Országútis hírek külföldről: Bob Jungels ellopta a show-t Kolumbiában, Chris Froome biztos benne, hogy megmenekül a Sky csapata, Andre Greipel szakaszgyőzelemért utazik Ománba

E-mail  Nyomtatás
2019. február 16. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Bob Jungels ellopta a show-t a sprinterek elől, összetettben is átvéve a vezetést a Tour Colombia viadalán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Medellin környékén egy 144 kilométeres, az előző napokban már megszokott körpályás etappal folytatódott a 2.1-es besorolású Tour Colombia viadala. A huszonnégy kilométeres pályán a viszonylag rövid, negyedik kategóriás emelkedő nem jelentett túl nagy akadályt a sprinterek számára. A nap szökésében az összetettben is kiválóan álló Miguel Angel Lopez (Astana) is ott volt, aki igyekezett begyűjteni a részhajrák időjóváírásait, melyek segítségével végül két helyet sikerült is előrelépnie. Az elmenésnek ellenben nem volt túl nagy előnye, a Movistar és a Sky csapatai által vezetett főmezőny, amikor kellett, meg is fogta őket.


Az utolsó kilométereken számos egyéni akció bontakozott ki, miközben a Deceuninck-Quick-Step sora igyekezett felvezetni a mezőnyhajrát Alvaro Hodeg számára. Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step) az egyik ilyen támadásra reagálva maga is megpróbálta, ami olyan jól sikerült, hogy végül két másodperc előnnyel haza is ért, megnyerve ezzel a szakaszt és átvéve az összetettbeli vezetést is. Az észt Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) lett a második, míg Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) a harmadik.


„Eddig a csapattársaim sikereiért harcoltam, de ma úgy voltam vele a végén, hogy miért ne próbálnám meg – mondta Jungels röviddel a célba érkezést követően. – Örülök, hogy sikerült összetettben is az élre állnom, bár azzal is tisztában vagyok, hogy a verseny két legnehezebb szakasza még csak most jön, így nem lesz egyszerű dolgom.”


A Tour Colombia La Union környékén az első komolyabb hegyekkel tarkított 176,8 kilométeres etapjával folytatódik.
 

Chris Froome: mindenki hisz abban, hogy a Sky csapata megmenekül

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahogyan az elmúlt években, úgy 2019-ben is nagyon komoly tervekkel vágott neki az idénynek a Sky csapata. Chris Froome az ötödik sárga trikójára hajt, miközben Egan Bernal az Olasz Körversenyre fókuszál, a Tour címvédője Geraint Thomas pedig Froome-hoz hasonlóan szintén a Francia Körversenyre készül. A komoly eredmények elérése mellett az egyetlen változás, hogy most már biztosan kimondható, hogy az év végén a Sky távozik a csapat mögül. Dave Brailsford jelenleg Kolumbiában tárgyal, de biztosat még nem tudni.


„Immáron két hete Kolumbiában vagyunk – így Chris Froome a Tour Colombia negyedik szakaszát megelőzően. – Tisztában vagyunk azzal, hogy Dave tárgyalásokon vesz részt, de mi inkább csak magunkra figyelünk, igyekszünk gyűjteni a versenykilométereket. Személy szerint minden évben a Tour de France-t helyezem a középpontba. Az, hogy tavaly nem nyertem, még inkább motiválttá tesz. 2018-ban kicsit fáradtan érkeztem Franciaországba, éppen ezért ezt az idényt más versenynaptár alapján teljesítem. Kizártnak tartom, hogy az elmúlt évek eredményei alapján ne találnánk új szponzort. Mindenki hisz abban, hogy a Sky csapata megmenekül.”


Andre Greipel szeretné feledtetni csalódást keltő afrikai bemutatkozását

 

Diavetítéshez kattints a képre


Rajtol a kiemelt kategóriás Ománi Körverseny, melyen a francia Arkea-Samsic csapatát Andre Greipel vezeti, aki sokak szerint csalódást okozott a La Tropicale Amissa Bongo viadalán, még akkor is, ha nyert egy szakaszt és összetettben az előkelő harmadik helyen zárt.


„A La Tropicale Amissa Bongo Afrika legnagyobb versenye – így Greipel egy a minap adott interjújában. – Még engem is meglepett, hogy néhány afrikai kerekes mennyire is erős. Ez nem egy számítógépes játék, minden egyes szakaszon komoly küzdelem folyt. Jó formában érzem magam, az Ománi Körön szeretnék legalább egy szakaszt nyerni. Nagyon erős riválisaim lesznek Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels), Niccolo Bonifazio (Direct Energie), Nacer Bouhanni (Cofidis) és Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) személyeiben.


Spanyol dominancia Murciában és a Tour de la Provence viadalán is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A franciaországi Tour de la Provence második szakaszán egy bő 190 kilométeres dimbes-dombos penzum várt a mezőnyre. Végül egy kilenc fős sor ért minimális előnnyel haza, akik közül a spanyol Eduard Prades (Movistar) bizonyult a leggyorsabbnak Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) és Gorka Izagirre (Astana) előtt. Összetettben Izagirre vette át az első helyet.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eközben Spanyolországban elrajtolt a szintén 2.1-es besorolású Murciai Körverseny. Yecla és San Javier között 188 kilométer volt a táv, szinte végig lejtmenetben, ám nem sokkal a befutó előtt egy igencsak komoly emelkedő hivatott megrostálni a mezőnyt. A szakaszt a kazah Astana csapata uralta Pello Bilbao (Astana) győzött csapattársai Omar Fraile (Astana) és Luis Leon Sanchez (Astana) előtt célba érve. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a sorrend.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések