Országútis hírek külföldről: bemutatták a Vuelta a Espana útvonalát, Froome több mint ezer kilométert tekert egy hét alatt, Peter Sagan és Andre Greipel céljai a Tour Down Undert megelőzően

E-mail  Nyomtatás
2018. január 14.
  |   Szerző: m.norbi

Bemutatták a Spanyol Körverseny útvonalát, kilenc hegyi befutó és mintegy negyven kilométernyi időfutam vár a kerekesekre

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szokásoknak megfelelően az AS már napokkal korábban megszellőztette a 2018-as Vuelta a Espana útvonalát, január 13-án azonban hivatalosan is bemutatták a Spanyol Kör idei szakaszait. A verseny Malagában kezdődik egy nyolc kilométeres teljesen sík egyenkénti időfutammal, majd rögtön egy hegyi befutó következik, igaz a Caminito del Rey „csak”egy harmadik kategóriás kaptató. Az ezt követő nap egyértelműen a sprintereknek kedvez viszont a negyedik etap újra egy hegytetőn zárul az Alfacar emelkedőjén. A következő négy szakasz vegyesen kedvezhet a sprintereknek és a klasszikus specialistáknak, az első pihenőnapot megelőzően még odacsaptak a szervezők a közel kétezer méter magas La Covatilla hegyi befutójával.


A második hét kissé egyszerűbben kezdődik, három könnyebbnek mondható etapot követően azonban újabb három hegyi befutó jön, nevezetese a La Camperona, a Nava majd zárásként a Lagos de Covadonga.


A harmadik hét rajtja sokak számára fontos lehet, hisz ekkor kerül sor Santillana del Mar és Torrelavega között a 32,7 kilométeres egyenkéntire, amit másnap rögtön egy újabb nehéz hegyi szakasz a Balcón de Bizkaia befutója követ. Egy nyugisabb etapot követően jön a verseny döntő szakasza Andorrában. A 19. szakasz nehézségeit követően az utolsó előtti napon mindössze 105,8 kilométer vár a karavánra a Collada de La Gallina hegyi befutójával, melyet öt szintén kategorizált emelkedő előz meg. Zárásként természetesen ezúttal is Madridban köröz a mezőny.


Összességében elmondható, hogy a 2018-as Vuelta is remek versenyt ígér, kérdés, hogy a Girót és a Tourt követően vajon hányan vállalják be a Spanyol Kört illetve, hogy a közelgő világbajnokság kapcsán kik lesznek azok, akik végig is mennek.


A 2018-as Vuelta a Espana útvonala:


Augusztus 25.: 1. szakasz, Malaga – Malaga, 8 km (egyenkénti időfutam)
Augusztus 26.: 2. szakasz, Marbella – Caminito del Rey, 163.9 km
Augusztus 27.: 3. szakasz, Mijas – Alhaurin de la Torre, 182.5 km
Augusztus 28.: 4. szakasz, Velez-Malaga – Alfacar, 162 km
Augusztus 29.: 5. szakasz, Granada – Roquetas de Mar, 188 km
Augusztus 30.: 6. szakasz, Huercal-Overa – San Javier, 153 km
Augusztus 31.: 7. szakasz, Puerto Lumbreras – Pozo Alcon, 182 km
Szeptember 1.: 8. szakasz, Linares – Almaden, 195.5 km
Szeptember 2.: 9. szakasz, Talavera de la Reina – La Covatilla, 195 km
Szeptember 3.: pihenőnap
Szeptember 4.: 10. szakasz, Salamanca – Fermoselle, Bermillo de Sayago, 172.5 km
Szeptember 5.: 11. szakasz, Mombuey – Luintra, 208.8 km
Szeptember 6.: 12. szakasz, Mondonedo – Faro de Estaca de Bares, Manon, 177.5 km
Szeptember 7.: 13. szakasz, Candas – La Camperona, 175.5 km
Szeptember 8.: 14. szakasz, Cistierna – Nava, 167 km
Szeptember 9.: 15. szakasz, Ribera de Arriba – Lagos de Covadonga, 185.5 km
Szeptember 10.: pihenőnap
Szeptember 11.: 16. szakasz, Santillana del Mar – Torrelavega, 32.7 km (egyenkénti időfutam)
Szeptember 12.: 17. szakasz, Getxo – Balcon de Bizkaia, 166.4 km
Szeptember 13.: 18. szakasz, Ejea de los Caballeros – Lleida, 180.5 km
Szeptember 14.: 19. szakasz, Lleida – Andorra (Naturlandia), 157 km
Szeptember 15.: 20. szakasz, Escaldes-Engordany (Andorra) – Col de la Gallina, 105.8 km
Szeptember 16.: 21. szakasz, Alcorcon – Madrid, 112 km
 

Chris Froome több mint ezer kilométert tekert egy hét alatt, Contador szeretné, ha gyorsan döntés születne a szalbutamol ügyben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Érthető módon nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne a hírek középpontjába Chris Froome. A jelenleg Dél-Afrikában edzőtáborozó kerékpárosról a minap végre valahára már nem a szalbutamol ügye kapcsán beszéltek, bár túl sok pozitív élményt az edzés közbeni bukása sem okozhatott számára. Hosszú kihagyást követően újra elérhetőek a strava adatai, melyek szerint az edzőtábor első hetében több mint ezer kilométert teljesített, közte egy 225 kilométeres közel kétezer méternyi szintet tartalmazó nappal. Az egyenkénti időfutamokra is gondolva egy laza 165 kilométeres kronót is abszolvált.


Közben a Spanyol Körverseny prezentációja sem maradt Chris Froome-ra irányuló kérdések nélkül, az esemény egyik díszvendége a 2017 végén visszavonuló Alberto Contador szerint a kerékpársportnak az a lehető legrosszabb, ha elhúzzák az ügyet, fontos lenne, hogy minél hamarabb döntést hozzanak abban, hogy a sportág és a rajongók is továbbléphessenek.


Peter Sagan: nyugodtak és szervezettek vagyunk a Tour Down Under előtt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Adelaide belvárosában tartotta hivatalos sajtótájékoztatóját a Santos Tour Down Under viadala, amely január 14-én a People’s Choices Classic kritériumversenyével kezdődik. Az eseményen Peter Sagan is jelen volt, aki igyekezett eloszlatni a rá nehezedő nyomást mondván, hogy csapatként érkeztek ide, így nem az ő egyéni céljai az elsődlegesek.


„Biztos, hogy bombaerős csapattal állunk rajthoz, két egészen kiváló sprinterrel Jay McCarthy és Sam Bennett személyében – mondta a háromszoros világbajnok szlovák. – Jó idő van Ausztráliában, azzal a céllal jöttem, hogy segítsem a csapatom, és, hogy gyűjtsem a versenykilométereket. Nyugodtak és szervezettek vagyunk. A Tour Down Under mindig is kettőzött szerepet kap az életemben, hisz 2010-ben ez volt pályafutásom első World Tour versenye.”


Andre Greipel ezúttal is szakaszgyőzelmekért érkezett Ausztráliába

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tour Down Under sajtótájékoztatójának másik kiemelt sztárja a Lotto-Soudal sprintere Andre Greipel volt, aki pályafutása során két ízben nyerte már meg a viadal összetettjét, mindamellett, hogy tizenhat szakaszgyőzelemmel büszkélkedhet.


„Nem könnyű úgy nekivágni a szezonnak, hogy utoljára októberben tekertünk éles versenykörülmények között – így Greipel. – Bízom benne, hogy hamar megtalálom a formám és ismét eredményes lehetek. Nehéz év van mögöttem, ami nem volt éppen a legsikeresebb, de el kell fogadni, hogy nem lehet az ember mindig a csúcson, ráadásul a fiatalokat is egyre nehezebb legyőzni. Nyilvánvalóan azért jöttem vissza, hogy ismét szakaszokat nyerhessek. Mindig is közel állt a szívemhez ez a verseny, így értelemszerűen itt akartam lenni.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések