Országútis hírek külföldről: Alberto Bettiol pályafutása legnagyobb sikerét ünnepelhette, Kasper Asgreen és Alexander Kristoff tették teljessé a Flandriai Körverseny dobogóját, Marta Bastianelli győzelme a női Rondén

E-mail  Nyomtatás
2019. április 08. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Alberto Bettiol: sohasem nyertem még egyetlen versenyt sem, miért ne győzhettem volna a Flandrián?

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az olasz Alberto Bettiol pályafutása első profi győzelmét szerezte a Flandriai Körversenyen miután a Kwaremont emelkedőjén támadott, riválisai pedig már nem tudták utolérni. Az EF Education First kerekese 42,3 kilométer/órás átlaggal ért célba, a Velon adatai szerint 243 Wattos teljesítményt átlagolt, 7,67 Watt/kilogrammot leadva a győztes támadásnál. Eleinte csak néhány másodpercre távolodott el, de mivel az őt üldöző esélyesek sorában mindenki úgy volt vele, hogy azért nem dolgozik, hogy a másik nyerjen, így a fiatal olasz növelve előnyét megnyerte a versenyt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„A sportigazgatóm a fülemre szólt, hogyha van még bennem erő, akkor induljak meg a Kwaremont emelkedőjén – így Bettiol röviddel a célba érkezést követően. – Mentem. Az is biztos, hogy ez volt életem leghosszabb és legnehezebb tizennégy kilométere. Csapatként szereztük meg ezt a sikert, egy olyan nagy bajnok, mint Sep Vanmarcke is azért dolgozott, hogy esélyem legyen a végén, Sebastian Langeveld pedig próbálta védeni miután megindultam. Megnyertem a Flandriai Körverseny, amit még most sem igazán tudok elhinni, hisz ez volt az első győzelmem profiként. Sohasem nyertem még egyetlen versenyt sem, miért ne győzhettem volna a Flandrián?”
 

Skandináv dobogó, Kasper Asgreen pályafutása legjobb eredményét elérve lett második, míg Alexander Kristoff újra bizonyította, hogy korai még leírni

 

Diavetítéshez kattints a képre


Talán ugyanakkora meglepetés volt a dán Kasper Asgreen második helye, mint Bettiol győzelme, hisz a Deceuninck-Quick-Step dán versenyzője szinte az egész napot végigmelózta, de ha nem akart a végén más menni, akkor miért ne próbált volna meg minél előrébb végezni.


„Eredetileg az volt a dolgom, hogy üldözzek, tegyem a kereket, minden veszélyesnek tűnő próbálkozásra – nyilatkozta a verseny után a fiatal kerékpáros. – A hajrára fordulván azonban még mindig elől voltam, maradt bennem erő, bár amikor Bettiol megindult esélyem sem volt követni, de nem is szakadtam le az üldözősorról. Az utolsó kilométereken pedig elindultam, maradt még bennem annyi, hogy megpróbáljam, így nem volt mit vesztenem. Természetesen pályafutásom eddigi legkomolyabb eredményét szállítottam, amiből rengeteg erőt tudok meríteni a későbbiekre.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alexander Kristoff alig egy héttel a Gent-Wevelgem megnyerését követően a Flandriai Körversenyen is felállhatott a dobogóra, igaz ezúttal csak a harmadik fokára. Az UAE Team Emirates sprintere először vehetett részt a díjátadón azután, hogy négy éve már megnyerte ezt a versenyt, ráadásul az elmúlt hét indulását tekintve már ötödször zárt a legjobb öt között.


„Az utolsó falak már nagyon nem estek jól, de meglepődve vettem észre, hogy ezzel többen is így voltak, épp ezért sikerült megkapaszkodnom az üldözősorban – mondta Kristoff a díjátadót követően. – Nagyon elkészültem az erőmmel, szinte biztos voltam abban, hogy hamarosan le fogok szakadni. Ehhez képest végül felállhattam a dobogóra, ami rettenetesen nagy elégtétel számomra. Jó formában vagyok, bizakodva tekintek a közelgő Párizs-Roubaix elé is.”


Marta Bastianelli nyerte a női Flandriai Kört, folytatva ezzel kiváló 2019-es szezonját

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hölgyekre 159,2 kilométer várt a női Falndriai Körön négy kockaköves résszel és tíz fallal. Mivel nincs női Párizs-Roubaix, így egyértelműen a 2019-es idény legfontosabb egynaposa következett hölgyek számára. A rajtot követően egy hét fős elmenés alakult, melyből talán Silvia Valsecchi (BePink) neve lehetett ismerős. A Muur van Geraardsbergen meredekén több részre szakadt a szökés és a főmezőny is, majd az elől tekerők megfogását követően többen is akciózni kezdtek, mígnem a regnáló Európa-bajnok Marta Bastianelli (Team Virtu) támadása volt a legsikeresebb, akivel csak Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla), Annemiek Van Vleuten (Mitchelton-Scott), Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) és Marianne Vos (CCC-Liv) tudott menni.


Vos a lehető legrosszabbkor kapott defektet, míg Niewiadoma megrogyott, így hárman érkeztek sprintre, akik közül Marta Bastianelli (Team Virtu) diadalmaskodott Van Vlauten (Mitchelton-Scott) és Uttrup Ludwig (Bigla) előtt. A verseny egyetlen magyar résztvevője Király Mónika (Servetto-Piumate-Beltrami TSA) sajnos nem ért célba.


„Egy hihetetlenül kemény versenyen vagyunk túl – vélekedett a díjátadóra várva Bastianelli. – Nagyon boldog vagyok, a csapat nagyszerű munkát végzett, Bjarne Riis egészen kiválóan irányított minket a csapatautóból. Nem követtünk el hibákat. Nyertem már egy-két nagy versenyt, de ehhez fogható győzelmet talán még sohasem szereztem.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések