Országos Bajnokság 2015 mezőnyverseny: Beszámoló + Teljes eredménylista

E-mail  Nyomtatás
2015. június 27. szombat
  |   Szerző: VELO.hu

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az időfutam bajnoksághoz hasonlóan Debrecen közelében rendezték a mezőnyversenyeket is, a női elit kategóriában  Szurominé Pulsfort Diána (Szerpentin KE) mesterhármast ért el, azaz zsinórban harmadik bajnoki trikóját nyerte. A férfi elitben  Molnár Istvánra (Mugenrace) került a trikolór mez, bár a célba érkezés után kisebb vita alakult ki a sportolók között. A második helyezett Kusztor Péter (Almplatz BMC), a harmadik Pályi Csaba (DKSI) lett. U23-ban is Mugenrace siker lett, Varga Pétér révén. 

 

 

 A férfiakra 150 kilométer várt, jó minőségű aszfalton, egy sík, 30 kilométeres körben, Debrecentől nyugatra. Az első két körben a kósza akciókat a Mugenrace csapata próbálta kontrollálni, majd egyre gyorsabbra váltott a tempó, Kusztor Péter (BMC-Amplatz), Dér Zsolt (Utensilnord) is több támadást indított. Végül az utolsó előtti körben Kusztornak, Molnár Istvánnak (Mugenrace) és Holló Botondnak (Utensilnord) sikerült megszökni. Az utolsó kör első, oldalhátszeles egyenese végén 100-200 méter híján majdnem felért a mezőny, de nem volt egyetértés, újra távolodni kezdtek a szökevények.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A célvonalon végül Molnár haladt át először Kusztort lesprintelve (a harmadik a debreceni Pályi Csaba lett a mezőnyből), de miután félreállva kifújták magukat, egy bajnokságon ritka közjátékra került sor. Kusztor ugyanis – ahogy az a kerékpársportban egy szökevénybolyban szokás – megkérdezte Molnárt, hogy jó-e neki a második hely és akkor összedolgoznak a célig. Molnár elismerte, hogy többször is mondta, hogy „jó”, ennek ellenére a végén mégis hajrázott a bajnoki címért.

 

A hölgyek között már sokkal tisztább volt a verseny, annak ellenére, hogy a 19 év alatti fiúkkal indultak együtt. Végül Pulsfort Diána, Király Mónika, Benkó Barbara lett a sorrend, a történéseket a győztes meséli el.

 

Pusfort Diána:

 

“36-an indultunk összesen az U19-es fiúkkal egy mezőnyben, a három körből az első viszonylag lazább volt, akadtak próbálkozások, de viszonylag hamar utolértük a szökevényeket. A tipográfiás fiúk nagyon erősek voltak, többször voltak szökésben, szépen fogták vissza a mezőnyt, aztán a második körben kezdett begyorsulni a tempó, még több szökés, meghatározta a mi versenyünket is, hogy a fiúkkal együtt mentünk. Tavaly csak a lányok a lányok ellen versenyeztek, itt most többnyire a fiúk irányították az eseményeket, mi meg csak figyeltük egymást a mezőnyben. Igazából hárman-négyen mozogtunk elöl, Benkó Barbi, Király Mónika és én, Kormos Veronikának sajnos végül technikai problémái adódtak. A végén kellett aztán figyelni a harmadik körben, hogy a sprintre ne kifáradva érkezzünk és a végén sikerüljön a leggyorsabbnak lenni a lányok közül. Az utolsó 10 kilométeren Barbival és Mónival végig egymás mögött, mellett mentünk, a sprinten próbáltam gyors fiú mögé tenni a kereket és a célvonalon végül én haladtam át először a lányok közül.”

 

A teljes eredménylistát még várjuk a szervezőktől. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

« 1 | 2 »
2015.07.03. 10:10
pozitív visszajelzés földlakónak:

A rendezés nem volt rossz, az 1 hónapos felkészülési idő tükrében.

Bevállalni ide tényleg nem érdemes még1x az OB-t, mert vicces, hogy Nagy Attila is simán körbejött velünk 63 évesen!!! Nagy gratula neki, mi meg gondolkozhatunk, hogy mit tudunk: Utensilnord/Lovassy/Kusztor/Molnár stb.

Ettől függetlenül jó tendencia, hogy nem 20-30 majdnem profi indult, hanem 55-60 magyar szinten erős amatőr. Végre kijöhet több tehetséges versenyző. (a lányoknál kis túlzással

Jó körpályát akár lehet találni az országban, csak ne egy helyi klubbot nyomjon a felelősség.

A balhéra kommentelőknek meg annyit, hogy jobb lenne, ha nem egymásnak feszülnének, hanem összefognának, hogy kialakuljon valódi versenyzői közeg, ami összetart, és fel sem merülhet hasonló eset. Talán mindkét fél hibázott, mert nem volt helyénvaló sem a kérdés, sem a válasz... Ha emiatt most mindenki fújjol erre-arra, az nem visz előre!
2015.07.02. 14:27
Pozitív kommenteket köszi.
Hosszútáv - hát igen, ezen lehet vitatkozni.

Nem mi könyököltünk, hogy hadd legyen Debrecenben az OB. De biztosításügyileg elég jó feltételeket tudtunk teremteni. És a nevezési díjak sem szálltak el, mint egyes "maszek" versenyeken.

A jövő NINCS lezsírozva. Legyen a hosszútávú OB hegyes-dombos pályán! A rendezésben nem volt mutyi. A helyszín már 2x szerepelt, lásd Balla Viktor E.v. és Hajdú Kupa. A kiírást nem volt nehéz az OB követelményei szerint átírni.
Tudom, mert én írtam át.

Javaslatokat a szövetség felé tényleg érdemes küldeni!
Lányát, barátnőjét meg mindenki irassa be kerékpározni a legközelebbi egyesületbe...

2015.07.02. 09:16
"szélesvásznúmate"!
Te savazol itt egyedül.
Nagyon válaszra se kellene méltatni a süketelésed, de sározni akarsz olyan versenyzőket akiket tényleg megrendelésre ellenőriztek a Gemencen, akik gyakorlatilag egy amatőr csapatból voltak + 2 magyar "amatőr" munka mellett bringázgató. +1 magyar a külföldi csapatból, és senki a külföldiektől, mikor a mezőny 2/3-a külföldi volt, és 2 sorral a Mugen. De árnyékra vetődtek, nyilván negatív lett, nem beszélve arról, hogy full szabálytalan volt a mintavétel és a körülményei. Ez a magyar MACS egy vicc, de remélem az OB utáni vizsgálat eredményeit is ekkora lelkesedéssel várod.

2015.07.02. 07:08
racer, ez nyílt titok, hogy a kiemelt státusz megtartása érdekében nem lehet pozitív eset akkor sem, ha van...de biztos találni lehetne valami megoldást találni, ennek így az az üzenete, hogy kokszoljatok nyugodtan, úgysem lesz para.bár ennek az obhoz nincs sok köze, azért elég ocsmány, hogy pont az a versenyző trógerezi nyilvános Molnárt, akinek fél órát kellett könyörögni, hogy adjon már mintát, úgyis "negatív" lesz

2015.07.01. 21:55
masterman, vicces: természetesen csak a versenyhelyzetre értem az arroganciát, aminek oka a magas pulzus, beszűkült gondolkodás lehet.
Az életben, egy kiadós cooldown után valójában minden bringás fair sportember :)

2015.07.01. 14:31
Kecsoimate, az egy vicces történet, még ha találnának is valamit, nem lehetne belőle ügy,

2015.07.01. 13:39
Hamár így belemelegedtünk a savazásba: a gemenc kupás, az érintettek szerint "köcsögpolony" és/vagy "köcsögstubán" által leküldött vámpírok találtak valamit?vagy ment a kukába..ahogy hallottam volt akit fél óráig kellett győzködni hogy ugyan már, csak vizelet lesz..

2015.07.01. 10:10
köcsög:
Egyetértek veled abban, hogy "Kusztor tudhatta, hogy Molnár jobb sprintben", de ha a kérdésekre Molnár „nem”-mel felel, akkor pont ezért biztos vagyok benne, hogy Kusztor megpróbálja máshogy alakítani a versenyt a győzelme érdekében (ettől taktikai verseny is a kerékpárverseny), és ebben igen, akár az is benne van, hogy néhány próbálkozás után Kusztor belátja, aznap nem tud nyerni. Na, ezeket a próbálkozásokat nem ismerhettük meg szombaton, pedig izgalmas lett volna.

Egyetértek veled abban is, hogy Kusztort a „mezőnyhajrán is körberajzolták volna” (valószínűleg Molnárt is - voltak ott nála jobb sprinterek), de abban szerintem nincs igazad, hogy „így egyedüli esélye az egyezkedés volt, erőből nem nyerhetett volna”.
Nem vagyok annyira gyakorlott és erős versenyző, mint Kusztor, így fogalmam sincs mit csinált volna Kusztor egy „nem” esetén. Most majd ne gyere léci azzal a szöveggel, hogy „úgysem tudott volna akkor már mit csinálni”, mert ez meg nem igaz.

Honnan veszed, hogy Kusztor „idegölően arrogáns”, meg „nagy sztár”??? :)
„Én azt válaszoltam volna, hogy hát persze hogy jó és közben arra gondoltam volna "na a nénikédnek ajánlgassál itt hülyegyerek majd jól leszivatlak a végén".”
Idézett mondatod alapján szerintem inkább te vagy arrogáns, amivel egyébként nincs gond, csak aki Kusztort ismeri, az tudja, hogy Kusztor se nem arrogáns, se nem nagy sztár…


2015.07.01. 05:14
kocsog, te tényleg ekkora dilettáns vagy!?

2015.06.30. 22:00
Elég nagy az arcod köcsög gyerek...

2015.06.30. 20:39
masterman: Kusztor tudhatta hogy Molnár jobb sprintben, ezért ajánlgatta a 2.helyet. Én azt válaszoltam volna, hogy hát persze hogy jó és közben arra gondoltam volna "na a nénikédnek ajánlgassál itt hülyegyerek majd jól leszivatlak a végén".
Ez az én véleményem.
Kusztor tudhatta hogy mezőnyhajrán is körberajzolták volna, így egyedüli esélye az egyezkedés volt, erőből nem nyerhetett volna.
De nem is nyert és ilyenkor illik gratulálni a győztesnek.
A versenyzők nyilatkozatai alapján Kusztor még többször is kérdezgette a bajnokot hogy jó-e tényleg neki a második hely, tehát ő sem volt biztos ebben a nagy egyezségben.
Megértem Molnárt hogy idegesíthette ez az idegölő arrogancia és a végén porba sprintelte a nagy sztárt

2015.06.30. 13:46
köcsög:
Tudtommal Kusztor nem sztár és nem osztott le semmilyen lapokat, hanem KÉRDEZETT, többször is.
Molnár egyszerű válasza lehetett volna például ez is (180-as pulzusnál, többször is):
„Péter, NEM jó a 2. hely, én is győzni akarok.”
Valamiért azonban nem ezt válaszolta…

Hogy Molnár miért nem ezt válaszolta, azt csak ő tudja, pedig nagyon egyszerű válasz lett volna ez.
Nekem az is eszembe jutott, hogy talán azért nem ezt válaszolta, mert tudta, hogy Kusztor (érdemei, képességei, tudása alapján) külföldi csapatban szinte csak külföldön a hazainál lényegesen magasabb szinten versenyzik, így valószínűleg lényegesen magasabb teljesítményre képes, mint az itthon versenyzők (közöttük Molnár), azaz – noha nem sztár, de - Kusztor volt ott a verseny esélyese SZERINTE IS abban a leosztásban. (Kész vagyok elismerni, hogy Molnár, sőt, a hazai versenyzők is lényegesen nagyobb teljesítményre lennének képesek, ha azon feltételek között dolgozhatnának, mint Kusztor.)

Molnár talán azt gondolta, hogy nagyobbak a győzelmi esélyei akkor, ha hazugságban tartva Kusztort, az békén hagyja őt a táv további részében, és majd csak a verseny legvégén fedi fel valós szándékát, amikor Kusztor már nem tudja ellene kihasználni – a sprintgyorsaságot leszámítva - kiválóbb képességeit. (Számomra sem kérdés, hogy hazai szinten Molnár kiváló versenyző.)

Hogy Kusztor hol végzett „volna” egyedüli akcióban nem tudom, de azt sem tudom, hogy nem csinált volna-e elmenést egy másik versenyzővel és nem nyert volna-e.
Ennek a kérdésednek nem volt értelme.

Egyik nemzetközi versenyen sem osztanak LE helyeket egymásnak más csapatok versenyzői, hanem megállapodnak (ha érdekeik alapján tudnak), azaz ELosztják a lehetőségeket.


2015.06.30. 13:13
földlakó:

Kedves Péter!
Köszönöm reakciódat!

Önmagában semmi bajom a sík tereppel, természetesen lehet teljesen sík a pálya egy hosszútávú OB-n is, de akkor legyen a táv pl. 229km, azaz legyenek a nyeregben a versenyzők legalább 5 órát.
Ez a 150km síkon még az amatőröknek sem hosszú… (Lásd pl. a balatoni versenyeket.)

A fiúk versenye nagy mértékben befolyásolta a nők versenyét. Nem mondom, hogy nem ugyanez lett volna az eredmény (ezt már soha nem tudjuk meg), hanem azt, hogy maga a verseny teljesen másként zajlott le így, mintha a nők külön mentek volna. Tudom én, hogy itthon (sajnos) sűrűn előfordul ez a módszer, de ez OB volt. (Az én szememben ez egyfajta lealázása a női versenyzőknek…)
Két idézet a győztestől:
„Tavaly csak a lányok a lányok ellen versenyeztek, itt most többnyire a fiúk irányították az eseményeket, mi meg csak figyeltük egymást a mezőnyben.”
„…a sprinten próbáltam gyors fiú mögé tenni a kereket”
Aki versenyzett már életében, annak nem kell ezt tovább magyarázni, ez nyilvánvaló.
Ez egyértelmű és nagy hiba volt, legyen tanulság a jövőre nézve (bárkinek).

Mindkét jelzést építő jelleggel szántam, további jó munkát Nektek.


2015.06.30. 09:18
sík terep, 150km, 3 és félórás hosszútávú bajnokság... :-) vicc. csoda, hogy a béka segge alatt van a magyar kerékpár sport? csoda, hogy negyed és fél órákat kapnak a győztesektől külföldön? már aki végig tud menni egyáltalán és nem dobja be a törölközöt?

2015.06.29. 21:27
Hajrá Magyarország hajrá Orbán (s társai Ráhel s Bogdán s valahányan e naptárban) .Nagy hírem van leszel második.....RÖHELY!!!!!!!

2015.06.29. 20:58
Nem ismerem sem az első, sem a 2. helyezettet, de nekem ne mondja senki hogy egy 50 kilós versenyző -mindegy mekkora sztár- bármilyen elmenésben leoszthatja a lapokat egy pingpongasztal simaságú pályán.K.Péter 180-as pulzusnál is pánikreakcióként kérdezhet olyat hogy jó a 2. hely? Hol végzett volna egyedüli akcióban? Lehet 25. lett volna.Továbbá soroljatok már fel egy-két olyan nemzetközi versenyt ahol bármelyik magyar versenyző a jelenlegi garnitúrából elmenésben poziciókat oszthat le. Ráadásul első-második helyeket.

2015.06.29. 20:34
Tisztelt Péter!
Ez az "utolsó pillanatban kapott felkérés" ott hibádzik, hogy szavaztak az érintettek, hogy Szekszárd vagy Debrecen! Meglepő módon már előkészített versenykiírás volt a DKSI részéről, amiről a szakágvezető sem tudott. De ezeket inkább hagyjuk is. Tény, lehetett volna Szekszárdon, de ezt az elnökünk nem támogatta.
A versenyközpont és környezete méltatlan volt egy OB-hez, de mondhatjuk, hogy méltó a magyar kerékpársporthoz. Érdekes, hogy a Tour de Debrecen-t meg tudja csinálni a szervező normális infrastruktúrával, debreceni versenyközponttal, befutóval a sportcsarnoknál, annak egységeit használva stb. Ez az árokban, szántóföldön parkolunk, öltözünk, angol vécét nem használunk nem volt vicces, csak röhejes.
Viszont remélem, az a mondat, hogy "Így talán jövőre az ideinél is sikeresebb OB valósulhat meg!" Nem azt jelenti, hogy már le van zsírozva, hogy innentől kezdve itt lesz az OB az idők végezetéig! Mert, ha nem korrekt, mutyimentes pályázaton dől el a helyszín és a rendező kiléte, akkor ott folytatódik ez is ahol a megszűnt MKSZSZ csapat abba hagyta, ők is vadprivatizálták az OB-kat.
Ettől függetlenül nyilván rengeteg munkát végeztetek, és mindent megtettetek, hogy egy jó OB, jó rendezés legyen.
Nem mellesleg gratulálok ahhoz a munkához ( főként Nagy2 Zolinak) amivel a DKSI felépítette ezt az utánpótlás nevelő és felnőtt versenysportot pár év alatt.

2015.06.29. 20:17
Földlakó, hiába vannak csak hatan, akkor is jár nekik, hogy maguk döntsék el a versenyt. Bízom benne, hogy jövőre minden kategória külön lesz indítva.

2015.06.29. 15:15
Abban egyetértünk, hogy a pálya adottságai korlátozottak, sajnos Debrecen környékén elég kevés a hegy... :P

Az OB körüli kritikákkal kapcsolatban, a részletekről korábban nem értesültek kedvéért csak annyit szeretnék leírni, hogy a rendezőség, a debreceni DKSI egyesülete az utolsó utáni pillanatban kapott felkérést, és vállalta el a nem kevés nyűggel járó szervezést.

A nők együtt versenyeznek a fiúkkal, sajnos. WU17-ben 7 induló, WU19-ben szintén 7, Felnőtt nőknél 6 induló volt.
Mi is szeretnénk ha többen lennének!!! :)

A DKSI részéről az építő jellegű kritikát szívesen fogadjuk, a csapat honlapján is megtalálható email címen. Úgy gondolom, hogy az MKSZ részéről, az országúti szakág vezetése is hasonlóképpen vélekedik. Így talán jövőre az ideinél is sikeresebb OB valósulhat meg!

Üdv mindenkinek, a pozitív visszajelzéseket pedig köszönjük!
Pataki Péter, DKSI

2015.06.29. 12:51
Valamikor a talán a 70-es , 80-as években volt egy világbajnok ( bocsánat de nem emlékszem a nevére) aki a csapatutasítást megszegve lehajrázta a társát és világbajnok lett.Igaz ugyan , hogy bajnok lett , de hitelét vesztette és onnantól kezdve egyik profi csapatnak sem kellett.Elismerte Molnár azt mondta oké ez a kerékpárban íratlan szabály.Mondhatta volna hogy nem , de menjünk tovább , szerintem Kusztor is ment volna akkor is 50-50 % esélye van mindkettejüknek. Innentől kezdve jó ajánló levél ha külföldre akar szerződni.
Ui.: nagyon csinosak a képen a csajok

« 1 | 2 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések