Országútis hírek külföldről: Bob Jungels sikere a Liege-Bastogne-Liege viadalán, Anna Van der Breggen az Ardennek királynője, Siutsou győzelme Horvátországban, Michele Scarponira emlékezett az Astana csapata (+videók)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 23. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Liege-Bastogne-Liege nyilatkozatok: Jungels igyekezett megfelelően beosztani az erejét, Woods és Bardet elégedett a dobogóval

 

Diavetítéshez kattints a képre


Bob Jungels tizennyolc kilométerrel a Liege-Bastogne-Liege vége előtt indult a Côte de la Roche-aux-Faucons emelkedőjének végén, riválisai pedig már nem tudták utolérni, mivel senki sem volt hajlandó a másiknak vezetni. Persze a Quick-Step Floors fiatal kiválósága kamatoztatta remek tempómenő képességét ezzel Andy Schleck 2009-es sikerét követően első luxemburgiként nyerte meg a rangos tavaszi egynapost.


„Igyekeztem kihasználni a jó tempómenő képességem, bár végig óvatosan kellett beosztanom az erőm – mondta Jungels a célba érkezést követően. – A Saint Nicolas emelkedőjén kissé visszább vettem, nem akartam mindent kiadni magamból, hisz az utolsó kilométeren az könnyen megbosszulhatta volna magát. Féltem, hogy megfognak. Pályafutásom leghosszabb egy kilométerének tűnt a befutó előtti rész. Csak akkor mertem elhinni a történteket, amikor már láttam a célvonalat. Nagyon különleges érzés megnyerni ezt az egynapost. A családom is a helyszínen volt, igazából még most sem nagyon akarom felfogni, hogy megcsináltam.”

 


Michael Woods az utolsó kilométeren indult meg Romain Bardet társaságában, s végül a kettős haza is ért. Az EF Education First-Drapac csapatának versenyzője a papírformának megfelelően megszerezte a második helyet, melyet eddigi pályafutása legkomolyabb eredményének tart.


„Jól dolgoztunk együtt a végén, sokat beszéltünk, Bardet igyekezett bíztatni, hogy meg lehet a dobogó – így Woods a díjátadóra várva. – Az utolsó ötszáz méterig segítettük egymást, inspiráló egy olyan versenyzővel együtt tekerni, aki a Tour de France megnyerésére készül. Sajnos az idény eleje nem alakult számomra valami jól. Egy fránya betegséggel küszködtem és ez rányomta a bélyegét az eredményeimre. Talán ez a mai volt idén az első olyan versenynap, amikor igazán jól éreztem magam. Mondjuk inkább úgy magabiztos voltam. Pályafutásom egyik legszebb eredménye ez. Későn kezdtem el kerékpározni, huszonkilenc évesen lettem profi, erre építve pedig továbbra sem mondok le arról az álmomról, hogy egy napon WorldTour versenyt nyerhessek.”


Romain Bardet karrierje első dobogós helyét szerezte egy nagy Monumentumon, de nem elégszik meg ennyivel, ígérete szerint jövőre visszatér.


„Mindig is nagyon kedveltem ezt a versenyt, így nem bánom, hogy elindultam rajta – nyilatkozta az AG2R La Mondiale kerékpárosa Bardet. – Az, hogy az utolsó kilométereken a La Fleche Wallonne győztese Julian Alaphilippe mellett tekertem rengeteg hitet adott. Sokkal ésszerűbben versenyeztem, mint bármikor korábban, de sajnos Bob Jungels ezúttal mindannyiunknál jobb volt. Bebizonyítottam, hogy nem csak a nagy hegyeken kell velem számolni, és ez a jövőre nézve inspiráló. Nagy célokkal tekintek a Tour de France elé, de egyet ígérhetek, jövő áprilisban visszatérek ide.”
 

Anna Van der Breggen folytatta ardenneki dominanciáját, a Liege-Bastogne-Liege viadalát is könnyűszerrel nyerte

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az „Ardennek királynője”, ahogyan újonnan becézik, azaz Anna Van der Breggen fikarcnyi esélyt sem hagyott a női WorldTour soron következő viadalán a Liege-Bastogne-Liege egynaposán. A Boels-Dolmans kerekese korábban már megnyerte az Amstel Gold Race klasszikusát, négyszer győzött a Fleche Wallonne versenyén és most már kétszeres bajnoka a Liege-Bastogne-Liege egynaposának is. A 118 és fél kilométeres penzum hat falat tartogatott. A hölgyeknél is a Cote de la Roche aux Faucons emelkedője döntött, itt szakadt apró darabjaira a mezőny, majd Van der Breggen (Boels-Dolmans) és Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) kettőse lépett el, akiket már nem is tudtak utolérni. Az utolsó öt kilométeren Van der Breggen leszakította riválisát ezzel megnyerve a versenyt. Spratt mögött harmadikként Annemiek Van Vlauten (Mitchelton-Scott) ért célba.


Kanstantsin Siutsou győzött a Horvát Körverseny összetettjében, Ruben Plaza sikere a Vuelta a Castilla y Leon szakaszversenyén, Bardiani győzelem az Appenninón

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elmúlt években már megszokott, látványos zágrábi körözéssel zárult az idei Horvát Körverseny. A kockaköves emelkedő a szakasz végére rendesen szétrázta a mezőnyt, a győzelmet végül az olasz Paolo Simion (Bardiani-CSF) szerezte meg csapattársa Mirco Maestri (Bardiani-CSF) és Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) előtt. Összetettben már nem változott a helyzet a második szakasz győztese a fehérorosz Kanstantin Siutsou (Bahrain-Merida) diadalmaskodott Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) és Yevgeniy Gidich (Astana) ellenében. A pontversenyt Grosu, a hegyi összetettet Peter Koning (Aqua Blue Sport), a fiatalok összevetését Gidich, míg a csapatversenyt a Bahrain-Merida sora nyerte.


Ruben Plaza (Israel Cycling Academy) az összetett harminchatodik helyéről kezdte a Vuelta a Castilla y Leon utolsó szakaszát, bár szűk húsz másodperces hátránya soknak semmiféleképpen sem volt nevezhető. A közelgő Giro d’Italiára készülő Plaza a nap elején került szökésbe, majd mintegy negyven kilométerrel a vége előtt egyedül ment tovább. Végül haza is ért ezzel megnyerve a szakaszt és a verseny összetettjét is.


Eközben Olaszországban a Giro dell’ Appennino egynaposára került sor, melynek keretében 194,8 kilométer várt a mezőnyre, olasz mintára körpályás dimbes-dombos terepen. A végjátékra egy három fős sor érkezett, ahonnan Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) bizonyult a legjobbnak maga mögé utasítva Amaro Antunes (CCC Sprandi Polkowice) és Fausto Masnada (Androni-Sidermac) kettősét.


Az Astana csapata Michele Scarponira emlékezett

 


2018. április 22-e nem csak az idei Liege-Bastogne-Liege versenyének dátumáról marad emlékezetes. Éppen egy éve hunyt el az Astana kerékpárosa Michele Scarponi, a kazah csapat pedig ennek kapcsán nem csak az Alpok Körversenyén tarolt, de egy emlékvideót is közzétett.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések