Képmese: Egy brutálisan nehéz cross VB futam és Van Aert szárnyalása

E-mail  Nyomtatás
2018. február 04.
  |   Szerző: Szilasi László

Diavetítéshez kattints a képreSajnos az utóbbi évek egyik legkevésbé izgalmas cyclo-cross férfi elit versenyét hozta a mai, valkenburgi futam, ahol a belga Wout Van Aert "élete egyik legjobb napját kifogva" durva különbséggel verte meg a többieket. A topfavoritnak kikiáltott (és a 2017-18-as szezont nézve legjobb) holland Van der Poel nem tudott megfelelelni az elvárásoknak, a végletekig saras pályán rendezett futóversenyen messze nem azt hozta, amit tőle megszokhattunk.

 

A szinte tekerhetetlen terepről Roberto Bettini képeivel feleveníthetjük a férfi elit kategória küzdelmét. Persze, mint a mellékelt képen is láthatjuk,  részeg belga és holland szurkolókból most sem volt hiány, a 0 fokos hőmérsékletben rengetegen voltak kiváncsiak a VB legfontosabb futamára. Sőt, voltak, akik a pályát is kipróbálták :)

Diavetítéshez kattints a képre
Az első körben még van der Poel haladt az élen, minden a terv szerint alakult a rajtja után. Érdekesség az integrált aero kormány stucni kombó, ami csak az ő cross bringáján van a mezőnyben. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
A két Nagy, VDP és Van Aert rögtön az első körben magára hagyta a mezőnyt. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
Aztán VDP hibázott és meg is kellett állnia, Aert pedig elfutott tőle. A mai pályán egyébként is a futás volt a legjellemzőbb kép. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
Van Aert még csak 23 éves, de már háromszoros világbajnoka a sportágnak. Ahogyan a verseny után nyilatkozott, élete egyik legjobb napja volt a kerékpáron. A VB, különleges, szivárvány színű csíkos bringával indult, melyet a jövő szezonban is joggal használhat. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
Van Aert tavaly is viszonylag sokat versenyzett nyáron országúton, most viszont rögtön a cross szezon végeztével láthatjuk ebben a szakágban. Indul a február végi Omloop Het Nieuwsbladon is, majd a Párizs-Roubaix klasszikuson is. Ha sár lesz, az az ő terepe!
 
Diavetítéshez kattints a képre
Van Aert szokatlanul nagy előnnyel, több, mint 2 perccel nyert a második előtt és 2,5 perccel VDP előtt. 5 kör alatt alakította ki ezt az előnyt, ami azt jelenti, hogy vetélytársának körönként fél percet adott!
 
Diavetítéshez kattints a képre
A futamot mindössze 21-en tudták körhátrányon belül befejezni a 60 fős mezőnyből, ez sem semmi! Van Aert 17.7 km/h-ás átlaggal győzött, a legutolsó körön belül beérkező bringás 15-ös átlagot ment és 9 percet kapott tőle. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
A nap meglepetésembere egyértelműen Michael VANTHOURENHOUT második helyével. Kiváló rajt után, ott tudott maradni VDP-al, majd az ötödik körben  le is szakította a holland favoritot. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
Ez ma nem VDP napja volt. Van Aert edzője, Niels Albert is úgy nyilatkozott, ettől függetlenül a szezonban ő volt a legjobb cross versenyző. IGEN. 
 
Diavetítéshez kattints a képre
A valkenburgi férfi elit dobogó, két belga és egy holland. A belga szövetségi kapitányt sok támadás érte, mert kihagyta a keretből a többszörös dobogós Kevin Pauwelst, de ma a mennybe ment. A legjobb 10-ben 6 belga végzett és két érmük is lett!
 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések