Országútis hírek külföldről: a Tour de Hongrie hegyi királya a World Tourban folytatja, a nagy forróság nyomja rá a bélyegét az ausztrál bajnokságra, új antidopping program a Sunweb csapatánál

E-mail  Nyomtatás
2018. január 05. péntek
  |   Szerző: velo.hu

A 2017-es Tour de Hongrie hegyi királya a World Tourban folytatja

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2017-es Magyar Körverseny hegyi összetettjének győztese Amanuel Ghebreigzabhier a Dimension Data World Tour csapatában folytatja pályafutását. Az eritreai kerekes karrierje remek ütemben ível felfelé. Első komolyabb sikerét 2014-ben aratta, amikor megnyerte hazája utánpótlás bajnokságait. Egy évvel később már hegyi trikós lett a Ruandai Körversenyen, majd idővel jöttek a komolyabb megmérettetéseken elért Top 10-es eredmények is. A dél-afrikai World Tour csapat utánpótlássorában edződve 2017-ben az előkelő második helyen zárta a Coppa della Pace és a Giro del Medio Brenta egynaposait, hatodik lett a Tour de Hongrie-n, miközben megnyerte a hegyi összetettet, majd bombaerős mezőnyben zárt kilencedikként az Arctic Race of Norway szakaszversenyén. Innen már egyenes út vezetett a legjobbak közzé.


„Nagyon izgatottak vagyunk Amanuel jövőjét illetően, aki a kontinentális vonalban már bizonyított – szól a csapat sajtóközleménye. – A tehetségektől hemzsegő Eritrea következő nagy felfedezettjét köszönthetjük a személyében csapatunknál.”
 

A nagy forróság miatt számos változás történt az ausztrál nemzeti bajnokság programjában

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hatalmas forróság miatt az Extrém Időjárási Protokollhoz kellett nyúlnia az ausztrál nemzeti bajnokság szervezőinek. A folyamatosan negyven fok körüli hőmérséklet miatt az érintettek törölték az amatőr Gran Fondo bajnokságot, a szombati programok útvonalát pedig lerövidítették. Az U19-es korosztály mezőnyversenyeinek rajtját előrehozták reggel fél hétre, így az U23-as fiúk versenyének is legkésőbb fél tizenkettőkor vége lesz. Az Elit hölgyek és férfiak versenyére már jóval szelesebb időt jósolnak, így a zárónap koreográfiáján egyelőre nem változtattak.


„Nagy csalódás számunkra, hogy változtatnunk kellett a programon, sőt a hatalmas érdeklődéssel szervezett amatőr eseményünket még törölnünk is kellett – mondta Nick Green versenyigazgató. – Reméljük, hogy mindenki megérti a történteket, a szélsőséges forróság miatt nem kockáztathatjuk egyetlen versenyző egészségi állapotát sem. Természetesen továbbra is figyelemmel követjük az időjárás előrejelzéseket, és amennyiben szükséges úgy újabb változásokat léptetünk életbe.”


Közben lezajlottak a junior és U23-as fiúk időfutamai, előbbi Luke Plapp, míg utóbbi Callum Scotson (Mitchelton-BikeExchange) sikerével zárult.


Új belső antidopping programot jelentett be a Sunweb csapata

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hivatalos németországi prezentáción került bejelentésre, hogy a Sunweb csapata egy új belső antidopping programot indít. A vizsgálatokat a holland nemzeti doppingellenes ügynökség végzi majd.


„A csapatnál már meglévő CADF program mellett a holland Nemzeti Doppingellenes Ügynökség koordinálja a csapat új belső ellenőrzéseit – hangzott el a prezentáción. – Az új vizsgálat véletlenszerű vizelet és vérvizsgálatot jelent, melynek eredményeit ugyanolyan komolyan kell venni, mint a WADA eredményeket. Amennyiben probléma merül fel, azt azonnal jelezzük az illetékesek felé, így egy esetleges nem fellelhetőség is ugyanolyan elbírálás alá esik majd, mint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél. A vizsgálatok, mind a férfi, mind a női és az utánpótlás csapat tagjaira kiterjednek. A program teljesen független a csapattól. A vezetők sem fognak tudni arról, hogy mikor és hol tesztelik majd a versenyzőinket.”


Kissé megkésve, de Greg LeMond is megszólalt Chris Froome ügyében

 

Diavetítéshez kattints a képre


Amikor már éppen kezdett leülepedni Chris Froome szalbutamol ügye, akkor a háromszoros Tour de France győztes Greg LeMond vette magához a kezdeményezést és szólalt meg a témában.


„Hatalmas tévedés, hogy a szalbutamol nem teljesítményjavító szer – így LeMond egy a minap adott interjúban. – Ez a megállapítás csak akkor igaz, ha a megengedett mennyiségnél kevesebb kerül a szervezetbe. Szájon át vagy injekció útján adagolva ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik más anabolikus szteroid. Chris Froome felelőséggel tartozott azért, hogy mi kerül a szervezetébe, ennek a be nem tartásával pedig aláásta a sportágat. A legrettenetesebb kifogás, amit valaha hallottam, hogy időt kérnek ahhoz, hogy megmagyarázzák az esetet. Megbukott, így el kell tiltani. Ráadásul már a csapat is elismerte a dolgokat.”


Fotók: bettiniphoto, Tour de Hongrie, Bellus Áron
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések