Kerékpárút-avatás Pannónia Szívében

E-mail  Nyomtatás
2017. október 26. csütörtök
  |   Szerző: Sajtóközlemény

Több tucatnyi biciklis közös tekerésével adták át hivatalosan a forgalomnak az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló új kerékpárutat. A leágazásokkal együtt mintegy 40 km hosszú szakasz közel bruttó kétmilliárd forintból épült meg a Pannónia Szíve program keretében.

A Fejér megye északi részén található, 22 település összefogásával világra jött Pannónia Szíve turisztikai régió első nagyberuházása az „Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések” nevű projekt. A több mint 3,7 milliárd forintos összköltségvetésű, magyar állami forrásokból finanszírozott építkezések két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és a falutól Bicskén és Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárút. Utóbbi készült el elsőként, így Révész Máriusz kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán, a térség miniszterelnöki biztosa, dr. Molnár Krisztián, a beruházást irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és az érintett négy település polgármestere közösen átadhatták a forgalomnak.


Az ünnepség vendégei által részben végigjárt útvonal teljes hossza mintegy 40 km, beleértve a bicskei csillagdához, Nagyegyházára és Vasztélypusztára vezető elágazásokat. A kerékpárút Bicske és Csabdi között keresztezi az M1-es autópálya nyomvonalát. Ezt egy különleges, hazánkban több évtizede nem alkalmazott, sajtolásos eljárással készült alagúttal oldotta meg a kivitelező. Az építkezés teljes költségvetése 1,981 milliárd forint volt.


Az útvonal már az átadás előtt népszerű lett. A kellemes őszi időjárást kihasználva szép számú helybéli és messzebbről érkezett kerékpáros tekert a néhány hete már fizikailag elkészült aszfaltcsíkon. A beruházó tervei szerint tavasztól még nagyobb forgalomra lehet számítani, hiszen a biztonságos, komolyabb szintkülönbséget nélkülöző útvonal az amatőr kerékpárosok és családdal kirándulók számára is ideális.


A mostani avatóünnepség csak a nyitánya a Fejér megyében a közeljövőben tervezett kerékpáros fejlesztéseknek. Egyrészről előkészítés alatt van az úgynevezett Duna-Duna útvonal, amely Esztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig tart majd, magában foglalva a most átadott szakaszt. Megépítése után a folyóparton haladó Eurovelo6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül is elérhető lesz majd a Pannónia Szíve térség. Másrészről pedig szerepel a tervekben a Budapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartó bicikliút, amelynek egyes darabjairól már kormánydöntés is született.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.11.04. 15:50
Örülni kell neki, hogy létezik egyáltalán, legyen minél több ilyen! Csak ne legyen ez egy következmények nélküli ország, vagyis ha az út holnaputánra megsüllyed, feleljen érte a kivitelező!

2017.10.30. 09:11
Örüljünk, hogy erre ment a pénz, mert hiánypótló útszakasz. Ha úgy drága hogy jó és tartós is, akkor az árával sincs különösebb gond. A 444-et meg linkelni sem érdemes.

2017.10.29. 07:38
Örülök, örülök nagyon! 50ezerből épült métere.....erre nincs mit mondanom.

2017.10.27. 16:22
https://444.hu/2017/10/20/milliardos-bicikliut-a-semmibe-amiert-meg-az-m1-es-autopalyat-is-megsullyesztettek-egy-kicsit
Nem ugyanaz a kettő? :)

2017.10.27. 09:23
Gondolom takaritva is lesz rendszeresen mint az osszes tobbi kerekparut, mivel nem ontisztulo mint egy kozut... (Ja, nem, ez nem mukodik sehol itthon...)

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések