BLOG Maros Maraton 2012

Időpont: 2012. október 04. csütörtök 11:42
Szakág: Mountain bike

2007 óta minden évben szeptember második felében rendezik meg Gilau-ban (Gyalu) Romániában a International Maros Mountain Bike Maratont, ami Romániában az egyik legjelentősebb mountain bike verseny.
Ez évben szetember 30-a volt a nagy nap, amin mintegy 500 bicajos mérhette össze az erejét és a felkészültségét. Eredmények szempontjából a magyar indulókra nem lehetett panasz.

 

Mi Budapest mellől, Gödöllőről érkeztünk, Gyalu-ra. Autóban 6 óra alatt ültük végig az 500km-es utat, ami már maga nagy teljesítmény. Debrecenig autópálya utána végig főút.

 

A versenyt két távon rendezik.A hosszabb 80km-es 2700m szintemelkedét a rövidebb 50km-es 1700m szintemelkedést tartogat. Eleinte elgondolkodtató, hogy miért is vesződtünk ezért a versenyért ennyit, de mikor nekiindultunk percről-percre bebizonyosodott, hogy megérte. A Gyalui havasok látványa lenyűgöző, a táj és a terep pedig adja az erdélyi vadságot, amit nálunk nem kaphatunk meg. Mindemellett mind az 50, mind a 80 km es távokon mindössze 1-2 km volt aszfaltos.

 

A verseny helyszinének, ahogy a korábbi években is, Hotel Gilau adott helyet. Így lényegében minden infrastrutúrális igényt könnyen ki lehetett elégíteni. A honi maratonokkal ellentétben a program, a nevezést leszámítva, csak a verseny napjára összpontosult. Így a szombati leérkezésünk egyetlen kötött teendője a regisztráció és rajtszámfelvétel.
Másnap reggel azonban megindult az élet a Hotel környékén. Megérkeztek az autók, rajtuk, bennük a versenygépek, amikről meg kellett állapítsuk, hogy nem ősrégi szerkezetek. Lázas készülődés után 10-kor volt a rajt, ami kis szervezési malőr miatt 5 perset késett. A két táv együtt indult lassú rajtal. A hosszú táv a rajtzóna elejére állt, később azonban összekeveredtünk, mivel az első elemkedő 15 km-es hosszával és nem kis emelkedésével megfelelően széthúzta a mezőnyt. A rövidebb táv is nagyobb emelkedőket és technikásabb lejtőket tartalmaz mint bármelyik hazai top maraton középtáv. Közben a változatos és gyönyőrű tájban lehet gyönyörkőrni, amihez az erdélyi vad szépség társul. Kezdő bicajosoknak azonban nem ajánlanám nyugodt szívvel, mert ahhoz túl erős és technikás a pálya. És a tehénycsordák és a birkanyájak miatt sem árt az óvatosság, mert egy ekkora állattal való találkozás sem kifizetődő.

 

Költség szempontjából viszonylag jól lehet kijönni, mert a verseny helyszíni nevezéssel is csak 90 illetve 70 lej (hosszú és rövid táv), ami 5800 illetve 4500 forint. A szállás 3 csillagos szállodában pedig fejenkén és éjjszakánként 5000 forint reggelivel.

 

A szervezés lelkes és segítőkész, akár beszélnek magyarul, akár nem. Az eredményhirdetés is tömegrendezvény, ahol a nyertesen a kupa (és pénzdíj minden távon és kategóriában!) mellé ovációt is kaptak. Erre felé nem megy mindenki haza ha letekerte a távot!
Ami magyar szemmel meglepő a sorban állás, ami a regisztrációkor és a beérkezés utáni tészta parti alatt is jellemző volt, és amit a helyiek hőzöngés nélkül, teljes mindennapossággal fogadtak. Nálunk az ilyen sorbanállás miatt az összes fórum ezzel lenne tele a verseny után:)

 

Összefoglalva egy kuriózum verseny, csodás környezetben és lelkes szervezéssel, ami a honi médiában sajnos nagyon kis helyet kap annak ellenére, hogy Blazsó Marci évről évre haza viszi a trófeát. Nem beszélve a gödöllői csapat sikereiről, ahol Medgyes Gabi megnyerte a rövid táv master 1 kategóriát.  A trófeákért idén már nagyon meg kellett küzdeni, mert erős volt a mezőny. Szerencsére Marci jövőre is az 1-es rajtszámmal indulhat, remélhetően egyre több Magyarországról érkezett résztvevővel egyetemben...

További információ: http://marathon.marosbike.ro/
Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Blog

« 2019. április »
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8
Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések