Országútis hírek külföldről: a 104. Liege-Bastogne-Liege nyomában, Gilbert szerint Alaphilippe és Valverde csatája várható az utolsó tavaszi klasszikuson, Manuele Boaro nyerte a Horvát Kör ötödik szakaszát

E-mail  Nyomtatás
2018. április 22.
  |   Szerző: m.norbi

A 104. Liege-Bastogne-Liege nyomába

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Liege-Bastogne-Liege, másnevén a La Doyenne azaz a „legöregebb” története 1892-ben vette kezdetét, akkor ugyanis a L’Express napilap hívta életre a francia versenyek mintájára. Az első néhány évben még amatőr viadalként funkcionált, ennek köszönhetően a belga Léon Houa uralta azt.


Kezdetben rengetegszer változott a rajt és a cél helyszíne és a folyamatos csalások miatt egészen az 1930-as évekig inkább csak a botrányok jellemezték a versenyt. Vonatozás, kerékpárlopás, tiltott kerékpárcsere és sorompó alatt átbújás története is színezte az eseményt.


A legtöbb győzelmet Eddy Merckx (1969, 1971, 1972, 1973, 1975) aratta, de nyert itt többek között Rik Van Looy (1961), Roger De Vlaeminck (1970), Bernard Hinault (1977, 1980), Sean Kelly (1984, 1989), Moreno Argentin (1985, 1986, 1987, 1991) és Paolo Bettini (2000, 2002) is.


Az egyik legemlékezetesebb versenyre 1980-ban került sor, amikor a kerekesek fagyos hidegben iszonyú szélben tették meg a távot. Végül Bernard Hinault nyert, akinek mintegy három hetébe telt az, hogy egy-két úját újra mozgatni tudja.


2014-ben a viadal 100. évfordulója alkalmából a szervezők számos kisebb változtatást is eszközöltek az útvonalban. Az idei táv 258 és fél kilométer. Általában a Liege-Bastogne-Liege izgalmai akkor kezdődnek, amikor a mezőny eléri a Côte de la Redoute kaptatóját. Ez az az emelkedő, amelyen, ha győztes személyét még nem is, de azt, hogy ki az, aki nem bírja a tempót, azt mindenféleképpen látni fogjuk. Az esélyesek azonban nem fogják pazarolni az erejüket, számukra a legjobb támadási helynek a Côte de La Roche-aux-Faucons illetőleg a Côte de Saint-Nicholas kettőse tűnik.


Ami az esélyeket illeti a szakértők egyetértenek abban, hogy Alejandro Valverde (Movistar) és Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) kettőse között dőlhet el a verseny végkimenetele, bár Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) és Michael Valgren (Astana) is elég meggyőzően szerepelt az elmúlt hetekben.
 

Philippe Gilbert: a Liege-t nem lehet negyvenféleképpen megnyerni

 

Diavetítéshez kattints a képre


2018-ban is a Liege-Bastogne-Liege klasszikusa zárja a tavaszi egynaposok sorát. Természetesen Philippe Gilbert erről a viadalról sem hiányozhat. A versenyt megelőzően a Quick-Step Floors kerékpárosa nyilatkozott a várható esélyekről és arról, hogy ő személy szerint csapattársa Julian Alaphilippe győzelmében bízik.


„Az ardenneki klasszikusok nagyban különböznek a flamand egynaposoktól – mondta Gilbert. – A flamand viadalok nehezebbek, az Ardennekben, ha okos vagy, akkor leginkább csak a kereket kell tenned. A legfőbb cél, hogy ne veszítsük el Alejandro Valverde kerekét, aki ezeknek a viadaloknak az egyik legjobbja. A La Fleche Wallone klasszikusán Julian sikeresen megtámadta őt, ezzel megnyerve a versenyt és egyben azt is elérte, hogy a Liege során is mint az egyik legnagyobb esélyes tekintsenek rá. Nem érzem már magam csúcsformában, de a rám szabott munkát száz százalékosan elvégzem. A Liege mindig a legnyitottabb egynaposa az évnek, számos esélyessel a listán. Ezt a versenyt nem lehet negyvenféleképpen megnyerni. Nincs rajtunk nyomás, de azért szeretnénk, ha Julian győzhetne.”


Újabb Bahrain-Merida siker a Horvát Körön, a Tour de Hongrie korábbi győztese nyerte a Vuelta a Castilla y Leon második etapját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy újabb hegyi befutós etappal folytatódott a kiemelt kategóriás Horvát Körverseny. Rabac és Poklon között 156 és fél kilométer várt a kerekesekre. A penzum négy kategorizált emelkedőt tartogatott. A szervezők hivatalosan ezt a szakaszt kiáltották ki királyetapként, bár sokak szerint a legnehezebb nap a második volt a Jure huszonkilenc kilométeres emelkedőjével. Az ötödik szakasz utolsó hegye rendesen szétrázta a mezőnyt a kerekesek egyesével értek célba, a győzelmet az olasz Manuele Boaro (Bahrain-Merida) szerezte meg a lengyel Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice) és az olasz Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF) előtt. Az utolsó szakaszt megelőzően összetettben továbbra is a fehérorosz Kanstantin Siutsou (Bahrain-Merida) áll az élen, előnye nyolc másodperc a holland Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) ellenében.


Közben a 2.1-es Vuelta a Castilla y Leon második etapján a 2016-os Tour de Hongrie győztese az észt Mihkel Raim (Israel cycling Academy) bizonyult a leggyorsabbnak, aki mezőnyhajrában utasította maga mögé Jon Aberasturi (Euskadi-Murias) és Enrique Sanz (Euskadi-Murias) kettősét. Összetettben továbbra is az első etap győztese Carlos Barbero (Movistar) vezet.


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések