Néhány éven belül Tour de France sztárok is rajthoz állhatnak a Magyar Körversenyen!

E-mail  Nyomtatás
2017. február 08. szerda
  |   Szerző: velo.hu

Január 18-án a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a 2017-es Tour de Hongrie útvonalát, ahol az elkövetkezendő évek kormányzati támogatásairól is szó esett.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny június 27-én Szombathelyen prológgal rajtol, majd a Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény útvonalon jut el július 2-án Budapestre, a végső befutóhoz.


A viadal sajtótájékoztatóján jelen volt Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is, aki arról beszélt, hogy a kormányzat az idei évtől öt esztendőn át támogatja a verseny szervezésének költségvetését, sőt, a média-megjelenés feltételeit is biztosítja.


„Szeretnénk megteremteni az ideális feltételeket az olyan kiváló versenyzőknek, mint Lovassy Krisztián vagy Szalontay Sándor” – jegyezte meg a politikus.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ennek kapcsán az 1842/2016. (XII. 23.) Kormány határozat - a Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros körverseny évenkénti megrendezése és hosszútávú fejlődésének biztosítása érdekében szükséges kormányzati intézkedésekről – kimondja, hogy a Kormány sportszakmai és Magyarország turisztikai értékbemutatásának szempontjából egyaránt fontosnak tartja az egyhetes Tour de Hongrie nemzeti országúti kerékpáros körverseny évenkénti megrendezését, továbbá támogatja, hogy a Tour de Hongrie három éven belül a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) minősítésében első kategóriás nemzeti körversennyé váljon és közvetítése bekerüljön az Eurosport televízió-csatorna műsorrendjébe.


A határozat első pontjának a) bekezdése rendelkezik a támogatás elosztásáról, melynek értelmében a 2017. évben 90 millió forint többletforrást biztosít, míg a b) bekezdés alapján a megrendezéshez 2018. évben 165 millió forint, a 2019. évben 190 millió forint, a 2020. évben 230 millió forint, a 2021. évben pedig 295 millió forint állhat a verseny rendelkezésére.


A kerékpársport világában megszokott, hogy egy-egy nagy körverseny lebonyolításából kiveszi a részét az állam is, elsősorban az esemény turisztikai értéke miatt. Természetesen egy komoly Lengyel Körverseny vagy Horváth Kör szintű viadal igencsak nagy költségvetéssel rendelkezik; előbbi esetében ez a szám átlépi az egymilliárd forintos összeget.


A fent említett határozat harmadik pontja alapján rendelkeztek a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bevonásával a 2017–2021. évi Tour de Hongrie körversenyek nemzeti és nemzetközi kommunikációs, valamint promóciós feladatainak ellátásához szükséges erőforrás biztosításáról is.


Megkerestük a Tour de Hongrie főszervezőjét Eisenkrammer Károlyt, akit az elkövetkezendő évek célkitűzéseiről és az esetlegesen hazánkba érkező kerékpáros sztárokról faggattunk.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„A Vuelta Sportiroda a Magyar Kerékpáros Szövetséggel kötött hosszútávú szerződés értelmében szervezi a legnagyobb haza kerékpárversenyt – mondta a Vuelta Sportiroda vezetője. - A 2001 és 2005 közötti évek, valamint a 2015-ös újraindítás komoly pénzügyi befektetés volt a cég számára. Mindig is hittünk abban, hogy a "jó elnyeri jutalmát", vagyis, hogy a pénzügyi veszteségek ellenére elért kimagasló sportszakmai sikerre felfigyelnek a támogatók és a szponzorok. Ez történik most, de senki ne gondolja, hogy a kormánydöntést követően hátra lehet dőlni. Egyrészt azért nem, mert az állami támogatás igen szigorú feltételekhez van kötve, másrészt pedig meg kell felelnünk a nemzetközi színvonalnak. Már nem a hazai versenyeknél kell jobbat szerveznünk, hanem a horvát, a szlovén vagy pár év múlva az Osztrák Körverseny színvonala lesz a cél. Ez nem lehetetlen célkitűzés, és remélem, hogy mindeközben a magyar kerékpársport is elindul egy minőségi fejlődési úton, hiszen én is magyar sikereknek szurkolok.”


„Mikor láthatunk először igazán nagy sztárokat a Tour de Hongrie mezőnyében?
– kérdezett vissza a verseny főszervezője. - Ez egyáltalán nincs olyan távol, mint sokan gondolnák. Már 2017-ben lesz a mezőnyben Giro d'Italiát több éven keresztül teljesítő csapat. De 2018-től, amikortól UCI 1. kategóriás lesz a verseny, már WordTour csapatokat is hívhatunk. Még ha így előre nem is borítékolható egy Cavendish - Greipel sprint a budapesti befutón, de a cél mindenképpen az, hogy igazi világsztárokkal találkozzanak a szurkolók a Tour de Hongrie-n."


A 2017-es viadalon a tervek szerint a hat versenynap alatt 750 kilométer teljesítése vár a résztvevőkre. A részletes útvonalat és a meghívott csapatok végleges listáját egy következő sajtótájékoztatón mutatják majd be a szervezők.


Banner és első kép: Vanik Zoltán/Bringasport

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.02.15. 12:10
"Néhány éven belül Tour de France sztárok is rajthoz állhatnak a Magyar Körversenyen!"

Szerintem eddig is rajthoz állhattak volna, ha akartak volna, meg eztán is rajthoz állhatnak, tehát igaz a cím...

2017.02.12. 07:13
Ezt a a vetítést beilleszteném a "merjünk nagyok lenni " eszmerendszerbe.
Olyan mintha Benedek Elek gyűjtése lenne...

2017.02.10. 13:10
Afelé tartók vannak. Elindult valami, növekszik az utánpótlás és vannak ügyes, tehetséges fiúk és lányok.

2017.02.09. 23:23
Kedves ave@timeslip.hu: itt arra gondoltam, hogy (Bodrogi Laci kivételével nem volt) nincs jelen pillanatban olyan magyar név / nevek, akik most 22-30 évesek, karrierjük elején / közepén állnak, és pro csapatban tekernének, vagy afelé tartanának.

Csak a Közép-Kelet európai régióból írom a legnagyobbakat..:
Észtország: Tanel Kangert, Mihkel Räim.....(nekik volt egy Jaan Kirsipuu-juk is...)
Lettország: Gatis Smukulis, Toms Skujiņą
Litvánia: Ramūnas Navardauskas, Ignatas Konovalovas
a fentiek nagyjából ~ 2 millió fős országok...

Lengyelország: csak pár név a sok közül: Michał Kwiatkowski, Rafał Majka, Maciej Bodnar (Przemysław Niemiec, de ő már 36 éves...)
Csehország: pár név: Zdeněk ©tybar, Jan Bárta, Petr Vakoc, Leopold König
Szlovákia: Peter Sagan, Peter Velits, Michael Kolar, Martin Velits

Szlovénia: Janez Brajkovič, Luka Pibernik, Borut Bozic (szintén ~2 milliós ország...)
Horvátország: Robert Kiąerlovski

Direkt, csak a Közép-Kelet európai régióból írtam, a valós összehasonlítás kedvéért...de kíváncsi vagyok, kire / kikre gondolsz.

2017.02.09. 20:18
>"érdemi jelenlétünk a nemzetközi kerékpársportban nem volt az elmúlt 10-15 évben, és ahogy állnak a dolgok, nem is lesz."

Nem ertek egyet, szerintem lesz.

2017.02.09. 18:49
Ariel-t nem nagyon értem a googli angoljával, de majd csak megtudjuk, mit szerente mondani... ;P :)


Ezt a szöveget már közel 30 éve olvasom / hallom:

- a 90'-es években is volt ez már 'csali', de akkor sem hittek sokan neki (Pedál magazinban, és a
Bikemag-ban is volt róla szó...)
- a 2000-es években még hír is volt róla, hogy egyszer majd talán Budapestről indul a Tour....
- ezt követték a 2010-es évek, amikor személyhez kötötték a magyar versenyt, járt már itt A. Vinokourov,
Eddy Merckx, Nico Mattan, még folytathatnám a sort, de diplomáciai 'bundanyalogatáson' kívül
semmi nem történt...

Ahhoz, hogy a nemzetközi sztárok felfigyeljenek egy magyar versenyre (vagy többre), évente több UCI 1.1 vagy 2.1 besorolású viadalt kellene rendeznünk, erre pedig kevés az esély, jelenleg. Ahhoz, hogy neve legyen a Tour de Hongrie-nak, legalább egy Horvát Körverseny, vagy egy Tour de Pologne (Lengyel Körverseny) szintű rendezvényt kellene létrehoznunk (szervezésben, marketingben, közvetítésben, szállásban, ajándékozásban / promótálásban stb.).
Nézzzük meg, hol volt a lengyel körverseny 7-8 évvel ezelőtt!
Ahhoz, hogy szintén figyelmet érdemeljünk, kellene legalább egy, a lengyel CCC Polsat-Polkowice-hez mért csapatunk, ami nincs (azért a lengyeleket írtam, mert ők is Közép-Európában vannak, ők is hasonló hagyományokkal rendelkeznek /- tek, és mennyire elhúztak tőlünk...)

Nem ártana, ha főszponzorként, egy csapat létrehozásában a nagyobb magyar cégek is részt vállalnának, lásd: Szerencsjáték Zrt., Richter Gedeon stb... Ilyen jellegű támogatás évtizedek óta működik a Benelux-államokban, Franciaországban, Svájcban (pl.: LottoJumbo NL, FDJ, Roché stb., mint névadó, vagy főszponzor...).

Bodrogi Lacin kívül érdemi jelenlétünk a nemzetközi kerékpársportban nem volt az elmúlt 10-15 évben, és ahogy állnak a dolgok, nem is lesz. Ehhez sokkal több pénz kell (alsó hangon ~ 400.000 EUR egy csapat létrehozása...), és diplomáciai érzék, illetve lobbi, a szó valódi értelmezésében, amit a politikusoktól nem várhatunk el, a szakma pedig nem áll azon a szinten (tisztelet a törekvő kivételeknek).

2017.02.09. 08:01
A nevem Tyron brit barátnőm és én már együtt több mint 6 éve az elmúlt hetekben én már gondjai vele, én szeretem ezt a nőt, és sokat nem akar férjhez menni vele, de időnként én még egy kicsit zavaros, hogy ezt, és azon tűnődött, vajon igaz volt, hogy a kapcsolat ... Amíg a nap jöttem haza későn, mert kimentem a barátaimmal (munkatársak), és amikor hazaértem, ő nagyon mérges , mert ő tanította mentem ki néhány hölgy úgyhogy elmentem otthonról, és megígérte, hogy soha nem kap vissza, nagyon rosszul érezte magát, de én csak magamnak, és nem megosztani másokkal. És ő visszament a hosszú ideig ex kedvese arról, hogy az jobb és őszinte, mint én. Bár voltam a Facebook-on láttam vallomása egy nagy varázslat görgő Dr.OGBE úgyhogy a kapcsolatot az e-mail (theangelsofsolution@gmail.com), és kifejtette, hogy mindenki, aki azt mondta, akkor is, ha ő azzal, hogy más szerető után a varázslat úgy lesz hívj vissza hittem szavait három nappal később a szeretőm hívott, és azt mondta, azt akarja, hogy jöjjön vissza hozzám most észre, hogy vagyok, becsületes ember, és ő ítélj rossz így elfogadtam a hátát, és most már boldogan élnek I megkérte a kezét, teszünk nagy és finom, köszönhetően a nagy varázslatot görgő Dr.Ogbe található Kenya és ereje egyedülálló felveheti a kapcsolatot vele az ő e-mail (theangelsofsolution@gmail.com) ..

2017.02.08. 14:46
Ja, és ha már hazai körverseny: mikor lesz egy hazai csapat, akinek lesz esélye nyerni? Mert annak nem sok értelme van, hogy csak aszisztálunk a többieknek a sikerekhez. Kéne egy profi szakembergárda is, nem?

2017.02.08. 14:44
Hátpersze... Jelen állás szerint még a saját legjobbjaink sem jönnek el, hiszen olyan időpontra sikerült tenni a versenyt, amikor nekik a csapatuknál kell teljesíteni, és a magyar kör azoknak a gárdáknak sokadlagos. Na most, ha ezt sem tudjuk megoldani, hogyan akarunk világsztárokat idehozni?

A pénzösszegek jól hangzanak, de vajon mennyi marad a sportra? Mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyon úgy néz ki, hogy ez csak egy újabb lehetőség a lopásra felcsútiában(((

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések