Országútis hírek külföldről: Alexey Lutsenko komolyan gondolja a címvédést Ománban, mégsem Kolumbiából mentik meg a Sky csapatát, Geraint Thomas kihagyja a tavaszi klasszikusokat

E-mail  Nyomtatás
2019. február 19. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Alexey Lutsenko komolyan gondolja a címvédést Ománban

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Ománi Körverseny második szakaszán beköszönt a címvédő kazah Alexey Lutsenko (Astana). Al Bustanba érkezve 156 kilométert abszolvált a karaván, a végén egy rövidke emelkedővel, ahol Lutsenko szerzett annyi előnyt, hogy lejtmenetben minimális különbséggel hazaérhessen. A mezőnyhajrát Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) nyerte, míg a harmadik Ryan Gibbons (Dimension Data) lett.


Lutsenko a harmadik etap során sem adta alább, a Shati Al Qurum és Qurayyat közötti 192 és fél kilométeres penzum egy rövid, de annál nehezebb emelkedővel zárult, ráadásul a befújó oldalszél egy a tavaszi klasszikusokhoz hasonló szakaszt generált. A napot egy viszonylag nagy létszámú szökés jellemezte, amely viszont három percnél nem nagyon tudott messzebb jutni. Az utolsó emelkedőhöz közeledve megfogták őket, sőt a szélnek köszönhetően apró darabjaira szakadt a mezőny, a verseny éllovasa Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) is egy hátsóbb csoportba került. Végül Rui Costa (UAE Team Emirates), Jesus Herrada (Cofidis), Alexey Lutsenko (Astana) és Greg van Avermaet (CCC Team) négyese küzdött meg a győzelemért, Lutsenko nyerte a szakaszt Herrada és van Avermaet előtt. Összetettben szintén Lutsenko vette át az első helyet, előnye tizennyolc másodperc Herrada ellenében.


„Nagyon stresszes volt ez a nap, de jó erőben éreztem magam, így igyekeztem kihasználni a lehetőséget – mondta röviddel a célba érkezést követően Lutsenko. – Az oldalszél befújását követően a mezőny apró darabjaira hullott. A CCC csapata maradt elől a legnagyobb létszámban, így próbáltam Greg van Avermaet mögött helyezkedni. Nagyon motiváltam érkeztem erre a versenyre, rengeteget készültem a télen, szeretném megvédeni a címem, és szeretnék tényező lenni a tavaszi klasszikusok során is.”


Az Ománi Körverseny egy 131 kilométeres etappal folytatódik Yiti és az Oman Convention Center között. A penzum jóval egyszerűbbnek ígérkezik, mint az elmúlt két nap útvonala.
 

Dave Brailsford szerint nem valószínű, hogy Kolumbiából mentsék meg a Sky csapatát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mint arról már beszámoltunk Sir Dave Brailsford a Sky csapatvezetője egykori kerekese Rigoberto Uran közbenjárásával találkozott Ivan Duque kolumbiai elnökkel és Ernesto Lucena sportminiszterrel. A téma a brit csapat esetleges megmentése kolumbiai befektetők által. Elsőre nagyon úgy festett, hogy a szándék komoly, évi harminc milliós költségvetésről és három-négy multinacionális cég belépéséről szóltak a hírek. Az El Espectador információi szerint Lucena nagyon szeretné, ha a Sky jogutódja az első kolumbiai bejegyzésű WorldTour csapat lehetne.


„Bármire nyitottak vagyunk, de jelen állás szerint nem valószínű, hogy Kolumbiából érkezhet új névadószponzor – így a Sky csapatvezetője. – A dél-amerikai kerékpársportban hatalmas lehetőségek rejlenek, valószínűsíthető, hogy néhány éven belül a sportág legerősebb tagjai lesznek. Az, hogy miként alakultak a tárgyalások, az nem tartozik a nyilvánosságra.”


Geraint Thomas olyannyira komolyan gondolja a Tour címvédést, hogy még a tavaszi klasszikusokat is kihagyja

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tour de France címvédője Geraint Thomas saját bevallása szerint is imád a kockaköveken versenyezni, ám a 2019-es Francia Körverseny okán az idei szezonban nem áll rajthoz egyetlen nehezebb egynaposon sem.


„A kockaköves versenyek veszélyesek a bukások miatt, így idén inkább egy hagyományosabb versenyprogramot állítottunk össze – nyilatkozta a minap a Sky kerékpárosa. – Imádom ezeket a versenyeket, de nem akarok kockáztatni. A teljes versenynaptár még nem állt össze, Kaliforniában kezdtem a felkészülést, majd Tenerife következett. Froome-al eltérő viadalokon állunk rajthoz, az utunk vélhetően a Touron ér majd össze. A célom egyértelmű, csúcsformába kerülni júliusra.”


Darwin Atapuma: bízom benne, hogy a Cofidisben újra a régi formám mutathatom

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2016-os Giro d’Italián elért összetettbeli kilencedik helyét követően egy évvel később a Touron is villogott, majd az UAE Team Emirates csapatába igazolva egyszerűen eltűnt a szemünk elől a kolumbiai Darwin Atapuma. Közel egy fél év után új reményekkel telve immáron a Cofidis színeiben tért vissza az Ománi Körversenyen.


„Sajnos egészségügyi problémáim voltak, így nem sikerült túl jól az elmúlt időszak – ecsetelte az UAE Team Emirates csapatánál töltött évet Atapuma. – Új lapra helyeztem mindent, lépésről-lépésre haladok, szeretnék újra a régi fényemben tündökölni. Attól, hogy nem WorldTour csapat vagyunk a versenyprogram, a struktúra és az elvárások szinte ugyanazok. A legfontosabb azonban az, hogy a vezetőség lehetőséget kínál. Magasra tettem a lécet, bízom benne, hogy a Cofidisben újra a régi formám mutathatom, és szakaszt nyerhetek a Touron.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések