Országútis hírek külföldről: a Sky csapatmunkája győzelmet ért Kwiatkowskinak, Zubeldia elköszönt, Sagan győzelemmel tért vissza, Coryn Rivera nyerte a női World Tour soron következő versenyét

E-mail  Nyomtatás
2017. július 30.
  |   Szerző: velo.hu

A Sky remek csapatmunkája győzelmet ért Kwiatkowskinak

 

Diavetítéshez kattints a képre


Pontosan 231 kilométer várt a kerekesekre a Clasica Ciclista San Sebastian egynaposán, melynek végkimenetele ezúttal is a Jaizkibel és az Arkale emelkedőin dőlt el. A nap szökését Loïc Chetout (Cofidis), Matthias Le Turnier (Cofidis), Sven Erik Bystrom (Katusha-Alpecin), Jon Insausti (Bahran-Merida), Mickaël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar) és Christophe Pfingsten (Bora-Hansgrohe) alkották. Az elmenés legnagyobb előnye öt percnél tetőzött. Mintegy hetven kilométerrel a vége előtt Erviti egyedül próbált meg továbbmenni ettől a sortól. A körpályára beérve szinte azonnal utolérték, ezt kihasználva Gianni Moscon (Sky) igyekezett lerázni magáról az időközben rendesen megfogyatkozó főmezőnyt.


Végül az utolsó emelkedő döntött, Moscont megfogták, majd Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Michal Kwiatkowski (Sky), Mikel Landa (Sky), Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Tony Gallopin (Lotto-Soudal) ötöse szakadt el, akik között sprint döntött. A Sky sora remekül kihasználta azt, hogy ketten voltak elől, Landa indított elsőként, a versenyt azonban Michal Kwiatkowski (Sky) nyerte Tony Gallopin (Lotto-Soudal) és Bauke Mollema (Trek-Segafredo) előtt.


„Tökéletes nap volt ez a csapatunk számára – nyilatkozta a díjátadóra várva Kwiatkowski. – A rajttól kezdve irányítottuk a történéseket, végig kontroll alatt tartva a szökevényeket. Hittünk abban, hogy megnyerhetjük ezt a versenyt. Fantasztikus baszk versenyzőink vannak, Nieve és Landa mindent megtett azért, hogy a miénk lehessen a siker. Landa nyitotta meg a végén a sprintet, ebből tudtam újítani és megnyerni ezt a rangos viadalt.”
 

Haimar Zubeldia elköszönt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Hazai pályán köszönt el a mezőnytől és a szurkolóktól a baszk kerékpársport egyik nagy legendája Haimar Zubeldia. A negyven éves kerekes, aki idén már a huszadik idényét taposta a karavánban végül a huszonkilencedik helyen zárta a San Sebastian-i World Tour viadalt, sokat segítve Bauke Mollemának abban, hogy a holland kiválóság végül a győzelemért harcolhasson. Zubeldia 1998-ban az Euskaltel-Euskadi színeiben lett profi, ahol több mint tíz évet húzott le. Később megfordult az Astana, majd pedig a Trek jogelődjeinél. Pályafutása során megnyerte az Euskal Bizikleta és a Tour de l’Ain szakaszversenyeit, mindamellett, hogy ötször végzett a Tour de France összetettjében az első tíz között.


„Egy álmom vált azzal valóra, hogy ezen a versenyen tehettem pontot a pályafutásom végére – mondta Zubeldia, akit külön is díjaztak a San Sebastian-i egynapos végén. – Nagyon élveztem a napot, és azt a közeget, ami körülvett. Ez a környék az otthonom, a szurkolók végig skandálták a nevem, ami leírhatatlan érzéseket kölcsönöz. Időre van még szükségem, hogy ténylegesen is felfogjam, hogy lezárult az életem egy hosszú szakasza.”


Peter Sagan nyerte a Lengyel Körverseny első szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Krakkó környékén egy mindössze 130 kilométeres szakasszal vette kezdetét a hetvennegyedik Lengyel Körverseny. A penzum elsődlegesen a sprintereknek kedvezett, így mezőnyhajrára volt kilátás. A rajtot követően Maciej Paterski (CCC-Sprandi Polkowice), Pawel Bernas (Lengyelország), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) és Charles Planet (Novo Nordisk) négyese keveredett szökésbe, de az utolsó tizenöt kilométerre már együtt fordult a karaván. A hajrát a Sunweb sora próbálta felvezetni, miközben Kristian Sbaragli (Dimension Data) bukott hatalmasat megszakítva ezzel a sort. A sprintet végül a regnáló világbajnok, a Tour de France-ról hazaküldött Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) nyerte Caleb Ewan (Orica-Scott) és Danny Van Poppel (Sky) előtt.


„A végén szerencsém volt – így Sagan a célba érkezést követően. – Fantasztikus érzés három hét szünetet követően úgy visszatérni, hogy rögtön megnyerem az első szakaszt. Persze kedvezett nekem, hogy mindössze 130 kilométer volt a penzum, így ezt a jelenlegi formámban is kibírtam. Nagyon szeretek itt versenyezni, a szlovák és a lengyel szurkolóktól hatalmas támogatást kapok, ami rendre plusz erőt ad.”


Yonathan Monsalve sikere Kínában, Coryn Rivera volt a legjobb a RideLondon klasszikusán

 

Diavetítéshez kattints a képre


A megszokottaktól eltérően jóval kevesebb nagy név vett részt a kiemelt kategóriás Qinghai Lake Körversenyen Kínában. A közel sem rövid, tizenhárom szakaszos viadalt végül a venezuelai Yonathan Monsalve (Qinghai Tianyoude) nyerte a kolumbiai Mauricio Ortega (RTS-Monton) és a német Björn Thurau (Kuwait-Cartucho.es) előtt.


A női World Tour-sorozat a Prudential RideLondon Classique egynaposával folytatódott, ahol hatvanhat kilométer várt a hölgyekre, végig szakadó esőben London belvárosában. A győzelem sorsáról mezőnyhajrá döntött, amit az amerikai Coryn Rivera (Team Sunweb) nyert meg Lotta Lepistö (Cervelo-Bigla) és Lisa Brennauer (Canyon-SRAM) előtt.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések