Országútis hírek külföldről: Alvaro Hodeg nyerte a Tour Colombia első mezőnyszakaszát, kolumbiai befektetők menthetik meg a Sky csapatát, áprilisban próbálhatja meg megdönteni az egyórás világcsúcsot Victor Campenaerts

E-mail  Nyomtatás
2019. február 14. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

Alvaro Hodeg nyerte a Tour Colombia első mezőnyszakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Le Ceja környékén egy 157 kilométeres szinte teljesen sík szakasszal folytatódott a Tour Colombia. A napot egy hat fős szökés jellemezte, melybe Oscar Sevilla (Team Medellin) is belekeveredett, így virtuálisan az elnyűhetetlen spanyol kiválóság vette át az összetettbeli vezetést. A hegyi pontokat José Tito Hernández (Orgullo Paisa) gyűjtögette, elsőként, így ő húzhatta magára a különverseny megkülönböztető trikóját. Az elmenés legnagyobb előnye négy perc környékén tetőzött, a legtovább Sevilla és a svájci Simon Pellaud (IAM Excelsior) bírta az élen, de az UAE Team Emirates által kontrollált főmezőny őket is megfogta.


Jöhetett a mezőnyhajrá, melyben a kolumbiai Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step) bizonyult a leggyorsabbnak az észt Martin Laas (Team Illuminate) és a szintén kolumbiai Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) előtt. Összetettben szintén Hodeg vette át az első helyet, előnye mindössze két másodperc honfitársa Rigoberto Uran (EF Education First) ellenében.


„Ez a győzelem nem csak engem illet meg, hanem az egész csapatot – mondta Hodeg nem sokkal a célba érkezést követően. – Jungels, Iljo és Alaphilippe is fantasztikus munkát végzett, megtettek mindent azért, hogy esélyem legyen a végén. Talán jobban hittek ebben a győzelemben, mint én magam. Nem foglalkoztunk az összetettel, a szakaszgyőzelmet helyeztük a középpontba és ennek mindent alá is rendeltünk. Az UAE Team Emirates nagyon komolyan dolgozott, de Gaviria egyszer csak eltűnt. Richeze volt az utolsó emberem, aki ezúttal is tökéletes helyen engedett el.”


A Tour Colombia Llanogrande körül egy jóval dombosabb 167 kilométeres etappal folytatódik.
 

Kolumbiai befektetők menthetik meg a Sky csapatát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sir Dave Brailsford a Sky csapatvezetője egykori kerekese Rigoberto Uran közbenjárásával találkozott Ivan Duque kolumbiai elnökkel és Ernesto Lucena sportminiszterrel. A téma a brit csapat esetleges megmentése kolumbiai befektetők által. Egyelőre nagyon úgy fest, hogy a szándék komoly, évi harminc milliós költségvetésről és három-négy multinacionális cég belépéséről szólnak a hírek. Az El Espectador információi szerint Lucena nagyon szeretné, ha a Sky jogutódja az első kolumbiai bejegyzésű WorldTour csapat lehetne.


„Az első megoldandó dolog Chris Froome és Geraint Thomas fizetéseinek előteremtése – nyilatkozta Brailsford. – Körülbelül harminc millió eurós éves költségvetés kellene ahhoz, hogy minden összejöjjön. A kolumbiai kerékpársport előretörése megállíthatatlan. Napról-napra bukkannak fel az újabb tehetségek, a Sky pedig mindig is lehetőséget adott számukra. A sportág globalizációja számottevő, ez a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség munkáját is dicséri. Dél-Amerikában nagyon szeretik a versenyzőket, akiknek többsége a mélyszegénységtől jutott el a profizmusig.”


Taylor Phinney a Párizs-Roubaix-ra szeretne csúcsformába kerülni

 

Diavetítéshez kattints a képre


Taylor Phinney 2009-ben és 2010-ben is megnyerte a Párizs-Roubaix utánpótlásversenyét, felnőttként azonban még nem sikerült elérnie legnagyobb álmát, felállni a dobogó legfelső fokára. A tavalyi évben az előkelő nyolcadik helyen zárta a legendás klasszikust, ám ezzel nem elégszik meg, így idén is az „észak-pokla” kerül a versenyprogramja középpontjába.


„100%-os formában akarok lenni a Párizs-Roubaix-ra – nyilatkozta Phinney a Tour Colombia második szakaszát megelőzően. – Egyre jobb erőben érzem magam, bizakodó vagyok. A következő versenyem a Het Nieuwsblad egynaposa lesz Belgiumban. A csapat egyfajta szabadkezet ad számomra, ami remek, hisz így a lehető legjobban koncentrálhatok a céljaim megvalósítására. Nagyon sokat voltam elől az időfutam során, és vélhetően a kolumbiai verseny mezőnyszakaszain is a tempódiktálás lesz a legfőbb feladatom. A szokásosnál jóval nagyobb a mezőny, sok kis csapattal, ami egészen más jelleget kölcsönöz a pelotonnak.”


Április közepén próbálhatja meg Victor Campenaerts az egyórás világcsúcs megdöntését

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló időfutam Európa-bajnok, a belga Victor Campenaerts a 2018-as világbajnokságot követően jelentette be, hogy megpróbálkozik Bradley Wiggins egyórás világcsúcsának megdöntésével. Mint ismeretes a brit Wiggins 2015-ben a londoni Lee Valley Velodrome-ban állította fel a máig is érvényben lévő 54,526 kilométeres rekordot. Campenaerts az innsbrucki világbajnokság egyenkénti időfutamát követően a svájci Grenchen velodromjában kezdte meg a felkészülését, majd 2019 elején a namíbiai felföldet választotta edzései színhelyéül. Szinte bizonyos, hogy valamikor április közepén Mexikóban próbálja meg a rekorddöntést.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések