BLOG Milyen lesz az olimpia?

Időpont: 2012. február 20. hétfő 21:08
Szakág: Pálya
Címkék: london, 2012

Az olimpiai tesztversenyek sorában most a pályakerékpárosok legújabb és leggyorsabbnak kikiáltott pályájának került sor. A decemberben megtartott online jegyértékesítés során az összes jegy elkelt erre az eseményre, ennek ellenére azért maradt még a verseny napjára is. Mint később kiderült, csak a legdrágábból. Valamilyen szinten hozzá vagyok szokva az angol jegyárakhoz, de egy pillantra azért lefagytam, a £40-os belépő hallatán - de hála Istennek megengedhetem magamnak - és ki hagyna ki egy ilyen eseményt?

 

A jegyvásárlástól az út egyenesen egy sor repülőtéri biztonsági kapuhoz vezetett. A biztonsági intézkedések majdnem teljesen megegyeznek a repülésnél tapasztaltakkal, így például a bevihető folyadék mennyiségét is korlátozzák – 150 ml-re.

Ezek után már eufórikus örömme sétáltam az olimpiai park területén az Aquatics Center mellett, és az olimpiai stadion is soha nem látott közelségbe került. Azonban még nem lehet csak úgy szabadon sétafikálni a területen – ugyan gyakorlatilag kész van minden – de a sok segítőkész biztonsági őr mindannyiszor visszaterelt a leglális útra. Végül egy kb 5 perces buszozás után jutottunk el a Velodrome-ig, ami mellett már épül a BMX pálya.

 

Az előbbi leírásból talán már kiderült, hogy maga a velodrom az olimpiai parkban található, Észak-London, Stratford városrészében. Az 6000 nező befogadására alkalmas pálya építésének 2008-ban fogtak neki és a tervezés során Sir Chris Hoy tanácsait is figyelmbe vették.

 

Ahogyan ilyen események előtt megszokhattuk, az építészek mindenféle újdonsággal rukkolnak elő. Az új velodromnak természetes a szellőzése, a versenyzéshez megfelelő hőmérsékletet fenntartása légkondicionálás nem is szükséges. A hivatalos források legalább is ezt állítják. A hétvégi 6 oC-os külső hőmérsékletben jól vizsgázott a rendszer, kellemes 25 oC belső hőmérséklet és a megfelelő páratatalom valóban ideális a versenyzésre. Majd nyáron kiderül, valójában mire lesz képes ez a szellőzés.

Formájára is különleges az épület, hiszen a teteje közepén besüppedt. A bevilágítandó tér csökkentése érdekében úgy van megtervezve, hogy ugyan a felső sorokból is tökéletesen be lehessen látni a pályára – de a szembe ülőket már kevésbe.

 

A pálya – és közvetlen környéke – az olimpia után is a kerékpáros élet középpontja akar maradni. Az épületeket és a pályákat VeloPark néven akarják továbbra is hasznosítani a helyi montisok és országútisok boldogítására. Kávézókkal, bicajkölcsönzőkkel és boltokkal, érnék el, hogy London válhasson a világ biciklis fővárosává.

 

Visszazökkenve a magasröptű tervekből, a versenyek már javában tartottak, mire végre beléphettem volna a velodromba. De ez nem ment annyira egyszerűen, mert az akkurátus szervezők a dupla ajtós bejáratnál egyszerre mindig csak egyet tarhatnak nyitva – gondolom a szellőzés miatt – és erre nagyon oda is figyelnek.

 

Szóval a vasárnapi programban a férfi sprint és csapat üldöző, női keirin és omnium versenyszámok voltak.

 

Természetesen ez a nap is Chris Hoyról szólt. A szombati keirin aranya mellé vasárnap a sprintben is győzött. Úgy tűnik, kezd visszatalálni 2008-as formájához, amikor is 3 olimpiai arannyal tért haza Pekingből. Érdekes volt, hogy egyik futama után az idősebbik Hoy-t is meginterjúvolták, aki könnyek között örvendezett – fia sikereinek és a fiát nagyban támogató közönségnek.

 

A férfi csapatversenyben az ausztrálok minden idők harmadik legjobb idejét elérve lettek elsők.

 

A női keirinben a 2010-es világbajnok litván Simona Krupeckaite diadalmaskodott az pályára éppen csak most átszerelő hong kongi Wae Sze Lee előtt. A 2008-ban olimpiai bajnok, Victoria Pendleton, csak az ötödik helyen ért célba.

 

Díszvendégként volt jelen Tommy Godwins, aki magávavl hozta és be is mutatta az 1948-as olimpián két bronzérmet – a közönség legnagyobb megelégedésére.

 

Végül még a kapcsolódó eseményeket is megemlítem, mert volt még itt nyereményjáték azoknak, akik 250 méter vállatak időre letekerni, egy autóért, de csatlakozni is lehetett a Team GB-hez hivatalos szurkolónak, és az olimpiai szuvenyíreket árusító standot - gondolom - nem is kell említenem.

 

A velodrom köszi szépen, tökéletesen készen áll a rég várt nagy megmérettetésre, emelett a remek szervezés és jó hangulat adott a sikeres (pályabringás) olimpiához.

 

Képek és videók: http://gollnerpal.wordpress.com/2012/02/19/velodrome/
Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Blog

« 2019. április »
H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8
Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések