Nagy nyári karbon MTB körkép

E-mail  Nyomtatás
2015. július 30. csütörtök
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

A karbon technológia a hegyikerékpározás világában majd’ három évtizedes múltra tekint vissza. Éppen 20 éve történt például, hogy 1995-ben megjelent a piacon a Trek Y33-as, az első összteleszkópos, karbonvázas MTB. A teljes XTR szettel szerelt bringa súlya 11,5kg volt, amely köszönhető volt az akkori Rock Shox Judy SL villának, és a Bontrager kiegészítőknek. Alig egy-két darab jutott be az országba, amelynek legfőbb oka az ára volt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

Napjainkra a piaci helyzet odáig jutott, hogy egy karbon vázas bringa nem tartozik az abszolút luxus kategóriába és már nem is csupán a szponzorált versenyzők kiváltsága. Eleinte a karbont - mint alapanyagot – kedvező súlya miatt kezdték el alkalmazni a kerékpárgyártásban. Igaz, mostanra megváltozott valamelyest a helyzet, az évek során ugyanis a mérnökök rájöttek arra, hogy a váz gyártásához felhasznált karbon szövet szálirányának változtatásával szabályozhatják a váz adott részének merevségét, illetve rugalmasságát.


A hajtást közvetítő és irányításért felelős vázszakaszok - az első háromszög és a középcsapágy, a homlokcső kifejezetten merev konstrukciót kell, hogy alkossanak, míg a hátsó háromszög – a tám- és láncvillák vertikálisan rugalmasak, hogy elnyeljék a rezgéseket, természetesen a maximális torziós merevség megtartása mellett.
Ahogy szép lassan a Cr-mo vázakat felváltották a könnyebb és merevebb alumínium darabok, úgy jönnek fel most a szénszálas konstrukciók évről évre - illetve le, közénk - a csúcsról a közép kategória irányába. A piaci verseny újabb és újabb karbon alapanyag és vázgyártási technológiák fejlesztését generálja, így a fejlődés a korábban használatos technológiák devalválódásához vezet. Így válik a karbon technológia évről-évre elérhetőbbé és megfizethetőbbé. A Cr-mo/Alu korszakváltásának hajnalán, vagy akár a ’90-es évek legelején a nevesebb gyártók alumínium vázaiért elkértek akár 200 ezer forintot is – akkor! A kínálat valamivel félmillió forint felett kezdődik, 10 sebességes Shimano Deore felszereltséggel. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a piacon szereplő versenytársak kínálatában olyan szórást tapasztalni, hogy egy-két modell ára vetekszik más gyártók hasonló felszereltségű, alu-vázas darabjaival. Igaz, a kép úgy teljes, ha eláruljuk – elől-hátul teleszkópos, karbon kerékpárt egyelőre nem igazán találni 1 millió forint alatt. A nagyobb kapacitással rendelkező gyártóknak már több különböző árú karbon váza is van a kínálatban, a csúcs kategóriával megegyező geometriával, átlag 10%-os többletsúllyal.


Ha egy váz szénszálas anyagból készült, nem biztos, hogy rögtön a legújabb csúcstechnológiát képviseli – pedig az - akár nagyságrendekkel alacsonyabb - ár ellenére az elvárások rögtön az alacsony súly, a kiemelkedő merevség, s mindezt a lehető legkisebb súlyban. Komoly, mostanra több évtizedes anyag- és vázgyártási technológiai fejlődésen ment keresztül a piac és korántsem mindegy, hogy karbon vázat ismert és tapasztalattal rendelkező, neves gyártó szállítja, vagy a távol-keleti gyártók webes-csomagküldős ajánlataiból választunk. Az érem másik oldala, hogy a karbon vázak terjedését nem a kiváltságosok táborának bővülése okozza, hanem az anyagban rejtőző lehetőségek. Az UniDirectional – változó szövésirány alkalmazása a váz különböző pontjain a karbon szövetben – technológia alkalmazásával az ember alapvető anatómiájának megfelelően tudják váltogatni a váz szükséges szakaszain a merevség és flexibilitás irányát és mértékét, egyszerre növelve így a teljesítményt és a kényelmet. Ezért találkozni egyre gyakrabban a német és osztrák gyártók kínálatában karbon trekking és cross trekking kerékpárokkal.

 

Az utóbbi időben a dizájn terén a legaktívabbak a gyártók. Sőt, a karbon technológiák alkalmazásával a kerékpáripar az ipari formatervezés egyik jelentős területévé fejlődte ki magát, köszönhetően „A forma szolgálja a funkciót” elv tökéletesítésének. A high-end kategóriát tekintve igazán innovatív értékkel bíró újdonságok nem születtek, azonban a kerékpárok kinézete sokat változott. A technokraták és a megszállottak most nyilván csóválják a fejüket, de itt nem a kinézet számít, hanem a belbecs, a műszaki tartalom. Ezzel együtt persze a statisztikák azt bizonyítják, hogy döntéseinknél minimum 60%-ban játszik szerepet a kinézet! Persze a színeket, vonalakat mesterien használják a dizájnerek, és ezzel sokkal lendületesebbé és karcsúbbá varázsolják optikailag a vázat – egyszóval kívánatosabbá teszi számunkra. De vannak itt fontosabb dolgok is. A tapered fejcső és villa nem csak a merevség-súly arány szempontjából jó választás, a bringák kinézetének is jót tett. Hasznos fejlesztés volt a belső bovdenvezetés is. Így szebb a váz, nem rondítják el a bovdenek, ráadásul kevésbé koszolódnak a vezetékek.

A vázak technológiai konstrukcióit tekintve most nyugodni látszik a piac, a jelentős fejlesztések a karbon szövet „szárazanyag” – karbonszál tartalmának megnövelésére és a kötőanyag mennyiségének minimalizálására törekszenek, mint például a CUBE C68-as technológiája.
Az országúti bringák piacával szemben a jelentős eltérés az, hogy karbon hegyikerékpárt 2,3x10 sebességes Deore felszereltség alatt - az ennek megfelelő kiegészítőkkel és villával – hiába keresünk, tehát a kínálat a közép kategóriától felfelé tart, míg versenybringából a kisebb szériás gyártók kínálnak akár Shimano Claris szettel szerelt opciót is.

 

 

27,5"-os kerékméret
 

Torpado T87 Carbon Nearco

Ajánlott fogyasztói ár: 540.000 Ft

További információ

Giant XTC Advanced 3 27,5

Ajánlott fogyasztói ár: 599.000 Ft

További információ

Focus Raven 27R 6.0

Ajánlott fogyasztói ár: 644.000 Ft.

További információ

CTM Sweep 27,5

Ajánlott fogyasztói ár: 649.000 Ft

További információ

Merida Big Seven Carbon XT

Ajánlott fogyasztói ár: 649.000 Ft

További információ

CUBE Access WLS GTC SL 27,5

Ajánlott fogyasztói ár: 649.990 Ft

További információ

Wilier 101XB

Ajánlott fogyasztói ár: 799.000 Ft

További információ

Focus Raven 27R 4.0 

Ajánlott fogyasztói ár: 839.000 Ft.

További információ

CUBE Stereo 140 Super HPC Race 27,5

Ajánlott fogyasztói ár: 1.151.990 Ft

További információ

Focus Raven 27R 2.0

Ajánlott fogyasztói ár: 1.263.000 Ft

További információ

 

Specialized StumpJumper FSR EXPERT CARBON EVO 650B

Ajánlott fogyasztói ár: 1.749.000 Ft

További információ

 

 

 

29"-os kerékméret
 

CUBE Reaction GTC Race 29

Ajánlott fogyasztói ár: 579.990 Ft

További információ

Focus Raven 29R 6.0

Ajánlott fogyasztói ár: 624.000 Ft

További információ

CUBE Reaction GTC SL 29

Ajánlott fogyasztói ár: 649.990 Ft

További információ

Fondriest F900

Ajánlott fogyasztói ár: 690.000 Ft

További információ

Merida Big Nine 6000 Team Replica

Ajánlott fogyasztói ár: 699.000 Ft

További információ

Specialized StumpJumper HT COMP CARBON 29

Ajánlott fogyasztói ár: 911.000 Ft

További információ

CUBE Elite C68 Pro 29

Ajánlott fogyasztói ár: 959.990 Ft

További információ

Focus Raven 29R 3.0

Ajánlott fogyasztói ár: 1.033.200 Ft

További információ

Specialized CAMBER FSR COMP CARBON 29

Ajánlott fogyasztói ár: 1.130.000 Ft

További információ

 

Specialized EPIC FSR COMP CARBON 29

 

Ajánlott fogyasztói ár: 1.271.000 Ft

További információ

 

CUBE AMS 100 Super HPC SLT 29

Ajánlott fogyasztói ár: 1.599.900 Ft

További információ

Focus Raven 29R 0.0

Ajánlott fogyasztói ár: 2.580.000 Ft

További információ

 

 

 

27,5"-os kerékméret

 

 

CTM Sweep 27,5


Érdekes 650b-s géppel állt ellő a szlovák CTM 2015-re. Különlegessége kiváló agilitásában rejlik, ami annak köszönhető, hogy tengelytávja „M”-es méretben megfelel más gyártók „S” hosszának, azonos átlépési magasság mellett. A „kurtítást” a rövidebb láncvillával és a rövidebb felsőcsővel érték el, így azon túl, hogy a bringa fordulékonyabb, kisebb felsőtestű versenyzők is könnyen manőverezhetnek vele. A vázban hátul merev X12-es, elöl a 100 millimétert mozgó, tapered nyakas Rock Shox Reba villában pedig QR15-ös tengelyt találunk. A Sweepen 3x10 sebességes Shimano Deore XT/Deore mix szett dolgozik. A kerekek Shimano Deore agyakba fűzött WTB felniken és Maxxis gumikon gurulnak, a váltás, a fékek és a hajtómű pedig Shimano Deore Xt. Apró figyelmesség, hogy a vételárba beletartozik a Shimano patentpedál is, amivel a gép össztömege mindössze 11 kiló.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: BikeLine Hungary Kft.
Elérhetőség: www.ctmkerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 649.990 Ft
 

 

 

CUBE Access WLS GTC SL 27,5


A CUBE Access WLS GTC SL 27,5 egyszerre cuki és profi. A letisztult vonalvezetésű, pasztell baba-kék Advanced Twin Mold monocoque váz tapered fejcsővel, pressfit középrésszel, belső bowdenvezetéssel és X12-es hátsó papuccsal rendelkezik. Igazán csajos darab, ellátva minden lehetséges technológiai rafinériával. A támvillák a nyeregvázcsőhöz csatlakoznak a fartáji rezgéscsillapítást növelve. A göröngyöket a Rock Shox Sid RL villája egyengeti, QR15-ös tengellyel. A felszereltség teljes Shimano Deore XT, amit a Fulcrum Red 66-s kerék szettje tesz teljessé. Kompromisszummentes, profi női hegyikerékpár, versenygeometriával és olyan felszereltséggel, ami az osztrák és német maratonokon is hibamentesen teljesít. Súlya is csupán 10,6 kg!

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 649.990 Ft
 

 

 

CUBE Stereo 140 Super HPC Race 27,5


140 milliméteres úttal rendelkező, komoly maraton bringa, ami 650b-s kerékméreténél fogva könnyebben veszi a göröngyöket mint a 26”-osok és fordulékonyabb a nagykerekű 29”-osoknál. Mindezt abszolút kezelhető – 11,9 kilogrammos – súlyban. Az egész váz monocoque technológiával készül, a lengőkarok és a csapágyfészkek is mind karbon darabok. A Stereo-nál is érvényesül az AGR geometria, így a középcsapágy magassága megegyezik a 26”-os kerekű modellekével, az így kapott alacsony súlypont pedig nagyszerű agilitást és manőverezhetőséget eredményez, amit tovább növelnek az X12/15 első/hátsó merev tengelyek. A Cube Stereo 140 Super HPC Race teljes, 2x10 sebességes Shimano XT szettel, DT CSW MA 3.7-es kerekekkel, Kashimás FOX 32/Float CTD teleszkóprendszerrel és Rock Shox Reverb teleszkópos nyeregrúddal érkezik.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 1.599.900 Ft
 

 

 

Focus Raven 27R 6.0


Hazánkban talán a legismertebb a Benkó Barbi és a Focus Team versenyzői által is használt, merev farú karbon Raven széria. Ez is két kerékméretben kapható, akár a Focus XC Team versenyzői részére kitalált specifikációval is. Kevesen tehetik meg hogy millió fölött költsenek bringára, viszont szép számmal akad olyan, aki szeretne egy könnyű, akár versenyzésre is alkalmas gépet, amit később tovább tud fejleszteni. Az 6.0-s modell is ugyanarra a vázra épül, mint a csúcs 1.0-s, csak kedvezőbb alkatrészekkel szerelik. A huhogást kerülendő, egy Shimano Deore/SLX mix rendszer hobby versenyzésre tökéletesen alkalmas. A Rock Shox Recon Gold villa is csak súlyában marad el az élvonaltól, mozgása, és tudása tökéletesen megfelel a komoly célok eléréséhez is.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 644.000 Ft
 

 

 

Focus Raven 27R 4.0


Itthon a Focus márkát Benkó Barbi neve fémjelzi, így teljesen egyértelmű, hogy a legismertebb modell az általa használt merev farú, karbon Raven, amelyet az uralkodó trendnek megfelelően elérhetünk 29”-os és 27,5”-os kerékméretben is. A Raven 4.0 váza megegyezik a Világkupa futamokon használtakkal, felszereltsége azonban sokkalta pénztárcabarátabb, így valahol a paletta közepén helyezkedik el olyan versenyzők számára, akik igen komolyan gondolják a hobbijukat. Ennek megfelelően a villa FOX F32 CTD Evolution, 100 milliméteres úttal és QR15-ös tengellyel. A gépen a Shimano 2x10 sebességes Deore XT szettje az uralkodó, amit jól kiegészítenek a svájci DT Swiss X1900-as kerekei.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 839.000 Ft
 

 

 

Focus Raven 27R 2.0


A full karbon váz nem csak könnyű, hanem egyúttal nagyon merev, így minden egyes watt amit a pedálokba taposunk, energiaveszteség nélkül fog eljutni a kerekekhez. A támvilla enyhén hajlított, mivel a merevségre csak oldalirányban van szükség, függőlegesen nem árt némi rugalmasság fartájon, még akkor sem, ha nem kifejezetten terep túrázásra veszi az ember ezt a kategóriát. Felszereltsége elsőrangú! Váltórendszere 2x11 sebességes, mechanikus Shimano XTR, a hajtómű Rotor REX 2.2, és mivel német gyártóról van szó a fékrendszer, és a teleszkóp is a méltán világhírű Magura terméke. A Raven 2.0 az egyik legjobb versenygumin a Continental X- King-en gurul, ami a svájci DT Swiss XR 1501-es kerékszettjén feszül.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 1.263.000 Ft
 

 

 

GIANT XTC Advanced 3 27,5


A Giant egyértelműen a 650B-s kerékméret mellett tette le a voksát és ez a karbonvázas XTC Advanced sorozatnál a leginkább szembetűnő. Elérhető X12-es és ejtőpapucsos változatban is, az XTC Advanced 3 ez utóbbival érkezik, ami a versenyen gyorsabb kerékcserét biztosít. A Giant az elsők között alkalmazott karbon technológiát a kerékpárpiacon, így cseppet sem meglepő, hogy a monocoque váz „tokától-bokáig” a Giant terméke, ugyanis a magas minőségű T-700-as karbonszálból maguk állítják elő a kompozit váz alapjául szolgáló karbon szövetet, ahogy a gyantába kevert különleges CTN polymer adalékot is. Jó hír, hogy megváltoztatták a homlokcsövet, ami így már szabvány 1 1/8-1 1/2” -os kúpos villanyakat fogad. Ha már a villa – elöl egy 100 millimétert mozgó Rock Shox Recon Gold csillapítja az út göröngyeit 15 milliméteres átütő tengellyel, ami garancia a kiváló működésre, akárcsak az Shimano SLX/Deore mix szett. A kiegészítők és a kerekek mind a Giant saját, minőségi termékei.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Progress Cycle, a.s
Elérhetőség: http://www.giant-bicycles.com/hu-hu/bikes
Ajánlott fogyasztói ár: 599.900 Ft

 

 

Merida Big.Seven Carbon XT


A Merida Big.Seven–re már először rápillantva látszik a lényeg – a két kerékpárméret legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Nem csak az agresszív formájúra tervezett homlokrész és a démoni matt-fekete szín utal rá, hogy egy versenygéppel van dolgunk. A Merida tervezőmérnökei számtalan izgalmas részlettel ruházták fel. A belső kábelvezetés letisztult kinézetet kölcsönöz a kerékpárnak, valamint a hosszabb élettartamhoz is hozzájárul. A továbbfejlesztett láncvillákkal, valamint a váz hátsó háromszögén belülre kerülő féknyeregnek köszönhetően javult a menetkomfort is, különösen a technikás lejtmenetekben. Ülve pedálozás közben – mivel a támvillák az ülőcső oldalához kapcsolódnak – több rugalmas mozgástere marad a nyeregcsőnek. Felszereltsége 3x10 sebességes Shimano Deore XT, Deore agyakkal és hidraulikus tárcsafékekkel kiegészítve. A konikus homlokcső FOX 32 Float villát fogad. A vázra a Merida élettartam garanciát vállal.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: BikeFun Kft.
Elérhetőség: www.bikefun.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 649.000 Ft

 

 

Specialized Stumpjumper FSR Expert Carbon EVO 650b


Belevág a nagy „S” is a 27,5”-os kerékméretbe! A 135mm-t mozgó Stumpjumper EVO 29 népszerűségén felbuzdulva - ami már-már enduro menetteljesítményeket nyújtott 29”-os kerekeivel – logikus lépés volt a Stumpjumper FSR Expert Carbon EVO 650B-s változata, ami felváltja a 26”-os modellt. A kisebb kerék miatt növekedett a rugóút, így a FACT 9m Carbon EVO váz már 150mm-t mozog hátul, ami mellé egy Pike RC 650B társul, 140 milliméteres úttal és QR15-ös tengellyel. A rugóstag egyedileg hangolt Fox Factory CTD Evolution, AUTOSAG állítási lehetőséggel - Climb, Trail, Descend fokozatokkal a maximális kontroll érdekében. A gép 11 sebességes SRAM XO1 hajtást és váltórendszert kapott, Shimano Deore XT tárcsafékekkel. A tökéletes kompozíciót a vázon belüli kábelelvezetéssel rendelkező Specialized Command Post , kormányról állítható nyeregcső teszi teljessé.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Hauser Kerékpár Kft.
Elérhetőség: www.specialized.com
Ajánlott fogyasztói ár: 1.749.000 Ft

 

 

Torpado T87 Carbon Nearco

 

Gyönyörű darab a karbon Nearco, natúr 650B-s váza mindössze 960 gramm! Alsó, merev egysége – a hátsó tengelytől a homlokcső tetejéig – szavatolja a hatékony erőátvitelt, a felső cső biztosítja a torziós merevséget. A támvillák, valamint a nyeregvázcső a derekat kímélik, csakúgy, mint a vékony és rugalmas – 27,2 mm – nyeregrúd. Hátul már X12-es tengely tart mereven, előre haladva pedig egyre több finom megoldást találunk. Az első váltó Direct Mount rögzítést kapott, alatta pedig PF30-as középcsapágy forog. A kábelezés a vázon belül fut. Felszereltség tekintetében rengeteg az opció. Shimano SLX/XT mixtől, a 11 sebességes SRAM XO1 felszereltségig válogathatunk a különböző specifikációk között.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Patai-Szabó Kft.
Elérhetőség: www.torpadokerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 540.000 Ft-tól
 

 

 

Wilier 101XB


Az idén 109 éves, patinás olasz Wilier 27,5”-es kerekű, XC zászlóshajója, a 101XB. Váza a Toray/Mitshubishi 60TON UD szövetéből készül - ami a világ egyik legdrágább és legmerevebb szénszálas mixtúrája. Az oldalirányú merevség szempontjából lényeges helyeken, a hipermerev MR60H szövetet használják. Ahol pedig a rezgéscsillapítás a fontos, ott a T800H és a T700SC szövetek dominálnak. A tökéletes szálelrendezésért a csúcsminőségű ZnO gyanta felel, a váz tömege pedig, M-es méretben, mindössze 1080 gramm! A Wilier 101XB váz-karakterisztikai szempontból is egy igazi Centouno: a hátsórész aszimmetrikus, a középrész PF30, a fejcső tapared. Hátul X12-es, elől pedig, 15 mm-es átütőtengelyes megoldással találkozunk. A 101XB vázán is megtalálható a kizárólag a Centouno-szériára jellemző, teljesen egyedi váltókábel-integrálás és az Integrated Frame Protector is, amely egy komplex vázvédelmi rendszer, láncleesés és kavicsfelverődés ellen. A Wilier 101XB kétféle színben, 3 méretben és 20-féle felszereltséggel érhető el.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Biondo Bike Kft.
Elérhetőség: http://wilier-kerekpar.biondobike.hu/
Ajánlott fogyasztói ár: 799.000 Ft-tól 1.650.340 Ft-ig

 

 

29"-os kerékméret

 

CUBE Reaction GTC Race 29


Versenyre termett karbon gép kedvező árban és kiváló ár/érték arányban. Ez ugyan még nem a C68-as prémium karbon váz, amire az Elite épül, de majd 400 ezer forinttal alacsonyabb árról beszélünk, mint az Elite C68 Pro esetében, azonos Shimano Deore XT felszereltség mellett. Különbség a vázban, a villában és a kerekekben van. A fluo-zölddel megbolondított, matt fekete Advanced Twin Mold monocoque váz tapered fejcsővel, pressfit középrésszel, belső bowdenvezetéssel és X12-es hátsó papuccsal rendelkezik, akárcsak az Elite C68, itt azonban már megspórolhatjuk a legfrissebb fejlesztés költségeit. A támvillák a nyeregvázcsőhöz csatlakoznak a hátsó traktus rezgéscsillapítást növelve. A göröngyöket a Rock Shox 100 milliméteres Reba RL villája egyengeti, QR15-ös tengellyel. A teljes Shimano XT szettet a Fulcrum Red 66-os kerék szettje tesz teljessé. Kompromisszummentes, profi kerékpár, sportos geometriával és olyan felszereltséggel, ami akár az osztrák és német maratonok keményebb terepein is megállja a helyét. Súlya csupán 10,7 kg!

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 579.990 Ft
 

 

 

CUBE Reaction GTC SL 29


A CUBE Reaction GTC SL 29 igazi versenyparipa. Gyönyörű, matt fekete Advanced Twin Mold monocoque váz tapered fejcsővel, pressfit középrésszel, belső bowdenvezetéssel és X12-es hátsó papuccsal rendelkezik. A támvillák a nyeregvázcsőhöz csatlakoznak a fartáji rezgéscsillapítást növelve ezzel. Elöl a göröngyöket a FOX F32-es villája egyengeti, QR15-ös tengellyel. A felszereltség teljes Shimano Deore XT, amit a Fulcrum Red 44-es kerék szettje tesz teljessé. Kompromisszummentes, profi kerékpár, abszolút versenygeometriával és olyan felszereltséggel ami az osztrák és német maratonokon is megállja a helyét. Hab a tortán, hogy súlya csak 10,54 kg! Érdekesség, hogy a csúcs Elite szériában megmaradtak a 29”-os kerekeknél és 650B-s opció csak a Reaction családban van.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 649.990 Ft
 

 

 

CUBE Elite C68 Pro 29


2015-ben a top Elite szériában a CUBE maradt a 29”-os kerekeknél, 650B-s opció csak a Reaction családban van. Az Elite csúcsán az új, hihetetlenül könnyű C68 karbon vázra épült gépek foglalják el a trónt. Az alacsony súly elérésében nagy szerepe van a pillekönnyű váznak, melyet az új C68 technológiával állítanak elő. Nanotechnológia segítségével minimálisra csökkentették a karbonszálak közötti gyanta mennyiségét úgy, hogy a karbonszálakat ellapítják, így nem csak a súlyt, hanem a merevséget és az ellenállóságot is növelni tudták. Ezzel a megoldással 2015-re a így váz karbonszál tartalma 68%-ra nőtt. Az átlagos karbon vázakban ez 60-40% között van és kész karbon anyagban a maradékot kizöltő gyantának van jelentős súlya. Az Advanced Twin Mold monocoque váz tapered fejcsővel, pressfites középrésszel, belső bowdenvezetéssel és X12-es hátsó papuccsal rendelkezik. Rock Shox Sid villával, teljes Shimano XT felszereltséggel és DT kerékszettel is súlya mindössze 9,8 kg!

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 959.990 Ft

 

 


CUBE AMS 100 Super HPC SLT 29


100mm-es úttal rendelkező XC/maraton verseny bringa - 29”-os kerekeken, 10,5 kilogrammos súlyban! A karbon vázban található alumínium elemek számát minimálisra redukálták - a lengőkarok és a csapágyfészkek is szénszálas alapanyagból készültek. Akárcsak a merev farú csúcs Elite széria, az AMS is AGR - azaz Agile Ride Geometry geometriával készül. Így a középcsapágy magassága megegyezik a 26”-os kerekű modellekével, a speciális, szabadalmaztatott első váltó konzol nagy sárférőhelyet biztosít, és a láncvilla hossza is rövidebb. A villáknál egyedi „offset”-et alkalmaznak, így a már bevált vázszögeket lehet használni. Ez nagyszerű agilitást és manőverezhetőséget eredményez, még a nagy kerékméret mellett is. A tökéletesség jegyében a bringához kapjuk a teljes mechanikus 2x11 sebességes XTR szettet, a DT CSW MA 3.9-es kerekeket és a FOX 32/Float CTD telókat is.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Forgalmazó: Velobike Kft.
Elérhetőség: www.cube-bikes.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 1.599.900 Ft

 

 

 

Focus Raven 29R 6.0


Hazánkban talán a legismertebb a Benkó Barbi és a Focus Team versenyzői által is használt, merev farú karbon Raven széria. Ez is két kerékméretben kapható, akár a Focus XC Team versenyzői részére kitalált specifikációval is. Kevesen tehetik meg hogy millió fölött költsenek bringára, viszont szép számmal akad olyan, aki szeretne egy könnyű, akár versenyzésre is alkalmas gépet, amit később tovább tud fejleszteni. Az 6.0-s modell is ugyanarra a vázra épül, mint a csúcs 0.0-s, ezúttal azonban kedvezőbb árfekvésű alkatrészekkel szerelik. A Shimano Deore/SLX mix rendszer hobby versenyzésre tökéletesen alkalmas. A 100 milliméteres teleszkópúttal bíró RockShox 30 Gold TK villa is csupán tömegében marad el az élvonaltól, mozgása, és tudása megfelel a komoly célok eléréséhez is.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 624.000 Ft

 

 

 

Focus Raven 29R 3.0


A világkupa futamokon futó, merev farú, full karbon váz nem csak könnyű, hanem brutálisan merev, ott ahol kell, így minden watt energiaveszteség nélkül jut el a kerekekhez. Az enyhén hajlított, filigrán támvilla oldalirányban határozottan merev, míg függőlegesen biztosítja egyúttal azt a rugalmasságot, amiért a karbon vázak egyre népszerűbbek a piacon. Felszereltsége igazi unikum. Váltórendszere 11 sebességes SRAM XO1, ami komoly fegyver az elhivatott amatőr versenyzőknek a cross country, vagy akár a maraton pályákon. A hajtómű a népszerű Rotor REX 2.1 darabja, és mivel német gyártóról van szó a fékrendszer a Magurától érkezik. Teleszkóp fronton viszont visszatér a SRAM uralom, a villa ugyanis a 100 milliméteres úttal bíró Rock Shox Reba RL, merev QR15-ös tengellyel, a stabil irányíthatóságért.A kerekek a svájci DT Swiss könnyű és erős XR 1700-as darabjai.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 1.033.200 Ft
 

 


Focus Raven 29R 0.0


A Focus Raven 29R 0.0-ban tisztelhetjük a gyártó cross country palettájának csúcsát és egyben Benkó Barbi idei csapatgépét. Rangjához méltón a merev farú, prémium karbon vázon a legfinomabb alkatrészek dolgoznak a versenyzővel a győzelemért. A futamokon elektronikus, 2x11 sebességes Shimano Di2 XTR rendszert használhatunk. A teleszkóp a piac csúcsán, a trónon helyet foglaló Rock Shox RS1 villa, ami pillanatok leforgása alatt vált a versenyzők egyik legkedveltebb teleszkópos villa típusává. Végül, de cseppet sem utolsó sorban, karbon Reynolds 29er kerekek teszik teljessé a nem mindennapi alkatrészlistát.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Forgalmazó: Borneo Apparel Kft.
Elérhetőség: www.focuskerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 2.580.000 Ft

 

 

 

Fondriest F900


Rövid idő telt el a 27,5” bemutatkozása óta, de a gyártók széles középméretes kínálata is bizonyítja, hogy jelentős előnyre tett szert. A váz gondos kezek munkáját dicséri és kifejezetten könnyű. Külön esztétikai élmény a felső cső, ami finom, folyamatos ívvel folytatódik az ellaposodó, flexibilis támvillákban, finoman elnyelve a merev 12 milliméteres hátsó tengely felől érkező rezgéseket. Nagyon tetszik! Habár több gyártó is ezt a geometriai megoldást alkalmazza, a Fondriest F900 letisztultabbnak hat. A külcsínen túl is sorakoznak az apró megoldások – az X12-es hátsó tengely, a tapered nyakas Rock Shox villa és a vázon belül vezetett bovdenezés. Shimano XT váltórendszerrel és meghajtással, könnyű Formula C1-es fékekkel érkezik, Schwalbe gumikon.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Patai-Szabó Kft.
Elérhetőség: www.torpadokerekpar.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 690.000 Ft

 

 

 

Merida Big. Nine 6000 Team Replica


Ha ambiciózus versenyző, maratonista vagy terep triatlonista vagy, biztos lehetsz benne, hogy a leggyorsabban egy merev farú hegyikerékpár nyergében lehet haladni. Amióta a Multivan Merida Biking Team profi sportolói is használják a futamokon a Big.Nine–t, legtöbb sikerüket ezzel a versenygéppel érik el. A csapat legendás versenyzőnője Gunn–Rita Dahle Flesja Big Nine-nal nyerte a 2013–as MTB maraton világbajnokságot, ezzel 9. világbajnoki címét megszerezve. A karbon merev farú váz a támvilláknál a hozzáadott rugalmas szálaknak („Bio Fiber Damping Compound”) köszönhetően könnyű és kényelmes, persze mindez a kellő torziós merevség mellett. Kicsit gazdaságosabb felszereléssel, de ugyanazon a karbonvázon bringázhatsz, amivel Gunn Rita és Hermida halmozták a győzelmeket. Ennek megfelelően Rock Shox SID villát és teljes 2x10 sebességes Shimano SLX szettet kapunk, Deore XT hátsóváltóval, SLX agyakkal és DT felnikkel. A vázra a Merida élettartam garanciát vállal.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: BikeFun Kft.
Elérhetőség: www.bikefun.hu
Ajánlott fogyasztói ár: 699.000 Ft
 

 

 

Specialized Stumpjumper HT Comp Carbon 29


Lassan krisztusi korba lép a legendás merevfarú Specialized Stumpjumper, ami jó eséllyel pályázhat a merevfarú XC gépek unikornisa címre. A Stumjumper Comp Carbon 29 profi, FACT 9m carbon vázat kapott, 29-es cross country versenygeometriával. A menetstabilitás érdekében 90 milliméteres rugóúttal bíró Rock Shox Reba villa 15 mm-es átütőngellyel biztosítja a maximális tapadást és kontrollt, akárcsak hátul a 142x12 milliméteres átütőtengely. A 2x10-es váltórendszer és a teljesen új carbon váz teszi a Stumpjumper Comp Carbon 29-et egy könnyű és erős XC bingává és teszi elérhető közelségbe a dobogós helyezéseket! A tárcsafékek a Magura MTS modelljei, a kerekek természetesen minőségi Roval darabok, míg a hajtás és a 2x10 sebességes váltás gondosan összeválogatott, egyedi rendszert alkotnak az optimális súly és a kompromisszummentes teljesítmény elérésének érdekében.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Hauser Kerékpár Kft.
Elérhetőség: www.specialized.com
Ajánlott fogyasztói ár: 911.000 Ft

 

 

 

Specialized Camber Comp Carbon 29


A Camber tökéletes választás mindenre, legyen szó hétvégi trail bringázásról, vagy egész napos kirándulásokról. Úgy fejlesztették a Specialized mérnökei, hogy mindent megadjon a trail ridereknek a technikás ösvényeken, amire egy jó menethez csak szükségük lehet, mindezt természetesen a lehető legalacsonyabb súly mellett.. A 29 specifikus, 110 mm rugóúttal bíró karbon Camber Comp Carbon 29 magabiztos bringázást nyújt nagy sebesség mellett, technikás terepen is. A Camber tökéletes egyensúlyt nyújt a hatékonyság és remek felfüggesztési teljesítmény között a gyors trail ridereknek. Hátul egyedi FOX Float CTD Evolution Series rugóstag dolgozik, AUTOSAG állítási lehetőséggel az első osztályú trail teljesítményért, elöl FOX Float CTD Evolution series 110 milliméteres villája, 15 mm-es átütőtengellyel biztosítja a maximális tapadást és irányíthatóságot. A fékek és a váltás a Shimano-tól érkezik, míg a meghajtás a SRAM terméke.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Hauser Kerékpár Kft.
Elérhetőség: www.specialized.com
Ajánlott fogyasztói ár: 1.130.000 Ft

 

 

 

Specialized Epic Comp Carbon 29


Az 100 mm-t mozgó FACT 9m carbon vázzal, a legendás FSR felfüggesztéssel és a belső kábelvezetéssel, valamint a FOX és a Specialized közös fejlesztésű Brain rugóstagjával és az egyedi, 2x10 sebességes rendszerével az Epic Comp Carbon egy gyors és hatékony, profi cross-country/maraton bringa. Ez az a gép, ami már évek óta bizonyít a világkupa futamokon, a világ legnagyobb terepmaratonjain -mint például a Cape Epic, sőt még olimpiai arannyal is büszkélkedhet. Jaroslav Kulhavy-nak köszönhetően.. A Specialized/FOX Brain rugóstag AUTOSAG állítási lehetőséggel rendelkezik, ami érzékeli a különbséget a sima és kemény terep között és ennek megfelelően vezérli a teleszkóp rendszert, az AUTOSTAG pedig - Climb, Trail, Descend fokozatokkal erősíti a rendszert. Elöl 100 milliméteres Rock Shox Reba RL villa dolgozik, merev 15 milliméteres tengellyel. A matt fekete versenyparipa Roval kerekeken gurul és Magura MT4-es fékek lassítják.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Forgalmazó: Hauser Kerékpár Kft.
Elérhetőség: www.specialized.com
Ajánlott fogyasztói ár: 1.271.000 Ft

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2015.08.05. 09:43
A Speci Stumpjumper ára elég röhejes, legendás márka ide vagy oda.

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések