Két magyarral kezdődik Hong-Kongban a pályakerékpáros világbajnokság

E-mail  Nyomtatás
2017. április 11. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Április 12. és 16. között rendezik a pályakerékpáros világbajnokságot Hong Kongban, melyre két magyar bringás is kivívta az indulási jogot: Lovassy Krisztián (BVSC-Zugló) és Szalontay Sándor (Dr. Bátorfi-Agria KTK) összesen három versenyszámban képviselik majd hazánkat.

A pályakerékpározás a kerékpáros szakágak aggastyánja. Az első pálya-világbajnokságot ugyanis már 1893-ban megrendezték. 1900-ig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elődje szabályozta az eseményt, majd az UCI fennhatósága alá került. Az április 12-én kezdődő Hong Kong-i világbajnokság már a 114. pálya-vb lesz, az 1990-es Maebasi (Japán) vb-t követően a második Ázsiában.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összesen negyvenkét nemzet 370 sportolója – 220 férfi és 150 nő – vívta ki az indulási jogot, közte a két magyar kerekessel.


Lovassy Krisztián remekül szerepelt a 2016/2017-es szezon utolsó két világkupa-futamán Kolumbiában és az Egyesült Államokban. Végül két kvótát is sikerült szereznie, neki a pontverseny és a scratch versenyszámokban szurkolhatunk, míg Szalontay Sándor sprintben méri össze tudását a világ legjobbjaival Hong Kongban. Szalontay már korábban biztosította a kvalifikációját.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Sprintben Szalontay-nak nem lesz könnyű dolga, bár a háromszoros olimpiai bajnok brit Jason Kenny nem lesz ott a vb-n, a trónra többen is pályáznak, többek között az árnyékából kilépni kívánkozó honfitársa Callum Skinner, a német Joachim Eilers vagy éppen az orosz Denis Dmitriev. Mellettük az ausztrálok és az új-zélandiak is erős csapattal érkeznek, de az ázsiaiak is bíznak egy kiemelkedő eredményben a maláj Azizul Hasni Awang részéről.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Lovassy Krisztián számaiban várhatóan a belga Kenny De Ketele, a fehérorosz Raman Ramanau, az ír Mark Downey és az ausztrál Cameron Meyer számítanak a legfőbb favoritoknak.


A két magyar bringás már a helyszínen tartózkodik, a hivatalos edzések során ismerkednek a pályával.

 


"Az utolsó két világkupa futamon sok minden múlott – mondta Pataki Ibolya az MKSZ pálya szakágának vezetője. – Sanyi a felkészülése során már inkább a világbajnokságra koncentrált, hisz biztos volt a kvótája. A világkupa szereplései is inkább csak ezen időszak részét képezték. Krisztián az utolsó forduló scratch versenyében nyújtott teljesítményével, hosszú idő óta a legjobb magyar eredményt érte el. Az itt szerzett pontjaival sikerült az indulási jog kivívása a pontverseny mellett ebben a számban is. A mai rendszerben, sajnos csak azok az országok tudnak érvényesülni, akik viszonylag nagy csapattal versenyeznek egész évben. Több versenyző, párhuzamosan tud több versenyen pontokat gyűjteni. A szűkös anyagi háttér miatt, erre nekünk nem volt lehetőségünk, pont ezért hatalmas eredmény az, hogy két versenyzőnk, három számban is érdekelt Hong Kongban.”


A férfi scratch számra április 13-án, csütörtökön, míg sprint és a pontverseny eseményeire április 14-én pénteken kerül sor.


A világbajnokság 12-én a női-és férfi csapatüldözéses szám kvalifikációival kezdődik.


A vb eseményeiről a velo.hu folyamatosan beszámol!
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések