Friss Velo

A VELO magazin 2015/április-májusi lapszámának tartalma

2015. május 5.-től országszerte kapható a VELO magazin idei második lapszáma.  A Tartalomból:

 

 

Col de la Normafa – Budapest legjobb hegye:

 

Annyiszor jártunk már rajta, hogy nem is értjük, mit lehetne még írni róla. Mindennap láthatjuk, ha a fővárosban lakunk, de mégis vannak ismeretlen oldalai. Hogyan szakadjunk el a megszokott útvonalaktól és jussunk ezáltal új élményekhez? Ennek jártunk utána a tél során, hosszú órákat töltve a nyeregben.

 

Négy fantasztikus útvonalat (lesz közte klasszikus és ismeretlen is) ajánlunk cikkünkben a "hegymászóknak", szintrajzokkal, leírással, hasznos tippekkel és a VELO magazin talán eddigi legjobb túracikkes fotóival, Vanik Zoltán kameráján keresztül.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nagyinterjú Sean Kellyvel - GT-győzelmével, Paris–Roubaix sikereivel, négy zöld trikójával Ő minden idők egyik legsikeresebb kerékpárosa:

 

Az írországi Tipperary megyei Carrick-on-Suirbe utazni olyan, mintha visszamennénk az időben. A legtöbb helyi boltról már pereg a pasztellszínű vakolat, vasárnap nem jár a vonat, más napokon pedig a város közepére érkezik be, amelyet a helyi hősről, Sean Kellyről neveztek el. „Nagyon megtisztelő – mondja Kelly, akinek 150 holdas farmja a külvárosban van. – Általában csak a halottakról szoktak elnevezni közterületeket!”

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az 58 éves John James Kelly (becenevén Sean) viszont nagyon is életben van. 1977 és 1944 között nem kevesebb mint 188 győzelmet szerzett, köztük négy Tour de France zöld trikót, egy GT-győzelmet és 10 egynapos klasszikust. Hosszú dicsőséglistája ellenére a mai fiatal generáció főként „Mr. Eurosportként” ismeri a kemény ír akcentussal beszélő Kellyt. Tárgyilagossága mellett egyedi kiejtésével és szóhasználatával vált ikonikussá a tévénézők számára.

 

Interjúnkból kiderül, hogyan versenyzett fiatal korában álnéven, mit jelent az éheztetés és milyen érzés, amikor zárt kapukat talál a versenyző a roubaix-i velodromhoz érkezve?

 

Orosz rulett a kockaköveken

 

A kockaköves klasszikusok talán a legbrutálisabb erőpróbái az országúti kerékpársportnak, de sokkal jobb, ha minderről egy olyan ember beszél, aki több mint 65, rázatókkal tarkított versenyen vett részt élete során. Azok közül, akik valaha is versenyeztek már akár csak amatőr szinten is, néhányan biztosan magukra ismernek a Team Sky versenyzője, Bernard Eisel gondolatait olvasva. A 34 éves osztrákot legtöbben Mark Cavendish jó barátjaként és egykori legfontosabb felvezető embereként ismertük meg, azonban ő a 15 éve tartó profipályafutása után elsősorban klasszikusmenőként gondol saját magára. Eisel végigvezet minket a cikk során a klasszikusok kulisszatitkain, elmeséli milyen eléhezni és azt is, amikor a verseny után két napig olyan érzésed van, mintha nagyot buktál volna, miközben el sem estél. 

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az Ardennek-tripla:

 

Képek, eredmények és érdekességek az Ardennek hegység klasszikusairól, azaz fókuszban a Liege-Bastogne-Liege, Fleche Wallone és Amstel Gold Race versenyek és eredményeik.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Körkép: Karbonvázas MTB kerékpárok:

 

Folytatjuk nagy olvasó sikerenek örvendő termékkörképünket,melyben ezúttal 23 darab karbonázas mountain-bike kerékpárt veszünk górcső alá. Specifikációk, súlyadatok, leírások és tanácsok a vásárlás előtt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Próbáld ki magad egy ultrahosszún! Avagy, mi az az XCU?

 

Út az ismeretlenbe? Bulizás? Saját korlátaid átlépése? Sokféle motiváció szülhet ultra hosszú távú (XCU) maratonrészvételt, de egy biztos: akár a jó eredmény, akár a részvétel a fontos, semmiképpen sem az a műfaj lesz, ahol csak egy holtponttal kell számolnod… Magyaországon idén állt össze, a leghosszabb montiversenyeket tömörítő sorozat, mi pedig utánajártunk korábbi résztvevők által, milyen érzés egy 24 órás a haverokkal. 

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Tabló - Vanik Zoltán:

 

Nem ismerek rajta kívül mást Magyarországon (és nincs is), aki profi kerékpárversenyző volt, majd profi fotós lett. Amikor 2002-ben egy gyöngyösi kollégium asztalán fekve párosával ette megrogyva az őszibarackot a Tour de Hongrie legnehezebb szakasza után a sárga trikóban, sosem gondoltam volna, hogy valaha majd vele készítjük a VELO magazin meghatározó fotóit.

 

Vanik Zoli ma már a legnagyobb online magazinoknak is dolgozik, és ő dokumentálta végig a 4-es metró építését is. Egy elegánsabb lakótelepi lakás árát költötte el fotósfelszerelésre, de ahogy ő mondja, nemcsak egy dologra (portré, természetfotó stb.) specializálódott, hanem bármilyen területen „bevethető”, ehhez kellett a széles spektrum technikai oldalon. Zoli eddigi munkásságának 10 kedvenc kerépáros képét mutatjuk be a Tabló sorozat rovatban. 

 

Diavetítéshez kattints a képre
 

Nyári kerékpáros ruha bazár:

 

Ideje megnézni, milyen újdonságokat találhatunk itthon a nyári kerékpáros ruhák kínálatában, mire figyeljünk anyagválasztásnál és mire jó a szilikoncsík?

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Tesztek

 

Mostani lapszámunkban, három elérhető árú montain-bike bringát mutatunk be. A KTM 27.5-ös Aera modellt, a Cannondale Quick CX3-at és a Mali Mamba 27.5-ös verzióját.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések