és a Vuelta a Espana versenyeit is szervező ASO is kezdeményezte a változást, így szinte biztosra vehető a tényleges elfogadása.


Egy másik fontos tény, hogy 2018-ban egy héttel későbbre teszik a Francia Körverseny rajtját, mivel az ütközik a labdarúgó világbajnoksággal, ami elsődlegesen a Tour alatt értékesíthető reklámidőt sínyli meg.


Elfogadták azt az előterjesztést is, miszerint egy másodpercről háromra növelik a külön idő számolásának tűréshatárát, melyet már az idei Francia Körversenyen is életbe léptetnek.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések