Országútis hírek külföldről: Adam Yates nyerte a Valenciai Körverseny királyszakaszát, eddig pozitív irányba mozdult el a Dimension Data csapata, Francisco Mancebo 42 évesen is megállíthatatlan

E-mail  Nyomtatás
2019. február 10.
  |   Szerző: m.norbi

Adam Yates nyerte a Valenciai Körverseny királyszakaszát, Marc Sarreau volt a leggyorsabb az Etoile de Bésseges harmadik etapján

 

Diavetítéshez kattints a képre


Villareal és az Alcala-Alcocebre csúcsa között egy 188 kilométeres etappal folytatódott a Valenciai Körverseny. A viadal leghegyesebb szakaszának befutója az Alcocebre kaptatója 4,2 kilométer hosszan, átlag 8,9%-os meredekségével került a mezőny útjába. A hegyi összetett éllovasa Diego Rubio (Burgos-BH) volt az első próbálkozó, neki mennie is kellett, ha meg akarta őrizni elsőségét a különversenyben. Hozzá Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) és João Rodrigues (W52-FC Porto) csatlakozott, miközben a főmezőnyt a Dimension Data sora vezette. Az elmenés legnagyobb előnye négy és fél percnél tetőzött. A mindent eldöntő hegy lábához közeledve Dillier egyedül ment tovább, de nem volt esélye a hazaérésre.


Az emelkedő legmeredekebb részén a sárga trikós Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) is megúszott, miközben Jesus Herrada (Cofidis), a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Mitchelton-Scott) és az Astana csapatának több tagja maradt az élen. A szakaszt végül Adam Yates (Mitchelton-Scott) nyerte Alejandro Valverde (Movistar) és Pello Bilbao (Astana) előtt. Összetettben a negyedik helyen célba érő Ion Izagirre (Astana) vette át a vezetést, előnye az utolsó szakasz előtt hét másodperc Valverde ellenében.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eközben Franciaországban egy újabb a sprintereknek kedvező szakasz következett az Etoile de Bésseges szakaszversenyén. A névadó Bésseges körül 158 kilométer várt a mezőnyre. A nap szökése sokáig kitartott, csak az utolsó kilométereken fogták meg őket, de az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, melyet Marc Sarreau (Groupama-FDJ) nyert meg Christophe Laporte (Cofidis) és Mikel Aristi (Euskadi-Murias) kettősét lesprintelve. Összetettben az utolsó egyenkénti időfutamot megelőzően továbbra is Laporte vezet.
 

Eddig pozitív irányba mozdult el a Dimension Data csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elmúlt évek nyeretlenségéből elmozdulva több jelentős változást is eszközölt keretében a dél-afrikai Dimension Data csapata. Rolf Aldag, mint a versenyzők teljesítményéért felelős koordinátor irányításával minden eddiginél kevesebb afrikai versenyzővel vágtak neki a 2019-es idénynek, ellenben az átigazolási időszakban olyan kerékpárosokat szerződtettek, mint Roman Kreuziger, Giacomo Nizzolo vagy éppen Michael Valgren, miközben a keret magját továbbra is Mark Cavendish, Louis Meintjes és Edvald Boasson Hagen alkotják.


„Elsődlegesen az a célunk, hogy sokkal stabilabbá váljunk, mint az elmúlt években, nem szeretnénk, ha megismétlődnének azok az esetek, hogy bizonyos versenyeken olyan teljesítménnyel rukkoljunk ki, mintha igazából ott se lennénk – nyilatkozta Aldag. – A tavalyi idényben Edvald mellett talán csak Ben King tudott eredményeket felvonultatni, de egyedül csak Boasson Hagen volt az, akire a szezon folyamán folyamatosan építeni tudtunk. Szeretnénk, ha legalább hat stabil versenyzőnk lenne a 2019-es évadban. Kreuziger, Nizzolo és Valgren érkezése éppen ezt a célt szolgálja. Eleddig remekül kezdtünk, bizakodóak vagyunk a 2019-es idény kapcsán.”


Lassan követhetetlenné válnak a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség 2020-tól bevezetendő reformjai

 

Diavetítéshez kattints a képre


A legfrissebb információk szerint a 2023-as szezon kezdetéig elhalasztják a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség azon reformtörekvéseit, miszerint kieséses/feljutásos rendszerré alakítanák a WorldTour osztályt. Sőt, a legfrissebbek szerint most már nem is csökkentenék tizenhat fősre a létszámot, hanem húszra emelnék az itt helyet foglaló csapatok számát. Persze ez számtalan újabb kérdést hoz felszínre, s valljuk be nagy valószínűséggel az ASO elképzelései is fontos szerepet játszanak a döntésekben.


Francisco Mancebo negyvenkét évesen is elnyűhetetlen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A világjáró Francisco Mancebo honfitársához Oscar Sevilla-hoz valamint Davide Rebellinhez hasonlóan nem nagyon akar visszavonulni, a 2019-es idényre a japán Matrix-Powertag csapatához írt alá. A 2.2-es Fülöp-szigeteki Körön olyannyira jól kezdett, hogy közel négy perces előnnyel hazaérve nyerte az első etapot, mellyel olyan összetettbeli előnyre tett szert, amit nehéz lesz riválisainak ledolgozni. Mancebo 1998-ban a Banesto színeiben lett profi, 2000-ben megnyerte a fehér trikót a Touron, majd az Operation Puerto több társához hasonlóan őt is elsodorta. Azóta szinte minden szezont más csapat színeiben kezd, de a kisebb versenyeken továbbra is eredményes, ezzel bizonyítván, hogy tényleg hatalmas tehetség volt.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések