Kétéves eltiltást kapott Alberto Contador

E-mail  Nyomtatás
2012. február 06. hétfő

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn délben bejelentette, hogy helyt adtak a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezésének Alberto Contador doppingügyében. Ez azt jelenti, hogy a spanyol kerekes kétéves eltiltást kapott és megfosztották a 2010-es Tour de France és a 2011-es Giro d'Italia győzelmétől.


Contador eltiltása 2012. augusztus 5-én jár le. A Tour de France-t és az olimpiát így kihagyja, de a szezon utolsó harmadában már újra ott lehet a profi mezőnyben és indulhat a Vueltán is.


Contador a 2010-es Tour de France június 21-én megrendezett szakaszát követően levett mintájában mutattak ki klenbuterolt. A spanyol azzal védekezett, hogy szennyezett hússal került szervezetébe a tiltott szer és a hazája szövetsége 2011 januárjában felmentette. Ezt követően fellebbezett a CAS-nál az UCI és a WADA. A lausanne-i székhelyű szervezet fél évig húzta a meghallgatás időpontját és a döntés kihirdetése is csúszott, mielőtt hétfőn bejelentették volna itéletüket.


Pat McQuaid az UCI elnöke röviden értékelte a döntést. „Ez egy szomorú nap a kerékpársport számára. Vannak akik úgy gondolják, hogy ez egy győzelem számunkra, de ez nem igaz. A doppingügyekben nincsenek győztesek.”

A 2010-es Tour de France győztese Andy Schleck, a 2011-es Girót a döntésnek megfelelően Michele Scarponi nyerte.

 

A CAS közleménye szerint az augusztus 5-ei dátum úgy jön ki, hogy a kétéves eltiltás 2011. január 25-től él, de ebből még le kell vonni 2010 őszéből azt az 5 hónapot és 19 napot, amíg Contador versenyengedélyét felfüggesztették a spanyol szövetség felmentő ítélete előtt.


A lausanne-i székhelyű szervezet a döntés indoklásában kifejtette, hogy nem találták megalapozottnak a bizonyítékot az ételszennyezésre, ugyanakkor hozzátették, hogy az UCI vértranszfúzióval kapcsolatos elméletét sem találták helytállónak.


A CAS álláspontja szerint táplálék kiegészítővel került Contador szervezetébe a tiltott szer és a spanyol védői nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ez a kerekes tudták kívül került bevitelre.

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

« 1 | 2 | 3 »
2012.02.09. 10:22
március:
Persze maradjunk kicsik, ne is próbáljuk megérteni, hogy miről beszélnek a nagyok. A sejtetésed megmaradt, megint homályos okokra hivatkozva nem írsz tényeket, mert az "érintettek" rossz néven vennék. Érdekes módon ez az egész hazai kerékpársportot áthatja, mindenki tud mindenkiről mindent, de senki nem nevesít senkit. Meg is van az eredménye, azt látjuk mindannyian!

csardi.gabor:
Tehát jó a szabály, csak nehéz bizonyítani, a szabály jó. Értem én...

2012.02.09. 00:23
Lajos: nem azért tartott kettő évig, mert bonyolult a szabály, a szabály egyszerű: ha nem tudja igazolni, hogy vétlen volt, elmeszelik. A (sikertelen) igazolás tartott nekik kettő évig. Ezt nem kellene engedni.

2012.02.08. 20:08
Lajos!
Baj van a szövegértelmezéseddel. Amit leírtam korán sem az Én felfogásom, Sőt!
De azt fenntartom (vice mesternek) is, hogy nagyon kívül állók vagyunk a Pro Tour-os tények esetében. És bizony védik a köreiket, még csapaton belül sincs egyenlőség. Azzal semmi baj, hogy merő szeretetből írogatunk kommenteket. Előfordul ez máshol, mással is. Ha esetleg sejtelmesnek találod amit írok, abban nem Én vagyok a hibás. Valószínű nem akarok személyeskedni, illetve érintettek engedélye, tudta nélkül Őket érintő esetleg személyiségi jogaikat sértő dolgokat írni.
Bocsánatot kérek azoktól akik nem értik ezt meg, vagy nem értenek vele egyet.

2012.02.08. 13:58
tot, ide is kirakom, mert igényled! neked viszont nagy fokú sérülésed van, ezt a tényt mind a WADA szakemberei, mind a CAS delegált bírái és a hülyeségeidet olvasók megcáfolhatatlanul alátámasztják, ennek okán Contadorral ellentétben neked nem csak ezt a szezont, de az összes többit ki kell hagynod.
Rasmussen egy csirke nem tudtad?!
JA és lábpumpát használnék valamint a verseny előtt, mert nincs rá idő téged várni.

2012.02.08. 12:42
vicceske!
A címeket Contador így is, úgy is elbukta volna, hiszen nem nyerhet, ha nem versenyezhet. A pénzbüntetést is megkapta volna (bár lehet, hogy ezt még megússza, nincs még döntés). Viszont így alig kell többet kihagynia, mint egy fél szezon, kettő helyett és még pénz is folyt be közben bőven, gondolom. Ez azért sokkal kedvezőbb, nem?

Egy háromszoros, ja, bocs, már csak kétszeres Tour győztesnek, meg ki kell, hogy jöjjön az éves fizetéséből (+ szponzorpénzek) az a 2.4 millió Euro. Ez csak neked, meg nekem horribilis összeg.
Amúgy, valójában csak egyszeres Tour győztes, hiszen Rasmussen jobb volt nála...
A stílusod meg olyan, amilyen. Egy verseny után biztosan te is kikapnád az első kerekedet és azzal próbálnál agyonütni :-))

2012.02.08. 09:04
Már írtam! Nem is ellenőrizhet a WADA az amerikai profi ligákban! egyszerűen nincs hozzá joga. márciusi, Te tényleg kívülálló vagy.

2012.02.08. 08:48
Sajnos a bringásokon csattant ismét az ostor! Meggyőződésem, hogy ez arra volt jó, hogy a wada megmutassa a világnak, hogy ők biza végzik a dolgukat!
Ez az egész egy qrva nagy cirkusz... Most lehetett valami nagy halat az asztalra dobni úgy, hogy az senkinek se okozzon fejfájást. Mert valljuk be, a Contadort el lehet meszelni különösebb retorziók nélkül, de mégis nagyot durran! Próbálták volna meg a Spanyol focistákkal... Vagy a Nadallal...Talán még emberhalál is lett volna belőle! Vagy bármelyek amerikai robottal :) Érdekes, hogy az USA-ban manapság senki sem bukik meg az hiper menők közül. Ráadásul nem hallani dopping sztorikról se NBA, NHL, NFL-ből. Vajon miért nem?? Vagy pl az Armstrong, Phelps! Őket miért nem sikerült elmeszelni? Azért mert ma született bárányok voltak, vagy azért mert a biznisznek nagyon ártott volna ha buknak. Ezt a kis spanyol makit majd hamar elfelejtik aztán minden ok!

2012.02.08. 08:26
március:
Emlékszem a Festina ügyre, de utána viszonylag nyugalom volt 2006-ig.
Téged sem akadályoz semmi, hogy szakemberként kommentáld a versenyeket, hiszen biztosan jobban csinálnád, mint bárki.
Összefoglalnám a hozzáállásod: "mi innen nem látunk bele, fogalmunk sincs róla, nem tudjuk, nem értünk hozzá, kicsik vagyunk, nem tudhatjuk, messze vagyunk onnan, ha valaki megszólal, börtönbe kerül, nem tudhatjuk, maradjunk csöndben, az a biztos." Akár még sportvezető vagy politikus is lehetsz ezzel a hozzáállással.
Remélem az nem zavar, hogy van itt pár olyan ember, aki szereti ezt a sportot, és beszélget róla? Van, akit foglalkoztat, hogy miért próbálják tönkretenni az egyik legjobbat, illetve a legnagyobb versenyt. Most biztosan felháborodsz, de nyugodtan fejtsd ki, a véleményed, ne csak sejtetéseket írjál bennfentes stílusban, ahogy szoktad.

csardi.gabor:
Milyen egyszerűek ezek a szabályok, alig két év kellett az értelmezésükhöz.

2012.02.07. 23:16
Abban egyetértek, hogy a UCI egy elég idegesítő banda. Rengeteget fölényeskednek, sokszor arrogánsak, versenyeken úgy mászkálnak a UCI ellenőrök a versenyzők között, mintha ők a Holdról jöttek volna.

Sajna egy tőlük független profi ligát összehozni baromi nagy munka, mert az összes (vagy legtöbb) nagy verseny szervezőjével meg kell egyezni. Kár. Gondolom sok szervezőnek van UCI szerződése, amit nem lehet könnyen felrúgni.

Az, hogy nem indulhatnának az olimpián, szerintem nem sok mindenkit érdekel, kerékpárban az olimpiának nincs nagyobb rangja, mint a bármelyik tavaszi klasszikusnak.

2012.02.07. 23:07
Yossarian: az üzenetem nem neked szól, hanem azoknak akik AC eltiltása mögé az ASO-UCI harcot képzelik, vagy mittudoménmit.

AC ilyen módon való eltiltása egyszerűen egy rossz szabályozás eredménye. Remélem, hogy meg fognak változni a szabályok.

2012.02.07. 21:59
Gábor, mi itt már rég nem csak Contador esetéről beszélgetünk, hanem a rendszerszintű működésről. Contador csak egy aktuális példa.

2012.02.07. 21:49
Nem értem miért kell az események mögött nagy összeesküvést sejteni? A jelenlegi szabályok alapján eltiltották és kész.

Az más kérdés, hogy ezek a szabályok nem a legjobbak. Remélem fognak rajtuk változtatni, hogy (1) ne tartson ennyi ideig a hercehurca, és (2) ne tiltsanak el valakit picogrammok miatt. Ha már a sportolónak kell bizonyítani, hogy nem doppingolt.....

2012.02.07. 20:11
Lajos!
Szelektív az emlékezeted, mert például a nagy lavinát az ASO a Festina üggyel indította el, amibe bár sokáig tagadta, a franciák egyik legnagyobb aktuális kedvence Virenque is belebukott, nem beszélve a börtönt is megjárt szintén francia masszőrről.
Sokkal mélyebb okok játszanak itt mint amibe Mi innen Magyarországról belelátnánk, főleg úgy, hogy a nagy versenyek közelében egyetlen valamire való szakemberünk sincs. Ha viszont ott lenne akkor sem beszélne, mert ilyesmiről nem szokás fecsegni, mert aki megteszi az ugyanúgy börtönbe kerülhet napjainkban. Az itt megnyilvánulók, velem együtt, messze kívül állók vagyunk, úgyhogy amit írogatunk össze-vissza az többnyire messze áll a valóságtól.

2012.02.07. 18:15
Lajos, persze, nem vagyok naiv én sem, nyilván mindenkinél dolgozik az orvosi stáb most is, meg dolgozna egy ilyen professzionális liga esetén is. Csak a szabályozottság a kérdéses, a kordában tartás problémája, azt hogyan lehet megoldani?
Most azért visszafogottabb a helyzet, mint a 90-es években volt, vagy az ezredforduló. Főleg az Operation Puerto óta szofisztikáltabb megoldásokkal rukkolnak elő, kivéve egy-két Ricco-féle vadhajtást.
Ettől függetlenül én is keserű vagyok a mostani helyzettől, szerintem sem jó ad hoc jelleggel szórni ki a versenyzőket, közben meg papolni, hogy így tisztul a sportág. Persze, ez undorító képmutatás, és át kellene lépni ezen, meg borítani az asztalokat, mert másképp nem megy. Csak azt gondolom, hogy nem is az a megoldás, hogy odadobjuk a gyeplőt a lovak közé, hanem valamilyen szabályozottságot, kontrollt kellene beleépíteni.
Olimpiával kapcsolatban van igazság abban, amit mondtok. Nagy kerékpárosnemzeteknek nem számítana igazán, csak aprópénz, ezt inkább a második vonal érezné meg. A spicc behozná szponzorpénzekből, a most eltántorgók is visszajönnének, pár év alatt elkezdene pezsegni biztosan. Nagy versenyek megrendezése sem olimpiafüggő, ez is igaz. Csak akkor tényleg el kell dönteni, hogy kiszakadunk az olimpiai családból, ennek minden presztízsveszteségét és anyagi vonzatát vállalva. De azért akár csak a hazai lehetőségeket figyelve, akár a nem World Tour csapatok pénzhezjutási esélyeit latolgatva lenne kis aggodalom bennem.

2012.02.07. 16:58
Közben még annyit, hogy sikerült kiszorítani még 35 milliárdot focistadionra, mert az kell. Ennek a töredékéből lehetne hazai csapatot építeni, akik pár év múlva eredményeket tudnának felmutatni!

2012.02.07. 16:52
yossarian:
Szerintem működne a Vaughters-féle dolog, mert a szponzor biztosítva látná, hogy a pénzéért kap valamit. Most az van, hogy a Saxo adott X összeget, és az UCI közli, hogy a nyerő ember nem biciklizhet, mert 700 napja mivolt. Ha erre azt mondja a szponzor, hogy nekem ez elég, és máshová rakom a fölös pénzem, akkor nem lehet rá haragudni.

Azt meg ne gondoljuk már, hogy most bárki tiszta a mezőnyben! Ha egy Voeckler bírja a tempót az iszonyat hegyeken a világ legjobb hegyimenőivel, akkor talán nincs miről beszélni!

Az olimpiai kvóta rajtunk kívül nem sok mindenkit érdekelhet, mert csak nálunk csöpögtetnek némi pénzt négy évente "Olimpia lesz" hivatkozással. Normális országban működik az utánpótlás-nevelés, és nem külföldön rendeznek bajnokságot, hogy mást ne mondjak.

2012.02.07. 13:57
spanyol sajtóvisszhang:
http://www.origo.hu/sport/egyeb/kerekpar/20120207-spanyol-lapvelemenyek-alberto-contador-eltiltasa.html

Kicsit kihátrálást érzek Contador mögül, inkább attól félnek és arra vigyáznak, ne terjedjen tovább a doppingvád más sportágakra. Focijukra, Nadalra, stb. Gyanú persze rajtuk van így is...

2012.02.07. 13:56
yoss, gondolom működhet, a Vaughters nem a levegőbe beszélt, nyilván nem csak az egyedüli ötlete volt, az a kérdés mikor valósul meg, mert a helyzet azt mutatja, hogy arra felé tendál a dolog. Nyilván nem való a felszabadított doppingolás, de az képmutatás, hogy így nincsen. Nem ez a lényeg hanem, hogy a versenyszervező irodáknak és a csapatoknak sincs szüksége ezekre az elnyomó pénzlehúzó szervezetekre. Kérdés! Az ASO le tudja bonyolítani a Tourt a UCI nélkül? Igen, sőt eddig sem volt rá szüksége. Ennyi. Alapvetően saját versenybírói testület és szabályozó szervezet 20-30 legmagasabban jegyzett profi csapat kell hozzá.

2012.02.07. 13:40
vicces, amiről te beszélsz, az ugye valójában egy felszabadított doppingolás. Az biztos, hogy a jelenlegi érdekszabdalta, véletlenszerű kiszórásokon alapuló rendszer legnagyobb problémája a benne rejlő igazságtalanság. Szerrel is ugyanaz az eredménysor alakul ki, mint nélküle, mert mindenki használja (bár ebben az esetben meg ott van a veszély, hogy a koktélokat versenyztetik meg, mert nem mindenki kapja meg ugyanazt az orvosi hátteret), de a jelenlegi felállásban meg az a legnagyobb probléma, hogy nem a reális erősorrend lesz a végeredmény.
Tavalyi Giro-n Contador nagyságrenddel volt jobb mindenkinél, ellenőrizték, nem találtak benne semmit, most mégis Scarponi a győztes. Az tökmindegy, hogy bután ment fel a hegyre, nagy áttétellel, mert a többieknél így is jobb volt, de akármi is kerül be az évkönyvekbe, abban a három hétben volt ott egy nála jobb, méghozzá sokkal jobb kerékpáros. Ezt így meg köszönjük meg a bürokráciának, hogy két évig kotlanak egy istenverte mintán.
Ettől függetlenül nem hiszem, hogy működhetne az NBA, NHL minta nálunk. Egyrészt nem tartom jó ötletnek a doppingolás eleresztését, másrészt meg a kerékpársportot lehet, inkább kiszórnák az olimpiai programból, mintsem engednének még egy professzionális sorozatot ilyen szabadságfokkal felruházva a kerítésen belül. Nem is a 90-es éveket írjuk, nem ugyanazok az emberek, nem ugyanazok a viszonyok vannak ott, illetve egy kosárlabda, jégkorong esetében azért is lehettek megengedőbbek, mert ugye csapatsport, sőt játék, big-big show, stb. A kerékpársport nem mérhető hozzájuk ilyen értelemben, szerintem inkább ajtót mutatnának. A nemzeti sportszövetségek ettől kezdve nem adnának pénzt a kerékpársportba, tán még amatőr szinten sem, mert ugye nem olimpiai sport, az meg elég tragikus lenne. Ezt így nem kellene megkockáztatni.
Ettől függetlenül a jelenlegi felállás alapvetően rossz, mélyen igazságtalan, kiszámíthatatlan, és csak arra jó, hogy hosszú évek alatt teljesen kivéreztesse a sportágat.
A 2, 8 millió euró meg tényleg behajthatatlan, nem kifizethető. Nem is tudom, hogy jött ki ekkora brutál összeg büntetésnek.

2012.02.07. 12:59
Na meg a lődörgő nyugger haverod is kárörvendhet látom.

« 1 | 2 | 3 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések