Országútis hírek külföldről: az Andalúz Körön kezd Mikel Landa, prezentált Marianne Vos csapata, Santaromita új otthonra talált, elhunyt Roger Walkowiak

E-mail  Nyomtatás
2017. február 08. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Az Andalúz Körversenyen kezdi a szezont Mikel Landa

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egyelőre sokkal több szó esik Christopher Froome és Geraint Thomas kettőséről, mint Mikel Landáról, pedig a baszk kiválóság lesz a brit Sky csapatának kapitánya a Giro d’Italia során. Vélhetően egyértelműen Landa lesz az első számú ember, még akkor is, ha a csapat edzője Tim Kerrison szerint Thomas képes lehet arra, hogy megnyerje az Olasz Kört. Landa az Andalúz Körversenyen kezdi a 2017-es idényt.


A kerekes egy spanyolországi magaslati edzőtábort követően érkezik a versenyre, melyen olyan nevek állnak rajtvonalhoz, mint Alberto Contador (Trek-Segafredo), Ion Izagirre (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (FDJ), Alejandro Valverde (Movistar) vagy éppen Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac). Landa az Andalúz Kört követően a Tirreno-Adriaticon, a Katalán Körön és az Alpok Körversenyén folytatja felkészülését a Giróra.
 

Hivatalosan is bemutatkozott Marianne Vos csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Rabobank vállalatának a sportágból való kivonulását követően, rövid ideig veszélybe került az egyik legjobb holland csapat sorsa, ám Marianne Vos közbenjárásával a WM3 energetikai cég karolta fel a sort, megmentve, így jó néhány kerekest. A minap tartotta hivatalos csapatprezentációját a gárda.


„Egy igencsak nagyratörő, tehetségektől hemzsegő csapattal vágunk neki az évnek – mondta Eric Van den Boom csapatvezető. – A célunk, hogy minél több győzelmet szerezzünk a 2017-es idényben, majd az azt követő szezonok során is. A bátorság és a szenvedélyesség a kulcsszavai a sorunknak.”


A WM3 kerete: Rotem Gafinovitz (izraeli), Yara Kastelijn (holland), Lauren Kitchen (ausztrál), Jeanne Korevaar (holland), Anouska Koster (holland), Riejanne Markus (holland), Katarzyna Niewiadoma (lengyel), Anna Plichta (lengyel), Valentina Scandolara (olasz), Moniek Tenniglo (holland) és Marianne Vos (holland).


Nagyon jól érzi magát új csapatánál Ivan Santaromita

 

Diavetítéshez kattints a képre


A sikerekben bővelkedő, a BMC csapatánál töltött éveket követően az egykori olasz bajnok Ivan Santaromita az Orica, majd a SkyDive Dubai soraihoz került, azonban egyik helyen sem sikerült megfelelően beilleszkednie, mindkét csapattól frusztráltan távozott. Úgy tűnik 2017-ben a Nippo-Vini Fantini szerelésében végre megtalálta a számára megfelelő közeget.


„Nagyon jól érzem magam a Nippo-Vini Fantini csapatánál – mondta Sanataromita még a San Juani Körversenyt követően. – Családias a hangulat, nagyszerű emberek vesznek körül. Miután az Oricánál nem kaptam megfelelő lehetőséget az Emírségekbe igazoltam, de sajnos a 2016-os idény is balul sült el. Hatalmas tervekkel vágtunk neki az évnek, aztán ezekből semmi sem lett, ráadásul egy idő után még fizetést sem kaptam a SkyDive Dubai csapatától. Sajnálom, hogy nem lehetünk ott a jubileumi századik Girón. Egy talján kerékpáros életében az Olasz Körverseny a legfontosabb. A kimaradásunk átírja a versenyprogramunk, de nem adjuk fel, győzelmekért fogunk harcolni 2017-ben.”


Az UCI kiadta a mezőnyt kísérő járművekre vonatkozó szabálykönyvét

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség kiadta a mezőnyt kísérő járművekre vonatkozó szabálykönyvét, mely első ránézésre sokak szerint kissé gyerekes. A dokumentum rajzos-képregényes formában látott napvilágot, első passzusa pedig arról szól, hogy az autót vezető személynek mindenféleképpen jogosítvánnyal kell rendelkeznie. A rendelkezés másik kissé nevetségesnek tűnő része, hogyha néző áll az út mentén meg kell nyomni a dudát. Az egyik legellentmondásosabb szabály, hogy a sofőr ne nézzen rá a gépjárműben található képernyőre, melyen általában a versenyt követik a mellettük helyet foglaló sportigazgatók. A szabálykönyv nagy része éles versenyszituációk alatt betarthatatlan. Sokan sajnos úgy tartják, hogy ezt is csak azért vezették be, hogy aztán büntetéseket lehessen kiszabni.


Elhunyt az 1956-os Tour de France győztese Roger Walkowiak

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nyolcvankilenc esztendős korában elhunyt Roger Walkowiak az 1956-os Francia Körverseny meglepetésgyőztese. Walkowiak egy véletlenszerűen összeválogatott regionális csapat színeiben győzött, miután az egyik etap során több mint tizennyolc perces előnnyel ért célba. Győzelme mind a mai napig példaértékű, hisz olyan, akkor nagynevűnek számító kerekeseket előzött meg, mint Gilbert Bauvin vagy Federico Bahamontes. Sajnos sokan nem ismerték el sikerét, legfőbbképp a franciák, hisz lengyel bevándorlók gyermekeként nem kapott túlságosan nagy rivaldafényt. Abban a korban, így nem igazán tudott profitálni sikeréből, s bár később sikerült szakaszt nyernie a Vuelta a Espana során is, visszavonulását követően teljesen eltávolodott a sportágtól, beállt dolgozni egy vasgyárba.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések