Friss Velo

2012. április-májusi szám

Diavetítéshez kattints a képreÁprilis 28-tól, országosan kapható a VELO magazin 2012/2-es, április-májusi száma. Aktuális magazinunkban visszatekintünk az elmúlt hónap legfontosabb kerékpáros eseményeire, a tavaszi klasszikusokra, illetve a melbourne-i pályakerékpáros világbajnokságra. Felidézzük Tom Boonen nagy menetelését, mely során megnyerte az E3 Harelbeke és a Gent–Wevelgem viadalokat, illetve a Flandriai Körversenyt és a Párizs-Roubaix-t. Emellett pedig azt is eláruljuk, hogy szerkesztőségünk kit tart az idei tavaszi klasszikusok legnagyobb felfedezettjének. A pályakerékpáros világbajnokság kapcsán pedig előre tekintettünk az év csúcseseményére a Londoni Olimpiára. A közelgő Giro d'Italiát ezúttal magyar szemszögből vizsgáltuk meg, összegyűjtöttük, hogy mely szakaszokra érdemes kilátogatni.


Ha az időjárás egyelőre nem is azt mutatja, de közeledik a nyár. Ennek alkalmából nyári ruhakörképpel készültünk, hiszen a forgalmazóknál és a boltokban már raktáron van minden, amire idén szükség lehet. A közelmúltban lehetőségünk nyílt kicsit belelátni a jövőbe, megnéztük milyenek lesznek a Shimano Zee és a Saint 2013 szettek. Valóban annyi előnyük van a 29-es bringának, hogy máris rohanni kell lecserélni a „vacak” 26-ost? Vagy a hátrányaik miatt nem mindenkinek érdemes 29-esre váltani? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor bemutattuk a hazánkban is kapható big foot montikat. A hazánk legnagyobb amatőr kerékpáros eseményének a Tour de Pelsónak a beharangozójának apropóján pedig a sporttáplálkozás alapelveit gyűjtöttük össze.

 

A tartalomból

 

Tom Boonen - A kockakőgyűjtő


Egy nagy versenyző nagy emlékéhez stílusos győzelem tartozik. Amikor nincs más a célfotón, de te haladtál át elsőként a célvonalon, verve az egész mezőny. Tom Boonen is így, a lehető legelegánsabb módon nyert a negyedik Párizs-Roubaix-t Az idén újra csúcsformába lendülő belgának, néhány sérüléssel és botrányokkal teli év után - bőven volt ideje ünnepelni a Roubaix standionban, ahol feltartott négy ujjával mutatta a közönségnek, sikerült.

Diavetítéshez kattints a képre

 

Konklúziók a klasszikusokról

 

1.Quick-Step, a törvényhozó: Azt már megszokhattuk, hogy a tavaszi macskaköves klasszikusok közvetítésébe bekapcsolódva általában a Quick-Step mezt láthatjuk a mezőny elején. Ez az idén is így volt, de amit eredményekben elértek arra, nincs jobb szó, mint kegyetlen! Agyőzelmeik: Dwars DoorVlaanderen (Terpstra), E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke (Boonen), Gent-Wevelgem (Boonen), Driedaagse De Panne-Koksijde (Chavanel), Tour of Flanders és Paris-Roubaix (Boonen).
Diavetítéshez kattints a képre

 

8 új világcsúcs a pályakerékpáros VB-n


Április első hetében rendezték Melbourne-ben a pályakerékpáros világbajnokságot. A szakág olimpia előtti utolsó komoly megmérettetésén nyolc világcsúcs született és a nagy nemzetek szakvezetői nemhogy okosabbak lettek, de minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerültek az olimpiai csapatok kijelölésével kapcsolatban

Diavetítéshez kattints a képre

 

Tour de Pelso – táplálkozás és pszichés felkészülés

 

Sokat vitatott kérdéskört veszünk elő cikkünkben, leginkább a lényegre szorítkozva. A sporttáplálkozás alapelvei kapcsán nem is találhatnék jobb apropót, mint a közelegő Tour de Pelsónak, hazánk legnagyobb amatőr kerékpáros eseményének a beharangozója. A táv 204 kilométer, ami nemcsak táplálkozási, hanem komoly pszichés kihívások elé is állítja a résztvevőket. Mit fogyasszunk a verseny alatt, mire figyeljünk az út során?

Diavetítéshez kattints a képre
 

A nagy kerék bűvöletében

 

Valóban annyi előnyük van a 29-es bringáknak, hogy máris rohanni kell, és lecserélni a „vacak” 26-ost? Vagy a hátrányaik miatt nem mindenkinek érdemes 29-esre váltani? Ezekre próbáljuk megkeresni a választ, majd bemutatjuk a jelenleg hazánkban is kapható big foot montikat.
Honnan indult ez az egész 29-es mánia? Gary Fisher nem kevesebb mint 10 éwel ezelőtt mutatta be az első nagy kerekű MTB kerékpárját, és még abban az évben sikerült is elfogadtatnia a UCI-al, hogy lehessen világkupa-futamokon indulni ilyen bringával. A nagy gyártóknak nyolc év kellett, hogy belássák, nem egy őrült tudós műve ez, hanem valóban átgondolt és működő rendszer, amelynek ugyan vannak hátrányai, de ezek eltörpülnek az előnyei mellett.

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nyári ruhakörkép


Nehéz ráhangolódnunk a nyári ruhakörképre, főleg úgy, hogy jelenleg is esik az eső, és alig 10 fok van odakint. Mintha az időjárás nem szeretné megérteni, hogy bizony április végén már tavasznak kellene lenni, kellemes 20 fok körüli hőmérséklettel és bringázáshoz ideális körülményekkel.Ettől függetlenül a forgalmazóknál és a bringaboltokban már raktáron van minden, amiből az idén válogathatsz. Mára nemcsak a kerékpárok, hanem a ruházatok is specializálódtak. Manapság nem trendi pólóban és farmerban bringázni a városban sem, és a sportos bringások sem kizárólag tapinaciban vagy mezben tekernek. Nézzük felhasználási terület szerint a
ruhákat.

Diavetítéshez kattints a képre

 

Hegyikerékpáros túra a Mecsekben

 

Ha a Mecsekben szeretnénk kerékpározni, még Budapestről is elég sokat kell utazni, de a hegyikerékpárosoknak mindenképpen megéri, mivel egy szinte érintetlen hegységben tekerhetnek. Számtalan szép, érdekes és látványos hely található a Mecsek mindkét oldalán. Ezúttal az északi lankákon tettünk kellemes túrát. Igazi paradicsom ez a MTB-knek, mivel hazai viszonylatban aránylag sok hivatalosan kijelölt útvonalat találhatunk, és ezek nemcsak széles dózerutakon mennek, hanem valódi izgalmas ösvényeken is. Éppen ezért érdemes erőnlétileg és vezetéstechnikailag is képzettnek lenni, mert nehéz megúszni kevés szintkülönbséggel a mecseki túrákat.

Diavetítéshez kattints a képre

 

Giro d’ltalia 2012 - Hova érdemes utaznunk

 

Múlt havi számunkban már olvashattátok az idei Giro d’ltalia útvonalának részletes bemutatóját. Most a Dániából rajtoló versenyt magyar szemszögből vizsgáljuk meg, azaz melyek lehetnek a háromhetes viadal számunkra legérdekesebb pontjai, ahova kilátogatva felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk!

Diavetítéshez kattints a képreFrancia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések