Országútis hírek külföldről: Axel Merckx csapata megkapta a pro-kontinentális besorolást, bemutatták a San Juani Körverseny útvonalát, Luka Mezgec mint a bajnoki címek halmozója

E-mail  Nyomtatás
2017. december 05. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Axel Merckx csapata megkapta a pro-kontinentális besorolást

 

Diavetítéshez kattints a képre


Miután a legfőbb névadó szponzor a Hagens Bermans hajlandó volt növelni a csapat felé biztosított büdzsét Axel Merckx lassan legendássá váló utánpótlás-nevelő sora az Axeon-Hagens Bermans pro-kontinentális licencért folyamodik a 2018-as szezonban, amit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a minap meg is adott számukra. A sportág egyik legjobb U23-as sora eddig több mint húsz kerékpárost adott a World Tour mezőnynek, többek között Taylor Phinney, Lawson Craddock, Alex Dowsett, George Bennett vagy éppen Jasper Stuyven is innen került ki. A csapat céljai a másodosztályban is változatlanok lesznek, leginkább azért látták szükségesnek az előrelépést, hogy például a World Tour szintre fellépő Kaliforniai Körversenyen is rajthoz állhassanak, hisz a viadal rendre a csapat egyik legfőbb céljai között szerepel.


„A Hagens-Bermans segítségével megkaptuk a lehetőséget arra, hogy előrelépjünk, mindezek ellenére továbbra is az lesz a legfőbb célunk, hogy a fiatal, de annál tehetségesebb versenyzőket a kerékpársport élmezőnyébe jutassuk – vélekedett a bejelentést követően Axel Merckx. – Az Egyesült Államok legfontosabb versenyein való részvétel elkerülhetetlen számunkra, hisz ezek nélkül a viadalok nélkül nincs lehetőségünk az előrelépésre. A versenyprogramunk már most nagyon erős, hisz a pro-kontinentális licenccel lehetőségünk van további kiemelt versenyeken is rajthoz állni.”


A sor egyelőre nyolc versenyzővel kötött szerződést, többek között William Barta, Zeke Mostov vagy éppen az U23-as időfutam világbajnok dán Mikkel Bjerg is a sor erőssége lehet 2018-ban.
 

Bemutatták a San Juani Körverseny útvonalát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahogyan az előzetesen is várható volt a harminchatodik San Juani Körverseny útvonalát egy 14,4 kilométeres egyenkénti időfutam valamint az Alto Colorado hegyi befutója teszi érdekessé. Az argentin viadalra január 21. és 28. között kerül sor olyan nevekkel a mezőnyben, mint Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) vagy éppen Fernando Gaviria (Quick-Step Floors). A hét World Tour és öt pro-kontinentális sor ezúttal is garancia arra, hogy egy kiváló versenyt láthasson a nagyérdemű. Az első két szakasz a sprinterek sikereit vetíti előre, majd az időfutamot követő etap is nekik kedvezhet, bár ez a szakasz már bővelkedhet meglepetésekben. A pihenőnapot követően jön a királyszakasz a 2565 méter magas Alto Colorado hegyi befutója, s bár az utolsó két etap ismét a gyorslábúaknak kedvezhet, vélhetően ez a nap dönti majd el az összetett végkimenetelét.


Luka Mezgec minden lehető szakág bajnoki címét begyűjtötte hazájában

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Orica-Scott szlovén kerekese Luka Mezgec júniusban megnyerte hazája országúti bajnokságát, majd egy hónappal később hegyikerékpározásban is bajnok lett. Országúton talán a Szlovén Körversenyen elért szakaszgyőzelmére lehetett idén a legbüszkébb, de egyértelműen kifejezte azon szándékát, hogy rámegy a cyclo-cross bajnokságra is. Sikerült a triplázás, így három szakágban is ő a regnáló szlovén bajnok.


„Nagyon különleges volt számomra újra cross kerékpárra ülni – nyilatkozta a minap Mezgec. – Mivel a cyclo-cross nem egy túl nagy bázissal rendelkező szakág nálunk, így a mountain bike XCO címem megszerzését követően elgondolkoztam azon, hogy itt is lehet esélyem. Az országúti bajnokság után egy hosszabb pihenő következett, talán én magam sem hittem el, hogy esélyem lehet a hegyikerékpározásban, pláne úgy, hogy négy és fél évig nem is ültem mountain bike nyergében. Most a triplázással megvalósítottam egy talán még számomra is kérdéses célt. A legjobban mindezek ellenére annak örülök, hogy remek ütemben fejlődik a szlovén országúti sport. Tizenhárom versenyzőnk van a World Tour vonalban, s ezeket az eredményeket mindössze két kontinentális sort működtetve tudjuk elérni.”


Az Aston Martin lesz a megszűnés szélén táncoló One Pro Cycling egyik új szponzora

 

Diavetítéshez kattints a képre


2016 végén a Factor kerékpárgyár távozásával a megszűnés szélére került a brit pro-kontinentális One Pro csapata, amely 2017-ben a harmadosztályban folytatta. A klub céljai továbbra sem változtak, idővel szeretnének World Tour szintre lépni és rajthoz állni a legnagyobb presztízsű versenyen a Tour de France-on. A 2018-as idénynek mindössze tíz versenyzővel nekivágó klub a minap bejelentette egyik új szponzorát a patinás Aston Martin személyében. A cég elsősorban a csapat ruházatáért lesz felelős, melyet 2018 februárjában, Londonban lepleznek majd le.


„A csapatunk készen áll arra, hogy az Aston Martin elveit követve minden pillanatban rendelkezésére álljon a rajongóinak – mondta Matt Prior tulajdonos. – Ez az együttműködés hatalmas értékkel bír számunkra.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.12.08. 19:05
"13 szlovén WT versenyző." 27 éves ország, 2 millió lakossal. És mi? Biztosan azért ilyen sikeresek, mert nincs kerékpárügyi biztosuk, és nem "kap kiemelt támogatást, figyelmet a sportág a közeljövőben..." - mint nálunk.Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések