Merre tovább Cyclo-cross Világkupa?

E-mail  Nyomtatás
2013. február 08. péntek

Diavetítéshez kattints a képre

 

Bár még Superprestige és Bpost Bank Trofee versenyek is vannak az évadból, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnél (UCI) már a 2013/2014-es szezont készítik elő a cyclo-cross szakág számára. Az előzetes hírek szerint komoly változás várható a Világkupában, miközben első számú céllá az angolszász nyitás vált.

A Cyclingnews összeállítása szerint a Cyclo-cross Világkupában jövőre a megszokott nyolc helyett mindössze hét futamot bonyolítanak le. Hollandia a férfi elit kategóriát leszámítva tarolt a Világbajnokságon, a következő évadban a helyi szurkolók két Világkupa versenyen is láthatják a kedvenceiket. Az első Világkupa futamra október 20-án kerül sor Valkenburgban. A Caubergcross után Csehországba utazik a mezőny a jól ismert tabor-i viadalra. A csehek idén két VK versenynek adtak otthont, de jövőre Plzen nem rendez. Tabor után szintén egy bevált helyszín Koksijde következik.


Miután a december első hétvégéjére kijelölt időpont nem talált gazdára - nem sikerült egyetlen rendezővel sem megállapodnia az UCI-nak -, így Koksijde után egy hosszabb szünet jön. A Világkupa az ünnepek alatt december 22-én és 26-án a namuri és zolderi versenyekkel folytatódik. Zárásul pedig már a 2014-es esztendő elején jön Róma és szintén új szereplőként a franciaországi Nommay.


„Volt több opció is, de végül senki sem rendezi meg a december 1-jére kijelölt versenyt. Az viszont rendkívül fontos, hogy van egy új hollandiai helyszínünk. Különös tekintettel a fiataljaik kiváló világbajnoki szereplésére, a nőknél Marianne Vos teljesítményére és arra, hogy a világbajnokságnak jövőre Hoogerheide ad otthont.” – mondta Peter van den Abeele az UCI szakági vezetője. A szakember külön méltatta Rómát, melyben komoly lehetőséget lát és utazási szempontból is ideális. A franciaországi helyszínről pedig azt emelte ki az UCI felelőse, hogy közel van Francis Mourey otthonához és a régióban kifejezetten népszerű a cyclo-cross, így egy Világkupa szezonzáróhoz méltó versenyt vár.


Újítás jövőre, hogy mind a hét Világkupa versenyhétvége teljes programmal fog futni. Azaz a férfi és a női elit kategória mellett junior és U23-as viadalokat is lebonyolítanak. Korábban az UCI-nak nem sikerült minden szervezővel megállapodnia az utánpótlás eseményekről. Így például idén Roubaix és Namur mindössze a két elit kategóriás viadallal szerepelt a naptárban.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A jövőt tekintve Peter van den Abeele a Cyclingnews-nak úgy fogalmazott, hogy elsősorban Nagy-Britannia és az Egyesült Államok bevonása a cél. „Bár közel voltunk hozzá, hogy Nagy-Britannia már a következő szezonban Világkupát rendezzen. Végül nem sikerült megállapodni. 2014/2015-re azonban mindenképpen szeretnénk ezt tető alá hozni, csakúgy mint egy amerikai viadalt.”


Az Egyesült Államok kapcsán már kétszer is felmerült, hogy Világkupát rendeznének. 2008-ban Rhode Island lett volna a házigazda, 2009-ben pedig sokáig úgy nézett ki, hogy az Las Vegas-i Interbike alatt nagy sikerrel futó CrossVegas-t emelik be a programba. Végül mindegyik meghiúsult, nem kis részben a tradicionális európai nemzetek ellenállásának köszönhetően. Az UCI szakági vezetője szerint ugyanakkor a világbajnokság bebizonyította, hogy sportszakmailag vállalható szezon közben egy tengerentúli túra.

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések