Országútis hírek külföldről: anno nem volt túl népszerű a Flandriai Körverseny, Peter Sagan már napok óta Belgiumban készül, Mathieu van der Poel esélyesként állhat rajthoz

E-mail  Nyomtatás
2019. április 05. péntek
  |   Szerző: m.norbi

A Flandriai Körverseny történelme

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Flandriai Körversenyt a kor szokásához híven egy újság hívta életre, hogy magát népszerűsítse, és ezzel példányszámot növeljen. A korai években azonban egyáltalán nem volt népszerű a viadal, alig akadtak indulok és nézők sem nagyon voltak. A fordulatot a II. Világháború után bevezetett Challenge Desgrange-Colombo versenysorozatba való bekerülés hozta. Innentől kezdve rohamosan nőtt a presztízse, mára már az öt legjelentősebb monumentum egyike. Ez a versenysorozat magában foglalta a Tour de France, a Giro d’Italia, a La Flèche Wallonne, a Milano-San Remo, a Párizs-Roubaix, a Giro di Lombardia, a Párizs-Brüsszel és a Párizs-Tours viadalait.


A versenyeken elért helyezésekből év végén kihirdették a Challenge Desgrange-Colombo győztesét, mintegy a mai WordTourhoz hasonlóan. A Flandriai Körverseny szempontjából a legfontosabb, hogy időben ekkor vált el a Milánó-San Remótól, és innentől kezdve nem volt konkurenciája a naptárban elfoglalt helyét tekintve. Az embert és kerékpárt próbáló verseny azóta méltán az egyik legrangosabb az egynapos viadalok között. 2004-től kezdve megrendezik a női változatát is.


Ami a győzteseket illeti Cyrille Van Hauwaert volt az első flandriai oroszlán. Ő volt az, akit először így neveztek, és akit korszakonként követtek az útódai. Az első utódja a sorozatban háromszor győzni tudó olasz legenda Fiorenzo Magni lett. A modern kor flandriai oroszlánja pedig Johan Museeuw, aki szintén háromszoros győztes és a verseny legkultikusabb alakja, hisz nyolcszor állhatott fel a dobogóra.
 

A Flandriai Kör Stig Broeckx előtt tiszteleg egy amolyan versenyen belüli külünversennyel

 

Diavetítéshez kattints a képre


Tizenegy kerekest szállítottak kórházban a 2016-os Belga Körverseny harmadik szakaszát követően, köztük mentőhelikopterrel a belga Stig Broeckx-t. A bringás eltörte a szemgödrét, és két helyen is vérzés keletkezett az agyában. A belga kerekes az ütközés következtében kómába került, melyből csak nagyon lassan jött ki, a Lotto-Soudal csapatának orvosa Servaes Binge hivatalosan csak 2016 decemberében erősítette meg, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedő versenyzőjük felébredt a kómából. A huszonnyolc éves kerékpárosnak lényegében újra kellett tanulnia mindent, a járástól kezdve a beszédig. 2018 novemberében viszont egy újabb fordulóponthoz érkezett, kerékpárra ült. Negyven kilométert abszolvált egy mountain bike nyergében.


A Flandriai Körverseny szervezői a belga lottótársasággal karöltve egy különdíjat ajánlottak fel az idei viadalon. Lényegében a versenyen belül megrendezik a Grote Prijs Stig Broeckx egynapost, melynek rajtja a Kluisberg lesz és az Oude Kwaremont csúcsáig tart. A győztes az a versenyző, aki elsőször ér fel a Kwaremontra. Nyereményeként 5000 eurót ajánlhat fel egy szabadon választott jótékonysági szervezet vagy alapítvány számára, miközben a lottótársaság Stig Broeckx számára is odaadományozza ezt az összeget.


Flandriai hírcsokor: Peter Sagan már napok óta Belgiumban készül, Mathieu van der Poel édesapja úgy véli, fia akár első nekifutásra is megnyerheti a versenyt, élőben is követhetőek lesznek a női versenyzők legfontosabb teljesítményadatai

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2016-os Flandriai Körverseny győztese Peter Sagan a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is azt választotta, hogy már egy héttel korábban a verseny színhelyére utazott. A háromszoros világbajnok jó barátja és egyben csapattársa Daniel Oss társaságában készül.


„Ugyanazt az utat járjuk be, mint tavaly – mondta Jan Valach a Bora-hansgrohe edzői stábjából. – Nagyon jók a körülmények, így nyugodtan készülhetünk a vasárnapi versenyre. Peter évről-évre egyre jobbá válik, bízunk benne, hogy előreléphetünk.”


Mathieu van der Poel a Dwars door Vlaanderen megnyerésével jelezte, készen áll a Flandriai Körversenyen való bemutatkozásra. Ezzel a gondolattal többen is egyet értének, többek között az édesapja Adrie van der Poel is, aki 1986-ban megnyerte ezt a legendás klasszikust.


„Nagyon jó úton épül Mathieu karrierje – így az édesapa. – Egyelőre próbálunk nem túl nagy feladatokat kitűzni elé, az volt a terv, hogy legalább egy versenyt nyerjen tavasszal, amit már teljesített, így lényegében elvárások nélkül állhat oda a Flandriai Kör rajtvonalához. Én csak annyit fogok neki tanácsolni, hogy élvezze a versenyt. Ismerve őt úgysem fog megülni a mezőnyben, valamivel elő fog rukkolni. Úgy vélem akár első nekifutásra is megnyerheti a viadalt, de ha nem sikerül, akkor is lesz még erre a későbbiekben esélye.”


Az április 7-i női verseny során egy a Proximus-szal való megállapodás értelmében negyven kerékpáros adatai lesznek követhetőek élőben. A rendszer öt paramétert rögzít, az aktuális sebességet, a versenyben elfoglalt pozíciót, a pulzust, a kadenciát és a leadott teljesítményt. Az adatok a rondevanvlaanderen.proximus-sports.be oldalon követhetők.


A Tour de Hongrie címvédője nyerte a Szicíliai Körverseny második szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Capo d’Orlando és Palermo között egy 236 kilométeres szakasszal folytatódott a 2.1-es besorolású Szicíliai Körverseny. A viadal leghosszabb szakaszán végül mezőnyhajrá döntött, amit a Tour de Hongrie címvédője Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) nyert meg Riccardo Stacchiotti (Giotti Victoria-Palomar) és Juan Sebastien Molano (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben sikerével szintén Belletti vette át a vezetést.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések