Országútis hírek külföldről: Andalúziában kezd Contador, Impey megvédte nemzeti kronó címét, elhunyt Serge Baguet, a Nippo csapata továbbra sem adja fel

E-mail  Nyomtatás
2017. február 10. péntek
  |   Szerző: velo.hu

Az Andalúz Körversenyen kezdi a 2017-es szezont Alberto Contador

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Trek-Segafredo csapatának színeiben első versenyére készül az idei Tour de France megnyerését célul kitűző Alberto Contador. A spanyol kiválóság tizenötödik profi idényét az Andalúz Körversenyen kezdi, melynek végén szeretne dobogóra állni.


„Az elmúlt évek során jó néhány alkalommal versenyeztem az Andalúz Körversenyen – mondta a minap Contador. – Általában sikerült az összetett első három helyének valamelyikét megszereznem, így ebben az esztendőben is ez lesz a célom. A Tour de France-ra készülök, így viszonylag nehéz versenyprogramot állítottunk össze, hisz az andalúz versenyt követően a Párizs-Nizza, a Katalán Körverseny majd a Baszk Kör következik.”
 

Impey és Moolman-Pasio nyerték a dél-afrikai időfutam bajnoki címeket

 

Diavetítéshez kattints a képre


Dél-Afrikában a szokásoknak megfelelően február elején rendezik a nemzeti bajnokságot, melynek ezúttal Wellington környéke ad otthont. Az első nap folyamán az egyenkénti időfutamokat bonyolították. Az elit férfiakra 39,8 kilométer, míg a hölgyekre 27,1 kilométer várt. Daryl Impey pályafutása hatodik bajnoki címét szerezte miután hatalmas fölénnyel közel két perccel teljesített jobb időt, mint a második helyezett Willie Smit. A harmadik csapattársa Reinardt Janse Van Rensburg lett.


„Senki sem szerzett még hat időfutam bajnoki címet, így én lettem az, aki történelmet írt – mondta a díjátadót követően Impey. – Büszke vagyok a teljesítményemre, örülök, hogy győztem.”


A hölgyeknél Ashleigh Moolmna-Pasio még nagyobb fölénnyel diadalmaskodott, hisz több mint három perccel győzte le az ezüstérmes Juanita Ventert.


Elhunyt Serge Baguet, a „tetőfedő”

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mindössze negyvenhét esztendős korában, vastagbélrák következtében elhunyt a legendás „tetőfedő” Serge Baguet. Az egykori kiváló kerékpáros onnan kapta becenevét, hogy 1996-ban viszonylag hamar visszavonult, majd eltávolodva a kerékpársporttól tetőfedőként dolgozott. Aztán gondolva egy merészet visszatért. Ekkor már az eredmények sem kerülték el, 2001-ben szakaszt nyert a Tour de France-on, 2005-ben pedig belga bajnoki címet szerzett. A legtöbb időt a mai Lotto-Soudal csapatának jogelődjénél töltötte, ám utolsó idényeit a Quick-Step színeiben húzta le. 2014-ben diagnosztizálták nála a betegséget, miután folyamatosan hasi fájdalmak gyötörték.


Jelen állás szerint mindössze egyetlen World Tour csapat érdeklődik a Török Körverseny iránt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A World Tour versenynaptárba újonnan bekerülő Török Körverseny kálváriája tovább folytatódik, miután jelen állás szerint mindössze egyetlen World Tour csapat érdeklődik az esemény iránt. Nem megerősített hírek szerint az UAE Abu Dhabi sora az, mely szívesen részt venne a viadalon. A szervezőség ennek kapcsán megkereste a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget, hogy áprilisról októberre helyezzék át a verseny időpontját, amit elsőször elutasítottak, majd megfontolásból a kérést újra terítéken hagyták. A szervezőség bízott benne, hogy Diego Ulissiék mellett a Lotto-Soudal is visszatér a tavalyi évhez hasonlóan, ám a belga csapat sajtóközleményben cáfolta ezt.


„Félreértés ne essék, a tavalyi évben sem volt probléma a versenyen, de szembetűnő volt, hogy tíz méterenként rendőrök és katonák állnak az út mentén – így Marc Sergeant csapatvezető. – Olvastam, hogy azóta már több tízezer ember került börtönbe indokolatlan módon. Köszönjük, de nem kívánunk részt venni a 2017-es Török Körversenyen.”


Az ügyben Patrick Lefevere a Quick-Step Floors első embere is megszólalt.


„Nincs értelme októberre áttenni a verseny időpontját – tette hozzá Lefevere. – Amennyiben választani kell, hogy egy hosszú és nehéz idény végén még versenyezzünk, vagy inkább pihenjük, vélhetően mindenki az utóbbi mellett voksol majd.”


Az UCI szabályai szerint, amennyiben egy újonnan a naptárba bekerülő World Tour versenyen nem áll rajthoz legalább tíz első osztályú csapat, úgy az a verseny a következő évben kikerül a legmagasabb besorolásból.


A Nippo-Vini Fantini csapata továbbra sem törődik bele abba, hogy nem lehet ott a Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre


Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a jubileumi századik Giro d’Italia szabadkártyáit tekintve. Mint ismeretes mindössze két olasz csapat kapott meghívást, így az Androni Giocattoli-Sidermac és a Nippo-Vini Fantini sora sem lehet ott az Olasz Körversenyen. Utóbbi csapat nem adja fel a harcot, ezúttal a La Gazetta dello Sport hasábjain próbálkoztak, ahol egy infógrafikát jelentettek meg, mely tökéletesen szemlélteti az olasz kerékpársport drámai térvesztését. 2001-ben még tizenhárom talján csapat szerepelt hazája körversenyén, míg 2017-ben ez a szám mindössze kettő lesz.


„Évtizedek óta először nincs olasz csapata a World Tourban, ráadásul pro-kontinentális szinten is csak négy sorral rendelkezünk – szól a Nippo-Vini Fantini hivatalos sajtóközleménye. – Pont ezért nem adjuk fel. Lassan már nem saját magunkért, hanem az olasz kerékpársportért küzdünk.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések